Prima pagină » Pericolele la care sunt expuși oamenii stângaci

Pericolele la care sunt expuși oamenii stângaci

Autor: admin
0 comentarii

Pericolele la care sunt expuși oamenii stângaci

Pericolele la care sunt expuși oamenii stângaci

Să fii stângaci vine la pachet cu unele probleme de sănătate șocante, de la probleme de anxietate la cancer la sân. Dar ce face un stângaci să fie susceptibil la riscurile astea? Corelația și cauza sunt, totuși diferite – faptul că ești stângaci nu cauzează de fapt problemele acestea. Totuși, studiile arată că stângacii sunt mai predispuși la anumite probleme cronice și chiar moarte prematură. Să aruncăm o privire la aceste motive.

Riști să mori mai repede

Studiile arată că stângacii nu trăiesc atât de mult. Poate pentru că încearcă să se descurce într-o lume construită pentru dreptaci. Totul, de la cum sunt aranjate birourile, la mașini – este făcut pentru stângaci. Un studiu al New England Journal of Medicine atestă că persoanele stângace au mai multe șanse să facă un accident decât dreptacii.

Ești supus riscurilor de boli psihice

Faptul că scrii cu mâna stângă ar putea însemna că ești supus riscurilor unor boli psihice serioase. Un studiu din 2013 de la Yale a arătat că 40% dintre persoanele schizofrenice erau stăngace; doar 10% din populație este stângace. De asemenea, acest lucru mai e corelat și cu dislexia și deficitul de atenție.

Ai riscuri crescute pentru cancerul la sân

Toate ar trebui să fim atente cu verficările pentru cancer, dar ar trebui să fiți și mai atente dacă sunteți stângace. Într-un studiu al British Journal of Cancer, cercetătorii au arătat că persoanele stângace au mai multe riscuri de a face cancer la sân, în special după menopauză.

Poți întâmpina greutăți la școală

Pentru stângaci, școala este mai dificilă decât pentru restul copiilor. Un studiu publicat în 2009 atestă că stângacii au performanțe școlare mai scăzute decât colegii dreptaci. Stângacii au rezultate mai slabe la citit, scris, vocabular și dezvoltare socială.

Poți avea probleme de somn

Stângacii au mai multe șanse să dezvolte tulburări de mișcări musculare – care fac ca membrele tale să se miște în somn.

E mai ușor să dezvolți un sindrom post-traumatic

Cele mai citite articole

Conform unui studiu, sângacii au exprimat mai mult simptome de stres post-traumatic după ce s-au uitat la clipuri din filme horror. De asemenea, au avut mai multe experiențe negative în timpul și după ce au privit filmul.

Poți face mai puțini bani

Dacă filmele horror nu te sperie, uite ceva mai înfricoșător: dacă scrii cu mâna stângă, sunt șanse să nu faci la fel de mulți bani precum un dreptaci. Conform unui stiudiu din Journal of Economic Perspectives, cercetătorii au descoperit că salariile persoanelor stângace erau cu 9-19% mai mici decât ale colegilor dreptaci. De asemenea, stângacii sunt mai predispuși la abandonul școlar.

Ești trist mai des

Pare greu să treci peste o experiență negativă? Poate avea legătură cu modul în care este cablat creierul tău. Stângacii au tendința să păstreze mai mult timp emoțiile negative și au nevoie de mai mult timp de procesare pentru sentimentele lor.

Bei mai mult alcool

În trecut se credea că stângacii beau mai mult decât dreptacii – dar era doar o corelație. Totuși, un studiu recent a atestat acest lucru. Într-adevăr, stângacii au tendința să bea mai mult decât dreptacii.

Citește și:
Semnele majore care prevestesc un posibil infarct

Text: Bianca Margarit
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/pericolele-la-care-sunt-expusi-oamenii-stangaci-624836/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si