Prima pagină » Președintele Braziliei o jignește pe Brigitte Macron, pentru că așa se face politică azi

Președintele Braziliei o jignește pe Brigitte Macron, pentru că așa se face politică azi

Autor: admin
0 comentarii

Președintele Braziliei o jignește pe Brigitte Macron, pentru că așa se face politică azi

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, arată încă o dată că tiparul de lider populist pe care îl reprezintă perfect nu ar fi complet fără o mostră de misoginism ca la carte. Bolsonaro a jignit-o pe Prima Doamnă a Franței, Brigitte Macron, în contextul discuțiilor internaționale intense despre incendiile de vegetație care afectează grav Pădurea Amazoniană.

Liderii G7 s-au reunit pentru două zile la Biarritz, unde discuțiile erau programate să soluționeze mai multe teme, dar focusul întâlnirii la nivel înalt s-a schimbat în ultimul minut, dat fiind dezastrul ecologic ce afectează America de Sud și întreaga lume. Întâlnirea G7 a avut surprizele sale, de la o vizită a ministrului iranian al externelor Javad Zarif, până la prima întâlnire oficială dintre Donald Trump și Boris Johnson, noul premier britanic. În cadrul întrunirii celor 7 lideri s-a stabilit că țările G7 vor acorda ajutor financiar Braziliei pentru combaterea incendiilor din Amazon. Și tocmai acest subiect atât de fierbinte a adus pe buzele tuturor numele președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro.

Președintele Braziliei este considerat acum principalul responsabil pentru dezastrul ecologic, dat fiind că a încurajat defrișările din țară și că a negat multă vreme gravitatea situației cu care se confruntă țara sa – ajungând chiar până la a-i acuza pe activiștii de mediu că au pus focuri ca să îi afecteze imaginea. Un număr record de incendii a fost înregistrat în Amazon acum, agenția spațială locală spunând că există o creștere a incendiilor cu 83% față de anul trecut. Acum, incendiile s-au extins și în partea boliviană a Pădurii Amazoniene.

În tot acest timp, președintele Braziliei, care nu a participat la summit, dat fiind că Brazilia nu face parte din G7, a găsit totuși timp să o jignească pe Facebook pe Prima Doamnă a Franței, Brigitte Macron. Un admirator al lui Bolsonaro a postat un comentariu la o postare pe pagina acestuia de Facebook, o memă în care le compara pe Brigitte Macron și pe Michelle Bolsonaro, cu textul: „Acum înțelegeți de ce îl persecută Macron pe Bolsonaro”. „Să nu-l umilim pe tip… haha”, a fost răspunsul lui Bolsonaro la acest comentariu.

Desigur, am putea înțelege de aici că președintele Braziliei nu e de acord ca o problemă a țării sale să devină subiect de discuție al unui summit la care țara sa nu ia parte – de altfel, Bolsonaro însuși a spus că dezbaterile G7 sunt o „reminiscență a unor mentalități coloniale care nu-și au locul în secolul XXI”. Dar răspunsul amuzat al unui președinte de țară la mitocănia unui fan nu face altceva decât să îl arate pe Bolsonaro așa cum este. Adică încă un lider populist care nu se ferește să fie misogin la nivel înalt. Dar, totuși, trăim într-o lume în care Donald Trump este președinte, în care Boris Johnson este premierul Marii Britanii, în care Vladimir Putin amenință Europa, și fiecare dintre acești lideri are propriul repertoriu de glume (sau doar declarații) misogine.

Între timp, întrebat într-o conferință de presă despre comentariile lui Bolsonaro, Emmanuel Macron l-a calificat drept „extrem de lipsit de respect”. „A făcut comentarii extrem de lipsite de respect la adresa soției mele. Ce pot să vă spun? E trist. E trist pentru el și e trist pentru brazilieni. Cred că femeile din Brazilia sunt probabil rușinate să citească că președintele lor a făcut asta.”

Președintele Braziliei este un misogin într-o țară misogină

Cele mai citite articole

Referirea lui Macron la femeile din Brazilia nu este întâmplătoare, iar faptul că el a scos în evidență misoginismul lui Bolsonaro nu face decât să atragă atenția asupra situației femeilor din țară. În Brazilia, drepturile reproductive ale femeilor sunt mereu sub semnul întrebării. Avortul este ilegal, cu excepția cazurilor de viol sau a celor în care viața mamei este în pericol. Cu toate acestea, se estimează că în țară se fac anual peste 1 milion de avorturi ilegale, fapt ce rezultă în probleme grave de sănătate pentru femei. Peste 200.000 de femei sunt tratate anual pentru complicații survenite în urma avorturilor – iar acestea riscă și închisoare până la trei ani pentru un avort ilegal. În acest context, președintele Braziliei își dorește să construiască o țară fără avorturi, și în acest scop a numit-o pe pastorul Damares Alves, o femeie profund religioasă, să conducă ministerul dedicat femeilor, familiei și drepturilor omului.

De asemenea, Brazilia are mari probleme cu traficul de persoane destinat exploatării sexuale, iar violatorii, ucigașii de femei sau cei care agresează sexual femei sunt rareori aduși în fața justiției. Recent, Brazilia a detronat Thailanda și ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește turismul sexual.

În plus, între 10 și 15 femei sunt ucise zilnic în Brazilia – un studiu al Guvernului a arătat că între 1997 și 2007 au fost omorâte 41.532 de femei.

Firește, toate aceste lucruri nu pot fi puse pe seama actualului președinte, care ocupă cea mai înaltă funcție în stat de puțin timp, dar arată că  alegerea lui Bolsonaro este  rezultatul unei societăți în care atacurile la adresa femeilor sunt trecute cu vederea. Și cu un președinte care își permite să fie misogin la vedere la adresa soției unui alt șef de stat, semnalul pe care îl transmite Bolsonaro nu are cum să fie unul bun în ceea ce privește statutul femeilor.

„Cred că brazilienii, care sunt oameni grozavi, sunt rușinați de un astfel de comportament”, a mai spus președintele Macron. „Am doar respect și prietenie pentru brazilieni, și sper că în curând vor avea un președinte care își poate face treaba”.

Citește și:
Dependența – un antidot amar pentru realitate

Foto: Mark Seliger/ arhiva revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/presedintele-braziliei-o-jigneste-pe-brigitte-macron-pentru-ca-asa-se-face-politica-azi-671308/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si