Vom începe cu ce NU e dragoste.
Atașamentul
Confundăm acest sentiment cu dragostea. Atașamentul se datorează, de fapt, nesiguranței. Când ne dorim sau avem nevoie de afecțiune non-stop, ei bine, asta nu e iubire. Gelozia nu e iubire. Frica nu e iubire. Numindu-ți partenerul totul’ nu este iubire.
Durerea
Nu, iubirea nu doare. Și nu ne răzbunăm pe cineva pe care iubim. Aici e vorba de ego. Nu e de iubire! Oricine zice că iubirea are părțile ei urâte, că iubirea te poate răni… probabil greșește. Pentru că atunci când iubești o persoană, nu o poți răni.
Nevoile noastre
Când auzi Vreau să fiu cu tine’ nu e o declarație de dragoste. Când ceea ce îți dorești devine cel mai important subiect de discuție pentru tine, hmm, nu iubești persoana respectivă.
Frumusețea
Frumusețea-i trecătoare. Cine îți spune te iubesc pentru că ești frumoasă’, nu, probabil că nu te iubește cu adevărat. Nu poți iubi pe cineva pentru cum arătă. Iubirea e mai mult de atât. Mult mai mult. Emma Linday spunea cândva oricine îmi spune că sunt frumoasă, îmi dovedește că se iubește pe el. Acești oameni îmi spun că vor în jurul lor oameni și lucruri care îi fac pe ei fericiți, iar felul în care arăt eu le aduce lor fericire’.
Așteptările
Nu îți creezi propriile așteptări vizavi de anumite lucruri legate de persoana iubită. E normal să ne dorim tot ce e mai bun pentru acea persoană, dar nu trebuie să te aștepți să fii tu satisfăcută într-un fel sau altul. Trebuie doar să ne dorim ceea ce e mai bun pentru persoană iubită, nu ce e mai bine pentru noi. Iar ce e bun din punctul nostru de vedere, nu e neapărat bun și pentru persoana iubită.
De exemplu, atunci când mamele noastre sunt supărate că ne despărțim de iubitul nostru, spunând că vor pe cineva cu care noi să rămânem, nu este neapărat în beneficiul nostru. Este în beneficiul lor. Pentru că ele vor să ne știe la casa noastră, cu familia noastră. Să fie liniștite că datoria lor s-a sfârșit și și-au făcut treaba așa cum trebuie.
Asemănările
De exemplu, când îți întrebi iubitul de ce te iubește, iar el îți spune pentru că ești de acord cu mine tot timpul’. Interesant. Nu-l interesează că aveți opinii și gândiri comune. Interesul lui este doar să nu fie contrazis.
Contrastul
Adică atunci când îți iubești partenerul pentru că este ceea ce tu nu ești. De fapt, îți face plăcere să vezi că e cineva acolo care face ceea ce tu nu faci. Care te poate ajuta. Care te poate completa. Este în interesul tău. Nu te bucuri pentru el. De exemplu, bărbații mult prea masculini, deloc sensibili, se vor simți bine să aibă alături femei cu trăsături foarte feminine, sensibile și fragile, adică aflate la extrema cealaltă.
Completarea
Iubirea nu constă în adăugare, ci în multiplicare. Când pui împreună două jumătăți de oameni care se așteaptă că celălalt să le completeze lipsurile, nu obții un întreg. Noi înșine suntem compleți. Avem nevoie doar de cineva alături de care să fim și mai buni. Împreună, să fim mai mult decât compleți.
Dorințele partenerilor
Este o mare diferență între generozitate și chin. Generozitatea constă, în primul rând, în binele tău propriu. Pentru că tu deja ești bine, iar din binele tău îi mai oferi și altei persoane. Atunci când te chinui să îi oferi ceva unei persoane, înseamnă că tu nu ai acel ceva și faci tot posibilul să îl oferi persoanei iubite.
Proprietate
Câteodată uităm că, dacă suntem într-o relație, nu înseamnă că persoană de lângă ne aparține. Nu este propietatea noastră. Așa că, oricât încercăm să îi facem să ne aparțină, nu vom reuși.
Ce este dragostea?
Dragostea e o alegere: este ceva deliberat. Putem alege pe cine iubim.
Dragostea e relaxare: nu implică anxietate, ci siguranță.
Dragostea e acceptarea că partenerul nu ne aparține: nu trebuie să credem că ne aparține cineva.
Dragostea e efort: luptăm pentru ea. Nu va fi întotdeauna simplă, dar nu o lăsăm să plece așa, cu una, cu două.
Citește și:
Ce este micro-cheating și ce înseamnă acesta pentru relația ta?
Text: Amy Abaluta
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro