Ei bine, dacă există și o parte bună a carantinei, este aceea că acum poți să te apuci de toate lecturile amânate. Dacă nu știi cu ce să începi, noi ți-am pregătit o listă de cărți pe care să le citești în aceste zile.
Va veni focul, de James Baldwin (ed. Black Button Books)
Cea mai nouă apariție a editurii Black Button Books este un text despre rasism și presiunile sociale și psihologice, la fel de relevant astăzi cum a fost și în 1963, când a devenit un bestseller instant și a contribuit la formarea mișcării drepturilor civile. Cartea Va veni focul a fost decrisă de The New Yorker ca „predică, ultimatum, confesiune, depoziție, testament și cronică… toate într-o proză incandescentă, genială’, iar dacă nu ai citit nimic de James Baldwin până acum, ar fi cazul să începi cu ea. Vei găsi și multe alte texte esențiale pentru a înțelege lumea în care trăim la editura Black Button Books, iar în această perioadă, toate titlurile sunt reduse cu 25%.
Anihilare, de Jeff VanderMeer (ed. Nemira)
Borges, Kafka și frații Strugațki sunt câteva dintre referințele care se menționează atunci când vine vorba de Jeff VanderMeer, unul dintre cei mai importanți autori americani de literatură fantastică. Acesta a devenit cunoscut publicului odată cu trilogia Southern Reach, iar prima parte a acesteia, intitulată Anihilare, a fost publicată recent la editura Nemira. Laureată a celor mai importante premii decernate literaturii SF, aceasta ne prezintă o echipă de patru femei (un psiholog, un antropolog, un topograf și un biolog) care trebuie să exploreze o zonă abandonată numită Aria X, unde toți cei care au ajuns înaintea lor au dispărut în circumstanțe suspecte. Stați cu ochii în continuare pe canalele editurii Nemira, pentru că vor posta în fiecare zi materiale dedicate comunității de cititori, care vor încuraja grija față de noi și față de ceilalți, interacțiunea pornind de la lecturi sau obiceiuri de lectură, sfaturi utile sau provocări.
Solenoid, de Mircea Cărtărescu (ed. Humanitas)
Nu e cazul să te lași speriat de cele 800+ pagini ale celui mai recent roman al lui Mircea Cărtărescu, o carte auto-referențială și magică în același timp, în care merită să te afunzi. Cărtărescu nu e doar unul dintre cei mai importanți autori români din ultimii peste 25 de ani, dar și unul dintre cei mai versatili, iar Solenoid are imprimat stilul lui inconfundabil, dar nici nu seamănă cu nimic din ce a mai făcut. În plus, e un bun pretext pentru a te lăuda prietenilor cu ce citești. Apropo, mai nou, poți găsi pe site-ul Humanitas mai multe apariții ale editurii pe care le poți descărca gratuit în format ebook.
Familia (aproape) Zero Deșeuri ,de Jérémie Pichon și Bénédicte Moret (ed. Seneca)
Acum mai mult ca niciodată e nevoie să aruncăm o privire în jur și să observăm impactul negativ pe care îl avem asupra mediului și că până la urmă, dacă fiecare dintre noi ar ieși un pic din zona de confort, lumea ar fi un loc mai bun pentru toată lumea. O dovedește și această carte care îți propune un plan de acțiune detaliat care te va ajuta să reduci amprenta ecologică a familiei tale. Bazându-se pe cunoștințele lor de ecologie, autorii propun zeci de sfaturi și alternative simple pentru viața de zi cu zi: cumpărături, bucătărie, curățenie, mobilier, igienă personală, cometice, îmbrăcăminte și nu numai.
Neliniște, de Linn Ullmann (ed. Polirom)
Linn Ullmann este una dintre cele mai apreciate jurnaliste și scriitoare suedeze, dar și fiica regizorului Ingmar Bergman și a actriței Liv Ullmann. În Neliniște, o carte de memorii scrisă sub forma unui roman, aceasta își rememorează copilăria și adolescența, ajungând până la maturitate și vorbește despre ultimii ani ai tatălui său.
Coronavirus, inamicul nevăzut. Povești din Wuhan 2020 (ed. Corint)
Editura Corint lansează în aprilie unul dintre primele volume despre lupta împotriva epidemiei de coronavirus, care cuprinde declarații, articole, fotografii și relatări personale ale locuitorilor orașului chinez Wuhan, considerat locul de unde a pornit totul. Sunt poveștile medicilor care au salvat vieți, ale arhitecților și constructorilor care au reușit să ridice un spital în doar zece zile, dar și a oamenilor obișnuiți care și-au oferit sprijinul. Cartea se află acum în precomandă, cu 25% reducere.
Primăvara, de Karl Ove Knausgård (ed. Litera)
Dacă ai citit deja celelalte cărți care compun cvartetul anotimpurilor al scriitorului norvegian Karl Ove Knausgård, unul dintre cele mai originale proiecte literare ale ultimilor ani, nu trebuie să ratezi Primăvara, proaspăt apărută la editura Litera. Autorul continuă demersurile sale autobiografice cu acest roman, care este confesiunea curajoasă și plină de iubire a unui tată pentru fiica lui.
Citește și:
8 cărți cu și despre modă pe care ai acum timp să le citești
Foto: PR, Profimedia
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/7-carti-de-citit-cat-stamacasa-716754/