Prima pagină » S-a găsit masculinitate toxică la Guvern: cazul Eugen Teodorovici

S-a găsit masculinitate toxică la Guvern: cazul Eugen Teodorovici

Autor: admin
0 comentarii

Ți-ai pus vreodată problema să votezi pe cineva (sau chiar un partid) în funcție de modul în care persoana aceea îi tratează pe alții? Politica din România abundă în modele de comportament agresiv – cum e, din plin, Eugen Teodorovici -, și, cumva, nouă nu pare să ne pese. Desigur, sunt lucruri mai importante atunci când votăm. Negociem cu noi înșine ideologii, credințe, avantaje personale, alăturări cu cauze în care credem. Dar nu știu cât de des luăm în considerare, pur și simplu, comportamentul cuiva. Dacă ne uităm la cuvinte agresive și la gesturi mitocănești și le considerăm dovezi de putere sau, așa cum ar trebui să fie considerate, mostre de nesimțire.

La asta mă gândeam aseară, când, după o zi plină, recapitulam de la TV știrile zilei și vedeam îngrozită cum, la audierile pentru viitorul guvern, ministrul demis al finanțelor Eugen Teodorovici agresa în mod repetat și cu un limbaj incalificabil (pentru o persoană publică într-o funcție ca aceea, căci poate în privat vom mai avea toți derapaje) diverse persoane aflate în sală. Fără să luăm în considerare jocuri politice, apartenențe și simpatii, prestația acestui ministru mi s-a părut pur și simplu greu de privit și de auzit.

Eugen Teodorovici a șocat, cum probabil vei fi văzut deja în presă, cu o afirmație adresată unuia dintre parlamentarii din comisie: „V-am mai spus eu, cu mine s-a închis povestea. Îmi plac curvele, dar nu în politică”. Spusă pe un ton superior și cu un rânjet care s-a menținut pe tot parcursul audierilor, Teodorovici a spus mult mai mult de atât. Deși, în acest caz atât de penibil, nici nu e clar la ce se referea ministrul. Dacă e în acord cu lucrătoarele sexuale și asta înseamnă că ar fi fost dispus să militeze pentru drepturile lor, dacă e doar un bărbat ca mulți dintre cei care sunt dispuși să ia în râs realitatea unor femei pe care societatea le numește, generic, curve. Sau dacă e doar un exemplu clasic de mitocănie.

Admonestat că întrerupe repetat audierile, Eugen Teodorovici a răspuns ca un liceean frustrat: ”Da domnule, eu iau cuvântul când vreau eu. Domnu batistă, iau cuvântul când vreau eu, la mine e o excepţie. Batistuţă, batistuţă, uşor. Rareş, mai uşor, uşor. Şi peste o anumită vârstă culoarea e puţin cam aprinsă.”, și s-a adresat unui coleg cu tonul tipic al unui bully care se ia de aspectul unei persoane. Nici măcar nu e important cine este acea persoană.

Apoi, a și amenințat, pentru că asta este ceea ce face un ministru care nu se jenează nici de camere, nici de colegi, nici de o întreagă țară și alege să iasă de la guvernare în același mod în care și-a petrecut tot mandatul.
”Păi asta spuneam. Mai uşor cu…, când suntem faţă în faţă mai uşor, la televizor aveţi curaj, când suntem faţă în faţă mai uşor cu pianul pe scări că vă împiedicaţi.”

Audierile au continuat, iar cu ele, și agresiunile lui Eugen Teodorovici.
”-Ai urmă de caschetă, ai urmă de caschetă, mă.
-Aşa cum se înscrie domnul ministru Teodorovici, nu, aşa să ne înscriem şi noi la cuvânt.
-Nu mai spuneţi domnul Teodorovici că este pleonasm, v-am spus de atâtea ori, este pleonasm
-Orlando este după 9 seara.
-După şapte, că sunt ai tăi acasă, după nouă am altceva.”

Cele mai citite articole

Curios, nu e așa, că noi credem că desemnăm, prin vot, niște oameni care să ne reprezinte și ne imaginăm că aceștia vor munci și vor lua decizii importante pentru noi și în numele nostru, pentru ca apoi să îi auzim spunând: ”Auzi, dă-i pastile, dă-i pastile.”

Și nici măcar nu e primul derapaj al lui Teodorovici, cel care, cu puțin timp în urmă, hărțuia chiar pe holurile Parlamentului României o jurnalistă care îi cerea un punct de vedere după votarea moțiunii de cenzură.

”-Bună ziua de la B1.ro sunt, site de știri.
– Ce este B1? Ce este B1? Boii.Ro?
– Site-ul de știri B1.ro.
– Boii.ro ați spus? Ce e asta B1.ro?
– B1.ro
– Aaa. Boii.ro! Nu știu ce e asta!
– Ce veți face în continuare, regretați vreo măsură?
– Sunteți liberă diseară ca să vă spun ce? Nu prea vă văd la față!
– Îmi spuneți și mie dacă regretați vreo măsură?
– Îmi faceți curte? Faceți curte că nu vă văd ochișorii, dinții văd că îi aveți puși!
– Nu, nu am dinții puși!
– Dar ce aveți pus?
– Ce interese aveți acum că ați scăpat de politică…
– Cu dumneavoastră sigur nu!”

Încă o mostră de masculinitate toxică a la Eugen Teodorovici. Și o posibilă concluzie. Uneori, lucrurile pe care le spun oamenii chiar îi definesc. Uneori, chiar atunci când un partid susține sus și tare că promovează, spre exemplu, egalitatea de gen, femei în poziții de conducere și alte lucruri de felul acesta, poate ar trebui să ne uităm și la comportamentul membrilor acelui partid. Pentru că măsurile pe care le poate lua cineva cu puterea să decidă vor fi întotdeauna în acord cu valorile sale personale. Și e clar, aici, că nu vorbim despre nici un fel de valoare.

Citește și:
Circuitul urii pe internet, de la Dana Budeanu la Gabriela Firea

Foto:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/s-a-gasit-masculinitate-toxica-la-guvern-cazul-eugen-teodorovici-680719/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si