Prima pagină » 7 obiceiuri toxice care arată un abuz emoțional în relație

7 obiceiuri toxice care arată un abuz emoțional în relație

Autor: admin
0 comentarii

7 obiceiuri toxice care arată un abuz emoțional în relație

Este esențial să îți dai seama care este cauza acestui abuz, și mai ales dacă ești victima unui abuz din partea unui membru al familiei sau al unui prieten.

Abuzul emoțional poate include critici, insulte, umilințe și jigniri din partea partenerului. De asemenea, se poate manifesta și ca un control asupra banilor tăi, asupra a ceea ce faci, unde mergi, a felului în care te îmbraci sau chiar a persoanelor cu care îți petreci timpul liber.

Primul pas ar fi faptul să recunoști că te afli în această situație, iar ulterior să accepți să mergi la un terapeut și să fii deschisă să primești ajutor, deoarece majoritatea persoanelor care se află în această situație nu vor să recunoască acest lucru. Important este să te deschizi și în fața prietenilor sau a persoanelor în care chiar ai încredere, pentru a urma pașii necesari și să închei respectiva relație.

Iată care sunt principalele obiceiuri toxice, care arată că ești abuzată emoțional de către partener:

1. Refuză să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lui

Este destul de rar în cazurile de abuz emotional ca partenerul să-și asume responsabilitatea pentru comportamentul pe care îl are. În același timp va găsi și modalități din care să reiasă că tu ești vinovată de tot ceea ce se întâmplă. Va distorsiona realitatea și mai ales adevărul, lucru care nu este deloc în regulă.

2. La început pare iubitor și protector, dar acest lucru nu va dura

Un partener abuziv știe cum să se comporte, dar mai ales cum să te impresioneze, astfel încât să pară în fața ta iubitor. Își manipulează victima prin mesaje trimise în mod constant, dar mai ales va vrea să-și petreacă timpul singur. Ceea ce la început poate fi interpretat ca fiind gelozie, va deveni destul de rapid violență, până când îți va controla viața și te va face să nu mai ai încredere în tine.

3. Îți subestimează calitățile

Cele mai citite articole

Partenerii care abuzează emoțional au tendința de a nu avea deloc încredere în realizările tale și chiar să îți subestimeze calitățile. Probabil te vei supăra din cauza acestui lucru, iar el îți va spune că ești mult prea sensibilă. De asemenea, refuză să-ți accepte părerile și ideile, spunând că sunt complet greșite.

4. Devin violenți atunci când nu sunteți de acord

Partenerii abuzivi nu tolerează deloc ideea că persoana alături de care formează un cuplu nu este de acord cu ei. Cred că opinia celorlați este precum un atac la propria persoană. Se simt victimizați și chiar au o atitudine agresivă și intimidantă.

5. Găsesc scuze pentru comportamentul lor

Atunci când ai lângă tine un partener abuziv, vei vedea că va găsi mereu scuze pentru comportamentul lui agresiv, precum faptul că este obosit, stresat sau chiar copleșit. Acest lucru îi dă posibilitatea să aibă în continuare același comportament.

6. Te izolează de familie și prieteni

Un lucru pe care îl mai poți observa la un partener agresiv este faptul că își va dori să stați mereu împreună, iar astfel te va izola de familie și prieteni. Acest lucru duce doar la o dependență de acel partener abuziv. Cu cât victima este mai izolată, cu atât este mai greu pentru ea să fie conectată la resursele care o pot ajuta să scape din acea relație.

7. Are așteptări nerealiste de la tine și de la relație

Un partener abuziv va avea mereu dorințe nerealiste în ceea ce te privește, chiar insistând să-și petreacă timpul mereu cu tine sau chiar să îl pui mai presus de orice, chiar și de familie. Este nemulțumit, oricât de mult te-ai strădui ca relația să funcționeze și te critică în mod constant pentru faptul că nu ajungi la standardele impuse de el. Se așteaptă să aveți aceleași opinii, în orice situație, și devin chiar nervoși atunci când îi contrazici.

Citește și:
11 lucruri pe care partenerul nu le va permite în relația voastră dacă este „alesul’

Text: Iulia Braslasu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/7-obiceiuri-toxice-care-arata-un-abuz-emotional-in-relatie-637874/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si