Prima pagină » Gingii Inflamate și Dureroase: Cauze, Simptome și Semne de Îngrijorare

Gingii Inflamate și Dureroase: Cauze, Simptome și Semne de Îngrijorare

Autor: admin
0 comentarii

Gingiile inflamate și dureroase sunt o problemă comună care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de igiena orală. Inflamația gingiilor poate fi un semn al unei afecțiuni dentare sau gingivale mai grave și poate necesita atenție medicală promptă pentru a preveni complicațiile. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și semnele de îngrijorare asociate cu gingiile inflamate și dureroase.

Cauzele Gingiilor Inflamate și Dureroase

Gingiile inflamate și dureroase pot crea disconfort și pot fi un semnal al unei probleme dentare sau gingivale mai serioase. 

Igiena orală precară, placa dentară și afecțiuni medicale pot contribui la inflamația gingiilor.

Principalele cauze ale gingiilor inflamate și dureroase cuprind: 

 • Placa Dentară: Placa dentară este o peliculă invizibilă de bacterii care se formează constant pe dinții noștri. Dacă nu este îndepărtată printr-o igienă orală adecvată (cum ar fi periajul și folosirea aței dentare), placa se poate acumula și poate irita gingiile, ducând la inflamație și sângerare.
 • Gingivită: Gingivita este o inflamație a gingiilor cauzată de placa dentară. Dacă nu este tratată, gingivita poate progresa către o afecțiune mai severă numită boală parodontală.
 • Boala Parodontală: Boala parodontală este o afecțiune mai avansată decât gingivita, caracterizată prin deteriorarea țesuturilor de susținere ale dinților. Aceasta poate duce la recesiunea gingiilor, pierderea osului și chiar la pierderea dinților.
 • Igiena Orală Deficientă: Neglijarea igienei orale poate duce la acumularea plăcii dentare și la inflamația gingiilor.
 • Fumatul: Fumatul poate agrava inflamația gingiilor și poate crește riscul de dezvoltare a bolii parodontale.
 • Anumite Afecțiuni Medicale: Afecțiuni precum diabetul și bolile autoimune pot crește susceptibilitatea la probleme gingivale.
 • Modificări Hormonale: Modificările hormonale asociate cu sarcina, pubertatea sau menopauza pot crește riscul de inflamație gingivală.

Simptomele Gingiilor Inflamate și Dureroase

Cele mai citite articole

Simptomele asociate gingiilor inflamate și dureroase pot varia în funcție de severitatea și cauza subiacentă a inflamației gingivale. În continuare, vom explora în detaliu simptomele pe care le pot experimenta persoanele afectate:

 1. Sângerare Gingivală: Unul dintre primele semne ale inflamației gingivale este sângerarea gingiilor, în special în timpul periajului dinților sau la folosirea aței dentare. Sângele poate fi observat pe periuța de dinți sau pe ața dentară și poate fi o indicație a deteriorării țesutului gingival.
 2. Roșeață și Inflamație: Gingiile pot deveni roșii și inflamate în locuri unde placa dentară sau bacteriile au cauzat iritație. Acest aspect poate fi observat în special în jurul liniei gingivale și poate fi un indicator al unei infecții sau inflamații.
 3. Durere sau Disconfort: Gingiile inflamate pot fi dureroase la atingere sau chiar în timpul activităților obișnuite, cum ar fi mestecatul sau periajul dinților. Durerea poate fi constantă sau poate apărea și dispărea în funcție de cauza inflamației.
 4. Umflături sau Pungi de Puroi: În unele cazuri, inflamația gingivală poate duce la formarea de umflături sau pungi de puroi între gingii și dinți. Acestea pot fi dureroase și pot indica o infecție gingivală sau o boală parodontală mai avansată.
 5. Recesiune Gingivală: Gingiile pot începe să se retragă de pe dinți, expunând mai mult din suprafața dinților. Această recesiune gingivală poate fi un semn al unei probleme gingivale mai grave și poate duce la sensibilitate crescută a dinților și la pierderea de țesut gingival.
 6. Halena sau Gust Neplăcut: Inflamația gingivală poate contribui la apariția unei respirații neplăcute sau a unui gust neplăcut în gură, deoarece bacteriile și placa dentară se acumulează în jurul gingiilor inflamate.
 7. Mobilitatea Crescută a Dinților: În cazurile avansate de boală parodontală, pierderea țesutului de susținere poate duce la mobilitatea crescută a dinților. Acest lucru poate fi un semn că boala parodontală a progresat și necesită evaluare și tratament imediat.

Este important să reținem că, în unele cazuri, dacă avem gingii inflamate și dureroase, acestea  pot fi un semn al unei afecțiuni mai grave și ar trebui să fie evaluate de către un medic dentist sau un medic specialist în boli gingivale pentru diagnostic și tratament adecvat. Ignorarea simptomelor poate duce la complicații și la deteriorarea sănătății orale pe termen lung.

Semne de Îngrijorare

În unele cazuri, simptomele gingiilor inflamate și dureroase pot indica o afecțiune mai gravă care necesită asistență medicală urgentă. Semnele de îngrijorare includ:

 • Durere severă și persistentă la nivelul gingiilor sau dinților.
 • Sângerare abundentă care nu se oprește după ce periajul sau folosirea aței dentare a fost încetată.
 • Febra asociată cu durerea gingiilor inflamate.
 • Umflarea extremă a feței sau a gâtului.

În aceste cazuri, este important să căutați imediat ajutorul unui medic dentist sau al unui medic specialist în boli gingivale pentru evaluare și tratament adecvat.

În concluzie, gingiile inflamate și dureroase pot fi un semn al unei afecțiuni gingivale sau dentare mai grave și trebuie luate în serios. Menținerea unei igiene orale adecvate, vizitele regulate la dentist și identificarea și tratamentul precoce al problemelor gingivale pot ajuta la prevenirea complicațiilor și menținerea sănătății orale pe termen lung.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si