Te întrebi dacă partenerul tău este un bărbat pe care merită să-l păstrezi? Asta după ce n-a apărut la cină, nu și-a cerut scuze pentru absență atunci când te-a sunat, iar când ai adus în discuție subiectul, a spus că e numai vina ta! Când ai închis telefonul, erai încă perplexă. Iar data viitoare când se întâmplă ceva similar, începi să ai dubii în ceea ce te privește, în loc să pui sub semnul întrebării relația. Te întrebi cu ce ai greșit, te lași măcinată de îndoieli și îți spui că poate nu ești suficient de bună pentru el.
Eu îți spun doar: încetează cu nebunia! Viața e prea scurtă ca să-ți pierzi timpul cu cineva care nu te respectă. Dacă în relația voastră există tensiuni, iar partenerul tău se pretează la fel și fel de jocuri, e momentul să pleci! Iar prin „jocuri’ înțeleg învinovățire, dezparobare (mergând până la umilirea ta mai mult sau mai puțin publică) și fluturarea propriului succes prin fața ta (în timp ce îți minimalizează ție reușitele). Dar să le luăm pe rând…
1. Culpabilizarea
Cuvintele pot răni la fel de mult ca și un abuz fizic, mai ales dacă sunt critici constante și greu de anticipat. De obicei, oamenii arată cu degetul ca să se simtă ei superiori, iar asta este foarte periculos pentru o relație. Cei care aruncă vina pe celălalt și nu și-o asumă niciodată sunt fix cei cărora le lipsește respectul față de sine. Iar acest joc al vinei produce două victime, chiar dacă aparent cel care învinovățește se va simți învingător.
Ce ai de făcut în această situație: în primul rând, ia un pic de distanță. Petrece un timp doar cu tine și răspunde-ți onest la niște întrebări! (Dacă introspecția ți se pare dificilă, apelează la un psiholog sau la un prieten). Chiar simți că eșecurile din relația voastră sunt în întregime responsabilitatea ta? De obicei, ești tu cea învinovățită pentru tot ce nu merge bine? Dacă răspunsul la cea de a doua întrebare este unul afirmativ, atunci adună date concrete și fă o statistică: când ești cel mai adesea culpabilizată? Oare asta se întâmplă atunci când încerci să te apropii de partenerul tău, atunci când te simți mândră de tine sau de o reușită a ta sau când, pur și simplu, ai o zi bună? Dacă din nou ai răspuns cu „da’ la aceste întrebări, e timpul să ai o discuție cu partenerul tău. Iar dacă această conversație va avea ca efect o culpabilizare suplimentară, e timpul să pleci fără prea multe explicații.
2. Dezaprobarea
O rudă apropiată, dar mai subtilă, a culpabilizării este dezaprobarea, care într-o relație este extrem de toxică. Oamenii pot fi dezaprobatori la adresa ta cu privire la orice (pot să insinueze inclusiv că respiri greșit!). Știu, ți se pare un exemplu absurd sau chiar extrem, dar totuși posibil. Cei care se pretează la acest joc sunt, de obicei, persoane co-dependente: vor să te pună la pământ ca să se simtă ei superiori și folosesc dezaprobarea ca sa te manipuleze, fiindu-le de fapt teamă că te vor pierde dacă vei descoperi că ești mai bună decât ei (în orice privință).
Ce ai de făcut în această situație: nu te lăsa prinsă în această capcană și pur și simplu ia-ți zborul! O relație în care partenerul te sabotează constant în acest mod este clar o relație toxică, bazată pe disperare și teamă (din partea lui). Dezaprobarea creează un cerc vicios de co-dependență. Ne este prea teamă să părăsim o relație, un loc de muncă, o prietenie, deși e clar că nu ne mai aduce nici o satisfacție, ci dimpotrivă. Așadar, sfatul nostru este: nu te lăsa angrenată în acest joc, ia distanță și părăsește relația!
3. Succesul
De obicei, persoanele care culpabilizează și dezaprobă sunt oameni care se bucură de succes, deoarece ei înșiși se învinovățesc permanent și sunt foarte exigenți cu propria persoană, având tendințe către perfecționism. De fapt, această poleială exterioară este ceea ce ne atrage la ei de la bun început. Sunt cei care se tem cel mai tare de eșec, dar respectul față de propria persoană este, de obicei, atât de redus încât nu o vor recunoaște niciodată. E posibil să mintă, să-și găsească scuze și să arunce vina pe ceilalți, astfel încât să poată păzi secretul propriei inadecvări. Pentru că se simt în permanență ca niște impostori și ar face orice să nu pice de pe piedestal.
Ce e de făcut în această situație: e posibil să simți tristețe și resentimente față de partenerul care te culpabilizează mereu. Probabil că îți dorești să-l vindeci, să-l ajuți, îi găsești scuze, iar ocazional el te răsplătește cu un val de afecțiune și atenție. Iar atunci ți se pare că sunteți (din nou) pe drumul cel bun, însă asta doar pentru o scurtă perioadă de timp, pentru că tensiunile și certurile reizbucnesc. Mulți dintre cei care au fost implicați într-o astfel de relație au apoi nevoie de terapie și consiliere psihologică pentru a-și reveni emoțional. Și de o perioadă tampon în care să se vindece.
Dacă i-ai spus direct partenerului tău cum te face să te simți, iar el continuă să se poarte la fel cu tine (iar tu începi să te simți manipulată), înseamnă că are nevoie, la rândul său, de ajutorul unui profesionist. Dacă șeful tău este cel care se poartă așa cu tine, trebuie să-ți cauți alt loc de muncă. Iar dacă partenerul tău refuză să se privească în oglindă, e timpul să o iei din loc. Crede-mă: în câțiva ani, viața ta va fi mult mai bună! Iar tu vei fi mult mai fericită și îți vei fi recunoscătoare că ai luat această decizie. Și cu siguranță te vei iubi și te vei respecta mai mult!
Citește și:
Cum să renunți la o relație toxică
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/3-jocuri-pe-care-le-practica-relatii-barbatii-nesiguri-pe-ei-649507/