Prima pagină » #MeToo: Premiul Nobel pentru literatură nu se decernează anul acesta

#MeToo: Premiul Nobel pentru literatură nu se decernează anul acesta

Autor: admin
0 comentarii

#MeToo: Premiul Nobel pentru literatură nu se decernează anul acesta

Academia Suedeză tocmai a anunțat că premiul Nobel pentru literatură nu se va acorda anul acesta, urmând ca în 2019 să fie desemnați doi câștigători. Academia se află în conflict de mai multă vreme, din cauza legăturilor cu un bărbat acuzat de abuz sexual, ca urmare a dezvăluirilor ce au ieșit la iveală odată cu mișcarea internațională #MeToo.

Este o situație fără precedent și ea vine după ce ieri Academia a avut o întrunire în cadrul căreia s-a discutat despre fotograful Jean-Claude Arnault, soțul poetei și academicienei Katarina Frostenson.

“Avem nevoie de timp să reinstaurăm încrederea publicului în Academie înainte de a anunța următorul laureat. Asta din respect pentru premianții din trecut și din viitor, pentru Fundația Nobel și pentru public.”, a declarat secretarul interimar al Academiei.

Arnault a ajuns în atenția publicului în noiembrie, atunci când mai mulți membri ai Academiei au cerut excluderea soției sale. Arnault a fost acuzat și că ar fi făcut publice numele a șapte foști laureați pentru literatură, înainte ca aceștia să fie anunțați oficial. Ca urmare a acestei controverse, secretara permanentă a Academiei a demisionat, ceea ce a născut un alt scandal, de data aceasta pentru că o femeie suporta consecințele comportamentului unui bărbat. Mai târziu, și Katarina Frostenson a demisionat.

Cele mai citite articole

Pentru că membrii Academiei își ocupă pe viață pozițiile, demisiile au lăsat comisia cu un număr mai mic de participanți. De aceea, însuși regele Carl Gustaf a anunțat că va modifica statutul Academiei. În acest moment, comisia formată în mod normal din 18 persoane mai are doar 11 membri.

În istoria premiului Nobel au mai fost ani în care acesta nu s-a acordat, dar doar în timpul conflictelor armate (adică în 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 și 1943).

Jean-Claude Arnault a fost acuzat că ar fi agresat sexual 18 femei. Soția sa, Katarina Frostenson, a fost acuzată apoi de corupție, pentru că nu ar fi informat membrii Academiei de conflictul de interese generat de finanțarea centrului de artă contemporană al soțului său.

Citește și:
Jennifer Lopez vorbește despre #metoo și propria ei experiență traumatizantă

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/metoo-premiul-nobel-pentru-literatura-nu-se-decerneaza-anul-acesta-600062/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si