Activitatea de shopping este un fel de terapie pentru femei, o pereche nouă de pantofi te poate face să te simți mai bine decât o ședință la care psihologul nu prea încurajează conversația și te lasă pe tine să analizezi ce s-a mai întâmplat în complicata relație.
Cine cheltuie mai mult ?
Se spune că femeile cheltuie mai mult decât bărbații, că ele cumpără ceea ce trebuie pentru casă și pentru familie și că bărbații se limitează la a constata că lipsește sosul preferat din frigider sau gelul de duș din baie… așa o fi? Desigur, adevărul este întotdeauna undeva la mijloc.
Un dulap plin și nimic de purtat în ziua respectivă
Noi toate știm această problemă: un dulap plin nu înseamnă că te face pregătită pentru ocazia neașteptată a unui cocktail la palatul X, pentru care ai rochia, dar nu ai pantofii adecvați sau viceversa.
Da, femeile cheltuie semnificativ mai mult decât bărbații pe haine și pe accesorii. Și, evident, pe cosmetice care sunt nelipsite din arsenalul oricărei reprezentante a sexului frumos.
Și ce te faci dacă a apărut la orizont o nuntă? Să zicem că se mărită prietena cea mai bună din liceu, iar tu iar te uiți dezolată în dulap și nu găsești nimic demn de purtat? O soluție totuși există, pentru că un credit nebancar de la Viaconto.ro te poate scoate din impas. Și îți poți lua rochia aceea de ocazie căreia îi dădeai târcoale de ceva timp fără să îndrăznești. Acum ai și ocazia și mijloacele. Un credit nebancar urgent e soluția în sezonul nunților și botezurilor, când cheltuielile nu sunt mici.
Farduri sau ultimul model de mobil?
De ce ne-am simți vinovate? Jumătățile noastre cheltuie aproape o pătrime din salariu pe cele mai noi jucării high tech. Dacă am aduna la final de lună cât cheltuie fiecare s-ar putea să aibă el surprize și să fie de acord să cumpere parfumul acela pe care îl voiai de 8 Martie, doar ca să compenseze pentru ultimele două telefoane cu funcții futuriste (din care oricum folosește doar unul).
Și, desigur, femeile mai cheltuiesc sume modice pe înfrumusețarea apartamentului în care locuiesc, pentru că așa sunt femeile, iubitoare de frumos. Bărbații sunt mai puțin înclinați către astfel de preocupări.
Bun, dar dacă tuturor ne place să ne facem mici bucurii cumpărând câte ceva nou și frumos, este cazul să evităm greșeli financiare care, pe termen lung, ne pot ruina viețile.
Cele mai comune greșeli financiare
E adevărat că nimeni nu te învață cum să faci bani, să-i înmulțești și să devii bogată dormind. Poate că nici nu există astfel de tehnici. Dar măcar putem învăța cum să nu aruncăm banii pe fereastră.
1. Nu gătești acasă
Studiile arată că oamenii cheltuie mai mult pe mâncare atunci când fac cumpărăturile…flămânzi. Mai aruncă în coș și o ciocolată și o pungă de covrigei, că până la casa unde le achită le-au și mâncat, potolindu-și foamea. Tu nu face la fel. Mergi la supermarket după ce ai luat o masă consistentă și ai destul zahăr în sânge.
Gătește, în loc să mănânci doar în oraș. Mâncarea gătită este și mai sănătoasă și mai ieftină. Dacă aduni sumele de la toate mesele la restaurant, este posibil să fii surprinsă la cât se ridică.
2. Nu economisești
Cele mai citite articole
Dacă la final de lună mai ai niște bani în cont, nu-i arunca pe niște haine de la reduceri, doar pentru că mâine iei salariul. Consilierii financiari spun că ar trebui să ai în cont suma necesară traiului și facturilor pentru minimum trei luni dacă rămâi fără loc de muncă.
3. Nu faci un plan financiar
Dacă nu faci un scop din viitorul tău luminos financiar, nici nu se va întâmpla nimic. Trebuie să fii pragmatică și să te preocupe.
De unde poți economisi o mica sumă lună de lună? Cum ai putea să îți suplimentezi veniturile? Ce opțiuni de depozit bancar există cu dobândă bună pentru tine? Toate acestea trebuie să fie preocupări constante. Dacă nu înțelegi finanțele, roagă pe cineva cu studii de economie să te ajute, dar un Excel cu cheltuieli și venituri trebuie să fie în calculatorul fiecărei persoane responsabile.
4. Nu investești
Când vei avea o sumă satisfăcătoare în cont, e bine să te gândești la o investiție. Fond de investiții, depozite bancare? Imobiliare, de ce nu? Pentru că un apartament pe care îl oferi spre închiriere este o sursă de venit pasiv, nu faci nimic pentru el.
Iată tot atâtea opțiuni bune pentru cineva preocupat de înmulțirea banilor.
5. Trăiești din datorie în datorie
Este cea mai flagrantă greșeală, de departe. Dacă ai făcut la un moment dau un credit mare și l-ai refinanțat, apoi ai refinanțat refinanțarea, perspectivele nu sunt luminoase. Ia o foaie de hârtie și scrie ce datorii ai, care sunt dobânzile cele mai mari (acestea trebuie achitate prima dată) și scapă de ratele acelea.
6. Vrei să fii la modă cu orice preț (financiar)
Știm că apar mereu haine și accesorii noi după care tânjim. Dar câteva piese clasice de cea mai bună calitate sunt, pe termen lung, cea mai bună investiție. Nu ai nevoie de (încă) o pereche de jeans rupt în genunchi, doar că așa se poartă acum. Gândește-te și la costul enervant al depozitării multelor haine și accesorii. Ai atâta spațiu în casă pentru câte chestii noi apar?
7. Nu faci diferența dintre nevoie și capriciu
O ținută de birou clasică și elegantă este o nevoie. A zecea rochie de seară e un capriciu. O cremă de calitate este o nevoie, a zecea trusă de farduri cu nuanțe sidefate este un capriciu. Ai înțeles ideea.
8. Faci cumpărături când ai nevoie de liniștire
În acest sens, recomandăm călduros investiția într-o terapie cognitiv-comportamentală, pentru că shopping-ul poate deveni rapid o tulburare comportamentală, atunci când nu te mai poți abține și cumperi, off-line și online tot ce vezi.
9. Nu negociezi
Aproape orice se negociază pe lumea asta. Chiria, prețul legumelor de la piață, o haină frumoasă, dar care nu mai este în trend și producătorul vrea să o vândă repede. În timp, aceste sume „salvate’ contribuie la economiile tale.
Poate că nu toate avem norocul unei moșteniri consistente, dar toate putem fi mai responsabile financiar. Cu mici ajustări, atenție și uneori renunțarea la ceva foarte, foarte frumos și scump, putem construi o bază financiară pentru mai târziu. Știi cum se spune: „bani albi pentru zile negre’.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro