Prima pagină » 10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă ai un partener cu stima de sine scăzută

10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă ai un partener cu stima de sine scăzută

Autor: admin
0 comentarii

10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă ai un partener cu stima de sine scăzută

Multe am trecut deja prin asta. Ești convinsă că tu ești aceea ce îl va putea schimba sau repara într-un final. O să simți acest impuls mai ales dacă ești o persoană sensibilă, ce empatizează foarte ușor.

Dar nu-l poți schimba. Nu pentru că nu ești îndeajuns de bună, ci pentru că pur și simplu nu poți.
A experimenta insecuritatea este absolut normal, uneori poate chiar să schimbe un om într-un mod ce îl va ajuta pentru totdeauna. De exemplu, dacă un bărbat nu este fericit cu propriul corp, își schimbă dieta și începe să facă sport. Dacă o femeie simte că nu reușeste să atingă succesul, începe să lucreze mai mult și crează un plan de acțiune realist.

Totuși, atunci când o persoană are o stimă de sine extrem de scăzută îți poate afecta și ție modul în care te privești. Ți-am pregătit câteva motive ce te vor face să te gândești de două ori atunci când vrei să ieși cu un astfel de om:

1. Nu te iubește

Sigur, poate să îți spună că te iubește de o mie de ori pe zi, dar o face sincer? Cum ar trebui să știe dacă iubește pe cineva dacă nu se place nici măcar pe el? Poate adoră atenția pe care i-o oferi, dar acesta este genul de dragoste pe care ți-l dorești?

2. Va căuta atenția altundeva

Nu contează de câtă dragoste și afecțiune dispui, niciodată nu va fi de ajuns. Persoana pe care o ai lângă tine are nevoie de validarea celorlalți pentru că dragostea nu vine din el, ci din surse externe.

3. Poate fi extrem de gelos

Poate va dori să îți caute prin telefon și să îți șteargă fostul de la prieteni pe Facebook. Poate, cu cât trece mai mult timpul, nu va mai dori să petreci timp cu prietenii sau familia. Te va urmări constant și vei fi acuzată de lucruri pe care nu le-ai făcut, iar singura variantă care îți va rămâne va fi să tai legăturile cu oricine altcineva în afară de el și să trăiești într-o cutie.

4. Nu se simte niciodată valoros, așa că te va trage la nivelul lui

Poate să creadă că personalitatea ta este de 10/10, însă dacă el crede că valoarea lui este de 5/10 nu se va simți mulțumit. Sigur, ar putea încerca să ajungă la nivelul tău însă este mult mai ușor să te facă pe tine să te cobori la nivelul lui, căci nu are enegia necesară pentru a crește ca individ.

5. Se bucură de eșecul altora prea mult

Cele mai citite articole

O persoană cu stimă de sine scăzută nu se va bucura când observă că alții o duc foarte bine. Deoarece el duce lipsă de motivație sau ambiție se va simți foarte bine atunci când va observa că alții au parte de eșecuri în viață.
6. Se bucură atunci când suferi din cauza lui
Sună destul de greșit, nu? Dar este adevărat. Când te observă că depui prea mult efort sau suferi se poate simți onorat. „Face totul pentru mine, sigur merit asta.’, „Este nebună după mine, sigur îi pasă foarte tare.’. Acest lucru este crud și fără sens.

7. Vede critici și respingere chiar și când nu este cazul

Poți să îl rogi simplu să își amintească să își pună hainele în coșul de rufe, ceea ce este chiar o rugăminte rezonabilă, însă pentru el sună ca și cum l-ai fi numit iresponsabil, bun de nimic și leneș. Poți rearanja planurile cu el pentru că ai avut o zi obositoare la muncă, însă o să creadă că îl urăști și nu mai îți dorești să îl vezi vreodată. Mecanismul natural al unei persoane de genul acesta este apărarea și va fi mereu în alertă.

8. Comunicarea lui este teribilă

Mulți experți spun că o comunicare bună este baza unei relații de lungă durată. Având stima de sine foarte scăzută nu va fi bun la comunicare, deoarece vede totul ca pe o critică. Dacă se apropie un conflict vor reacționa ori foarte violent ori îți vor aplica un tratament al tăcerii.

9. Negativitatea lui te va distruge

Toți avem zile proaste și toți avem voie să ne plângem, însă întreabă-te dacă se plânge de orice. Face ceva pentru a schimba lucrurile ce îl deranjează? Caută cauzele problemelor pentru a le rezolva? De asemenea, să fii atentă dacă te întreabă ce faci destul de rar. Cu cât are el mai multe probleme, cu atât vei vrea să nu le povestești pe ale tale.

10. Meriți pe cineva ce te poate face fericită

O persoană cu stima de sine scăzută îți poate cauza mult stres și îți poate face mult rău. Uneori trebuie să te întrebi: „Dacă rămân cu el încă un an mă voi mai aprecia pe mine? O să fiu fericită? Merită această persoană tot ce ofer?’.

Vrei să inversezi tot ce a îndurat această persoană. Totuși, trebuie să realizezi că nu poți schimba oamenii. Problemele de personalitate pot fi complicate și numai cine trece prin acestea le poate rezolva. Dacă simți nevoia să ajuți, fă-o de la distanță. Sugerează ajutorul unui expert, sau propune-i să încerce să își adreseze în fiecare zi cuvinte frumoase. Nu este greu să ajuți pe cineva ce are nevoie disperată de acest lucru, însă nu trebuie să te rănești pe tine sau să te consumi. Nu te considera egoistă. Pur și simplu te protejezi și te iubești pe tine.

Citește și:
7 lucruri despre dragoste pe care le vei învăța dintr-o relație toxică

Text: Iulia Brăslașu
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/10-lucruri-pe-care-ar-trebui-sa-le-stii-daca-ai-un-partener-cu-stima-de-sine-scazuta-670020/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si