Prima pagină » 6 semne că ești un partener toxic, deși nu realizezi acest lucru

6 semne că ești un partener toxic, deși nu realizezi acest lucru

Autor: admin
0 comentarii

6 semne că ești un partener toxic, deși nu realizezi acest lucru

Oricât de frumos încep lucrurile sau oricât de convinsă ești că ai terminat căutarea, legăturile tale amoroase au același sfârșit tragic. S-ar putea să te rezumi la o anumită tipologie masculină când îți selectezi partenerul sau probabil ai nevoie de timp să reflectezi asupra așteptărilor tale.

Dar acest tipar repetat de eșecuri poate indica altceva: te-ai gândit vreodată că problema s-ar putea să fie la tine? Dacă ai evitat auto-analizarea comportamentului într-o relație de frica lucrurilor pe care ai putea să le descoperi probabil știi deja răspunsul – întrucât acceptarea aportului pe care îl aduci într-o relație este primul pas spre o legătura amoroasă longevivă și constructivă.

Odată ce vă aflați într-o relație, atenția voastră trebuie să fie distributivă, întrucât trebuie să acordați atenție unui sector adițional din viața voastră – și puteți trece cu vedere propriul comportament, inclusiv modul în care vă tratați partenerul. Spre exemplu, dacă petreci prea mult timp cu iubitul, acest lucru denotă faptul că ești dependentă de prezența lui, iar dacă îl apelezi în mod constant înseamnă că nu acorzi relației tale un moment de respiro.

Așadar, v-am pregătit o listă cu semnele ce indică faptul că nu ești un partener atât de bun pe cât te consideri și cum acțiunile tale îți afectează relația.

1. Îți cicălești des partenerul

Este un lucru să oferi sfaturi cu privire la viața și alegerile lui, dar este altceva să insiști ca el să le urmeze. Această obsesie unilaterală, ce se manifestă prin nevoia de a controla identitatea, gândurile și acțiunile partenerului, semnifică doar dorința de a garanta siguranța, nu de a manifesta iubirea.

În fiecare relație, orice partener are cel puțin un obicei care îl enervează la culme pe celălalt. Acest lucru este perfect normal, însă dacă te simți iritată de tot ce spune sau face partenerul tău – și simți nevoia acută de a-i atrage atenția constant – ar putea înseamna că îți sabotezi singură relația. De asemenea, mascarea criticilor în glume poate denota faptul că nu vrei să îți ajuți partenerul, ci doar să îți faci cunoscută starea de iritabilitate.

2. Nu îți exprimi sentimentele

Deși criticarea constantă a problemelor nesemnificative (spre exemplu, felul în care taie castraveții) este problematică, la fel de este și „îmbutelierea sentimentelor” care trebuie împărtășite, mai ales când ești supărată pe el.

Cel mai probabil, păstrezi sentimentele acestea pentru tine ca să eviți un conflict. Însă, dacă partenerul tău nu o să realizeze ce a făcut greșit (iar tu nu o să comunici cu el) există riscul ca situația să se repete la nesfârșit, generând sentimente negative. Chiar dacă sunteți într-o relație longevivă și ai așteptarea ca el să te cunoască suficient de bine pentru a-și da seama cum te simți, nu este de datoria lui să facă pe psihologul.

Iar când partenerul tău o să aibă nevoie de suport moral, sprijin sau o doză de afecțiune fizică și tu nu ai capacitatea de a-i îndeplini nevoile emoționale – aceasta se numește manipulare. Ideea unei relații este să vă iubiți și sprijiniți unul pe altul – fără această bază, legătura ta amoroasă o să se prăbușească rapid.

3. Nu îi respecți intimitatea

Toate ne simțim tentate măcar o dată în viață – unele de mai multe ori – să ne urmărim partenerii în mod obsesiv pe rețelele de socializare. Însă, sunt anumite limite care nu trebuie să fie încălcate, iar dacă tu simți nevoia acută de a-i verifica până și mail-urile fără a-i cere permisiunea, deja le-ai încălcat.

Dacă este o problemă de încredere la mijloc, atunci este necesar să o rezolvi cu partenerul într-un mod sănătos și constructiv, printr-o serie de conversații sau terapie de cuplu. Dacă este vorba despre control și sentimentul de „e doar al meu”, atunci acesta este un semn de comportament toxic.

Deși dependența de partener este bună într-o anumită măsură, deoarece încurajează încrederea și legătura intimă din cadrul relației, a face totul împreună ar putea duce la probleme, întrucât îți poți copleși partenerul.

4. Îți place să ai ultimul cuvânt

În cazul în care de fiecare dată când tu și partenerul tău vă certați, te autoidentifici ca fiind participantul doritor de a câștiga, sau de a i se confirma dreptatea, ar putea însemna că ai o percepție greșită asupra felului în care funcționează o relație.

O persoană care trebuie să aibă în mod constant ultimul cuvânt își vede relația ca pe o cucerire sau ca un test – nicidecum ca o echipă ce trebuie să depună efort constant și să își ofere înțelegere reciprocă. Așadar, data viitoare când îți dai seama că vrei să câștigi o ceartă cu toate armele, încearcă sa faci compromisuri.

5. Neglijezi sentimentele partenerului

Dacă în momentele în care partenerul îți povestește despre ce zi dezastruoasă a avut iar tu îi neglijezi sentimentele, tratându-le cu indiferența și spunând „învelește-te”, ai putea să te autosabotezi.

Intențiile tale ar putea fi să-l ajuți să treacă peste blocajul cauzat de seria de evenimente catastrofale – dar faptul că nu-ți consolezi partenerul atunci când trece printr-o perioadă dificilă indică indisponibilitatea ta pentru nevoile lor. În momentul în care îi spui partenerului cum trebuie să se simtă, acest lucru indică probleme de control.

6. Ai telefonul lipit de mână când sunteți împreună

Este imposibil să scapi complet de tentația telefonului, dar există momente în care trebuie să faci o pauză de la rețelele de socializare – iar unul din acele momente este când ai o întâlnire cu partenerul tău.

Fie că pur și simplu vizionați un film împreună sau luați cina într-un restaurant, să fiți împreună doar din punct de vedere fizic nu poate susține o relație puternică. Faptul că oferi mai multă atenție pozelor de pe Instagram decât partenerului tău nu va face altceva decât să destrame relația – deoarece reprezintă o deconectare sau o lipsă de conexiune.

Multe – sau toate – dintre aceste semne sună incomod de familiar? Atunci este timpul să faceți următorul pas și să luați în considerare faptul că puteți face parte din problema ce vă ține relația pe loc. Niciodată nu este ușor să aflăm că noi suntem vinovați de problemele relațiilor sau ale partenerilor – însă doar analizarea rolului tău într-o relație reprezintă cheia unui viitor romantic sănătos și presărat cu fericire.

Citește și:
Motivele pentru care femeile de succes sunt dependente de bărbați toxici

Text: Ioana Oblu
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/6-semne-ca-esti-un-partener-toxic-desi-nu-realizezi-acest-lucru-678384/

S-ar putea sa te intereseze si