Prima pagină » 5 moduri în care somnul poate avea un impact asupra pielii tale

5 moduri în care somnul poate avea un impact asupra pielii tale

Autor: admin
0 comentarii
5 moduri în care somnul poate avea un impact asupra pielii tale

Experții recomandă ca adulții să se odihnească între 7 și 9 ore pe noapte. Aspectul pielii tale poate fi afectat dacă petreci prea multe ore nedormite sau calitatea somnului nu este optimă.

Iată cum somnul poate avea un impact asupra pielii tale:

Somnul dă pielii tale timp pentru a se reface după deteriorări și inflamații

Când dormim tot corpul se odihnește, inclusiv pielea. Dacă nu ne asigurăm suficient timp de repaus, pielea noastră nu se poate repara în mod corespunzător de deteriorări și inflamații.

Diminuarea somnului scade funcția de apărare a pielii, din acest motiv poate exista mai multă pierdere de apă în momentul în care nu dormi. Această deshidratare poate avea ca rezultat uscarea pielii.

Când nu te odihnești suficient, pielea își poate pierde din grosime

S-a remarcat faptul că somnul insuficient poate scădea nivelului hormonului de creștere. Corpul uman secretă hormonul de creștere in primele ore de somn, așa că dacă nu obții o odihnă adecvată este posibil să nu produci suficienți hormoni de acest tip.

O reducere de hormoni de creștere poate diminua grosimea pielii. Ca urmare a acestei acțiuni, colagenul și țesutul elastic pot de asemenea să se descompună, provocând o dezvoltare inestetică a pielii și apariția ridurilor.

Lipsa somnului poate provoca roșeață ochilor și pungi sub ochi

Unele dintre cele mai evidente semne că nu dormi suficient sunt apariția pungilor sub ochi și înroșirea ochilor.

În momentul în care nu dormi suficient ochii tăi vor fi mai roșii și mai umflați. Îți pot apărea și cearcăne, iar pielea va căpăta o nuanță mai palidă.

Este posibil să obseri aceste semne ale oboselii când te uiti în oglindă, dar cercetările au arătat, de asemenea, că acestea indică o lipsă destul de mare de somn.

Un mic studiu a avut 40 de observatori ce au analizat 20 de poze ce aveau la bază indicii faciale, oboseală și tristețe. Acest studiu a constatat că participanții au perceput că indivizii privați de somn, din fotografii, aveau caracteristici cum ar fi: pleoape căzute, ochi roșii, cearcăne și o nuanță mai palidă a pielii.

Deși cearcănele pot fi și genetice (venele de sub ochi sunt mult mai vizibile la persoanele cu o piele mai deschisă), lipsa somnului poate să le accentueze deoarece poate provoca acumulare de sânge în vasele de sub ochi. Acumularea multor lichide, de asemenea, poate avea ca rezultat umflarea ochilor.

Este evident că, dacă nu dormi destul, acest lucru poate face ca pielea ta să devină mai fragilă și ridată

Lipsa somnului te poate face să arăți mai bătrână decât ești. Lipsa unui repaus poate spori semnele de îmbătrânire, ceea ce înseamnă că pielea ta va avea mai multe riduri și va fi mult mai moale ori mai fragilă.

O cercetare din anul 2015 a examinat corelația dintre calitatea somnului si îmbătrânirea pielii în rândul a 60 de femei. Deși studiul a fost limitat, s-a constat că femeile care dormeau suficient (în jur de 7 ore, până la 9 ore, pe noapte) au avut un scor de îmbătrânire mult mai scăzut decât femeile ce au dormit insuficient (mai puțin de 7 ore).

În plus, cercetătorii au descoperit că reducerea funcției pielii asociată cu lipsa somnului poate cauza piele uscată și reducerea aspectului frumos al acesteia.

Citește și:
Cum să te epilezi corect și fără durere

Text: Isabel Raluca Grigore
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/beauty/5-moduri-care-somnul-poate-avea-un-impact-asupra-pielii-tale-668051/

S-ar putea sa te intereseze si