Probabil ai auzit de multe ori vehiculat acel sfat care spune că trebuie să-ți urmezi intuția. Eu zic că merită luat în seamă, mai ales când vine vorba de relații. Chiar dacă ești genul de persoană rațională, dacă simți că există un ghem de emoții conflictuale față de partenerul tău, nu le ignora! Dacă intuiția îți spune că ceva nu este în regulă, atunci poate că merită să-i acorzi atenție!
Știi genul acela de situație, în care pe de-o parte partenerul tău este deosebit de charismatic, dar pe de altă parte te și învinovățește pentru tot ce nu merge bine între voi, în timp ce tu îți pui la îndoială sănătatea mintală.
Pentru că abuzul emoțional nu este mereu ușor de identificat, iar formele pe care le ia pot părea la începutul unei relații gesturi extrem de flatante. Poate că partenerul tău te-a inundat cu un val de atenție la începutul relației, pentru ca mai apoi să dispară și să reapară, fără nici un motiv. Poate că acest personaj fermecător ți-a zugrăvit un viitor împreună, în cuvinte romantice și imagini convingătoare, doar că nimic din toate astea nu s-a mai întâmplat. Uneori, semnele timpurii ale unui abuz emoțional sunt greu de diferențiat față de entuziasmul inerent unei relații aflate la începuturile ei. De aceea, am alcătuit pentru tine o listă cu 9 semne subtile prin care se manifestă abuzul emoțional, semne la care merită să fii atentă:
1. Farmecul excesiv și comportamentul flatant: Acesta este modul prin care un abuzator te seduce și îți câștigă încrederea, înainte de a începe să te abuzeze.
2. Tratamentul tăcerii: Această strategie funcționează pentru a te menține într-un permanent suspans în legătură cu ce urmează să se întâmple și pentru a-ți cultiva nesiguranța. Prin urmare, te vei întreba în permanență dacă ai greșit cu ceva și cât de grav este. De fapt, este o modalitate prin care își exercită controlul asupra ta, ca un precursor al abuzului.
3. Așteaptă să-i ghicești gândurile: Abuzatorul se comportă ca și cum ar fi nefericit până când partenerul său se încumetă să ghicească ce s-a întâmplat de fapt. Este tot un comportament prin care încearcă să te controleze și să te facă să crezi că ai dat greș pentru că n-ai ghicit corect.
4. Delegarea: Este o strategie prin care abuzatorul te roagă să-l ajuți cu ceva, să faci ceva (pe care el îl consideră special) pentru el. Dar oricât de mult te-ai strădui, eforturile tale vor fi întâmpinate cu o critică dură și nicidecum recompensate.
5. Minciunile: Nu ești niciodată sigură dacă abuzatorul îți spune adevărul, minciuni parțiale sau chiar minciuni sfruntate.
6. Identificarea proiectivă: Pe scurt, asta înseamnă că partenerul este învinovățit de abuzator pentru orice merge rău în relația de cuplu, iar atunci când acesta se supără din cauza acuzațiilor, abuzatorul confirmă comportamentul ca o justificare a acuzațiilor sale. Este un comportament extrem de manipulator din partea abuzatorului prin stimularea fricii, anxietății, vinei, rușinii la partenerul vulnerabil.
7. Manipularea sexuală: Abuzatorul manipulează emoțional partenerul pentru a consimți la activități sexuale care nu-i fac plăcere (nu este exclus să folosească replici de genul: „Alte persoane își doresc asta! Tu de ce nu vrei?! De ce nu poți? Nu ții suficient la mine! Nu-ți pasă de mine!’).
8. Negarea: În momentul în care victima își confruntă abuzatorul, acesta nu-și acceptă comportamentul ca fiind un abuz, ci încearcă să o convingă că toate faptele sale sunt o expresie a celor mai bune intenții ale sale, menite să-și ajute partenerul să devină o persoană mai bună.
Ce trebuie să ții minte:
De obicei, abuzatorii au personalități narcisice, ceea ce înseamnă că din structura personalității lor lipsește acea trăstură care le permite să simtă impactul comportamentului lor asupra celorlați. Sau, mai pe scurt, nu sunt empatici. Prin urmare, trebuie să părăsești această relație cât mai curând posibil. Pentru că, în plus, abuzatorii sunt lipsiți și de conștiința răului pe care îl fac, nu se simt vinovați nici un moment, ba mai mult sunt convinși că tot ceea ce fac este în interesul relației și al partenerului lor (sau al celorlați, în general), aceasta fiind o altă trăsătură a personalității narcisice.
Evident, este dificil să pui capăt unei relații, chiar și atunci când e vorba de un abuzator (sau mai ales atunci). Dar gândește-te la asta: e mai ușor să-ți petreci timpul analizându-ți în permaneță comportamentul și întrebându-te cu ce ai greșit sau pur și simplu trecând printr-o etapă firească de suferință, cauzată de ruperea unei relații, dar vindecându-te în cele din urmă pentru a întâlni pe cineva care te merită cu adevărat? Este firesc să te temi de singurătate, să tânjești după „vremurile bune’, să încerci să-ți menții în viață relația. Dar singurul mod de a te detașa de o fostă relație este să începi să cunoști oameni noi, să te bucuri de aceste întâlniri și să-l înlocuiești pe fostul partener (abuzator, să nu uităm!) cu cineva care îți cunoaște valoarea și care te tratează așa cum meriți de fapt. Nu există momentul perfect în care să ieși dintr-o relație, există doar acel moment pe care îl vei recunoaște atunci când va veni.
Citește și:
Relații sănătoase vs. relații toxice: 13 diferențe pe care ar trebui să le cunoști
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/9-semne-subtile-ale-abuzului-emotional-668813/