Prima pagină » Circuitul urii pe Internet, de la Dana Budeanu la Gabriela Firea (?)

Circuitul urii pe Internet, de la Dana Budeanu la Gabriela Firea (?)

Autor: admin
0 comentarii

Despre ce este vorba? Dana Budeanu este o persoană cunoscută în peisajul bucureștean pentru un mariaj încheiat cu mulți ani în urmă cu jurnalistul Radu Budeanu, pentru colecțiile ei vestimentare și pentru o carte, un Manual de stil care se inspiră abundent, și acesta este un eufemism, dintr-un volum similar publicat de Nina Garcia, jurnalistă americană de modă. Dana Budeanu are, de câțiva ani, și o rubrică permanentă în cadrul emisiunii Vorbește lumea de la Pro TV, Verdict – un spațiu generos în care critică aparițiile vedetelor la felurite evenimente mondene.

Dana Budeanu pare să fie și o apropiată a PSD – ceea ce nu este de criticat, căci, până la urmă, oricine are dreptul la simpatiile și antipatiile sale politice. Ca atare, ea își folosește uneori conturile de social media pentru a-și exprima opiniile legate de ceea ce se întâmplă în peisajul politic românesc. De altfel, în plină campanie electorală, contul său (pe care comentariile sunt dezactivate) distribuie din plin păreri ironice despre candidați, amenințări voalate și cugetări inspirate de trecutul și prezentul unor oameni politici pe care, sugerează chiar postările cu pricina, Dana Budeanu i-ar cunoaște bine.

Acesta este contextul în care Dana Budeanu a ales să critice inițiativa #noifacemunspital, a organizației Dăruiește Viață, fondată de Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu (cele două au fost premiate la ultima ediție ELLE Style Awards cu trofeul ELLE Women, pentru inițiativa lor extraordinară de a construi un spital – primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România, în curtea spitalului Marie Curie; și sunt bine cunoscute publicului pentru intervențiile lor în spațiul public, prin care cer acces la tratamente, șanse la viață și alte asemenea lucruri de bun simț pentru cei care suferă în România).

”Astia cacare face ei un spital vrea sa doneze Pintea un aparat dă radioterapie. Dă ce? Luați unu din ăia 35 de milioane euroi donați. Nu așa ați măcănit la teveu, caca luati voi? Sa dea la saraci Pintea! Da mai stati putin caca vine Vladut regele medicamentelor si va da el din aia 15 milioane dă la PLUS scuzi de la Magicacamp! # Marscumanipularile”.

Postarea cu pricina ar fi trecut, poate, neobservată – deși Dana Budeanu are fanii săi, și nu puțini: peste 180 de mii de oameni o urmăresc doar pe Instagram. Ea se încadrează firesc în tonul utilizat de Dana Budeanu în general, urmărește aceleași idei și are același aer batjocoritor la adresa tuturor celor care nu sunt de acord cu ea.

Însă ce a atras atenția oamenilor a fost distribuirea acestei postări pe ceea ce se presupune că ar fi contul personal de Facebook al Gabrielei Firea. Spun ”ceea ce se presupune” pentru că postarea nu a fost distribuită pe contul oficial al primarului Gabriela Firea, ci pe un altul. Care, totuși, este cel semnalat de soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele, la rubrica ”Married to…” – lucru care ar trebui să certifice faptul că acesta este realmente un cont al primarului Bucureștiului, și nu un oarecare cont fals, așa cum apar pe Internet, mai ales în cazul persoanelor publice. La fel cum o face și faptul că cea mai recentă postare distribuită pe contul respectiv este una a Doinei Pană, deputată și fostă ministră a Apelor și Pădurilor, despre care putem să presupunem, la fel de bine, că ar ști cum să își eticheteze, în postări, o colegă de partid. Însă, în absența unei explicații din partea primarului Bucureștiului, apartenența contului rămâne o enigmă.

Cele mai citite articole

Cert este că e vorba despre un cont foarte activ, și care a mai distribuit în trecut numeroase postări semnate de Dana Budeanu, mai ales când acestea atacau fățiș adversari politici ai doamnei Gabriela Firea.

Ironia face, însă, că printre primele persoane care au sesizat distribuirea acestei postări pline de ură să se fi numărat chiar Oana Gheorghiu, una dintre cele două fondatoare ale organizației Dăruiește Viață. Aceasta a distribuit, la rândul său, mesajul Danei Budeanu, însoțit de textul:

”Când Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, omul care gestionează bugetul și resursele celui mai mare oraș din țară, share-uiește așa ceva, defecând pe implicarea și susținerea a peste 260.000 de români, care au decis să construiască un spital pentru copiii bolnavi de cancer, primul după 30 de ani, asta nu poate să rămână necunoscut. Ce fel de om trebuie să fii să îți bați joc de implicarea oamenilor și de cauza copiilor bolnavi de cancer, în timp ce porți cruci și te declari credincios și în timp ce ai avut miliarde pe mână și nu ai făcut nimic? Cum e posibil? Și ce fel de oameni apreciază asta?”.

În mod cert, mult mai puțini oameni decât cei care au donat pentru construirea spitalului, care astăzi sunt ironizați de Dana Budeanu și, posibil, și de Firea.

Însă, până la explicațiile primarului, acest incident provocat de Dana Budeanu pe Internet nu face altceva decât să atragă încă o dată atenția asupra proiectului uriaș (și vital) pe care și l-au asumat fondatoarele Dăruiește Viață, alături de sutele de mii de oameni care le susțin. Și dacă tot suntem în acest punct, cu siguranță că sunt și alții care le pot susține în continuare, astfel încât circuitul acesta al urii de pe Internet să se întrerupă.

Activitatea de construire a spitalului poate fi urmărită pe blogul Jurnal de spital, iar dacă vrei să te implici, o poți face chiar acum. Fie donând pe platforma de strângere de fonduri Bursa de Fericire, fie comandând un produs din colecțiile Bursa de Fericire, fie creând un eveniment, pe același site, ca să devii fundraiser, fie donând prin SMS cu mesajul SPITAL la 8864 (pentru 4 euro pe lună) sau la 8844 (pentru 2 euro pe lună). Iar companiile cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către Dăruiește Viață.

Citește și:
Rochia purtată de Sorina Pintea contează? Atunci de ce nu vorbim și despre costumele bărbaților din politică?

Foto: captură de ecran Oana Gheorghiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/circuitul-urii-pe-internet-de-la-dana-budeanu-la-gabriela-firea-680574/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si