Renumitul psiholog și cercetător american John Gottman a identificat patru tipuri de comportamente toxice care, în timp, pot duce la disoluția cuplului. Indiferent dacă sunteți căsătoriți sau nu! Unii cred că actul căsătoriei, un copil, iubirea, bunuri în comun reprezintă garanția sigură că nu se ajunge la despărțire. Astfel că nu depun niciun efort pentru remedierea problemelor apărute și îndreptarea comportamentelor care rănesc.
În timpul izolării răbdarea ne este pusă drastic la încercare și avem tendința să scăpăm hățurile controlului emoțional, ceea ce dăunează relației de cuplu. Prin urmare acum, și după ce trece starea de urgență, ai mare grijă să nu pui în practică următoarele.
Evită critica
Cam orice conflict începe cu o critică și cu punerea de etichete, în limbaj mai delicat sau mai dur. Ești insensibil, neserios, neatent, imatur… lista o completezi tu în gând. Și iată cum din start are loc un atac la persoană. Apoi sunt subliniate greșelile, se caută vina, și chiar se ajunge la generalizări: niciodată nu ții cont și de ce vreau eu, niciodată nu mă ajuți la treabă acasă, întotdeauna faci numai ce vrei tu etc. Practic aici avem două tipuri de gânduri automate negative, așa cum sunt numite ele în psihologie, și anume etichetarea și suprageneralizarea. Când ești criticat constant îți este atacată valoarea, importanța, e pus la îndoială caracterul tău iar încrederea în sine primește lovituri atât de mari încât ajunge la pământ. Cine vrea să primească asemenea tratament? Și iată cum critica este unul dintre acele comportamente toxice care pavează cu succes drumul către despărțire.
Disprețul: comportamentul toxic numărul 1
Ce înseamnă dispreț? Că îi vorbești celuilalt de sus, îl tratezi cu superioritate, îl desconsideri, nu-l respecți. Disprețul este un comportament toxic foarte fin care include și glume pe seama celuilalt, porecle defăimătoare, sarcasm, cinism. Pe scurt îi transmiți partenerului că pur și simplu nu-l agreezi pe el ca individ. Studiile spun că disprețul este extrem de coroziv pentru cuplu, el integrând și injurii, amenințări, iar exploziile de furie devin o normalitate dureroasă. Pur și simplu nu dai doi bani pe partener.
Defensiva sau lipsa asumării
Cele mai citite articole
Există o problemă în cuplu? Eu n-am nicio vină, nicio implicare, numai tu ești vinovat. Doar tu trebuie să depui eforturi și să reglezi situația. Ideea de compromis sănătos nu doar că nu există, ci ceea ce spune celălat este direct negat, iar partea proprie de responsabilitate un concept străin. Nu vezi cum îți provoci partenerul, cum îi răspunzi, ce comportament ai.
Comportamente toxice: Împietrirea sau evitarea conflictului
Te-ai săturat să te cerți așa că ieși din încăpere, îți vine să pleci din casă (ceea ce acum nu se poate) sau să te încui în altă cameră. Nu mai suporți critica, disprețul reproșurile așa că, dacă nu pleci în alt loc din apartament, pur și simplu nu spui nimic, nici nu te uiți la partener. De unde și expresia atât de plastică: vorbesc cu pereții? Când cineva e împietrit exact așa este, ai senzația că vorbești cu pereții. Capcana este că, deși ai senzația că cearta nu va căpăta amploare, de fapt te retragi emoțional din relație. Iar când te-ai retras emoțional nu mai investești, nu mai repari, iar construcția relației la un moment dat se va prăbuși.
Citește și:
Nu ești sigură de ce simte pentru tine? De ce pandemia de coronavirus ar putea fi un avantaj pentru noile cupluri
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro