Persoanele care se află într-o relație toxică se confruntă cu anxietate, diferite probleme fizice, de vorbire sau chiar memorie. Iar acest lucru se întâmplă pentru că organismul lor este supus unui carusel hormonal de cortizol și adrenalină, ce provoacă boli digestive și încordarea mușchilor, printre altele.
Este foarte ușor să atribui durerea de cap sau starea de nervozitate consumului excesiv de cafea sau lipsei de somn, însă organismul îți trimite semnale ceva mai complexe de atât, despre mediul în care te afli și oamenii din jur. Așa că acordă atenție acestor simptome pe care trebuie să le ai în vedere dacă suspectezi că te-ai putea afla într-o relație toxică:
Te simți extenuată
Un simptom comun în ceea ce privește relațiile nesănătoase este acela de oboseală. Te confrunți constant cu stări temporare de bucurie, după care revii la cele de extenuare, iar cercul se tot repetă și te regăsești într-o situație de confuzie care te face să simți că nu ești ancorată în prezent.
Probleme autoimune
O relație toxică te poate duce într-un stadiu de dezvoltare al unei boli autoimune, cum ar fi inflamații, dureri ale corpului și erupții ale pielii. Experții adaugă că ceea ce se întâmplă cu organismul în aceste perioade nu poate fi explicat din punct de vedere medical. Așa că, de multe ori, discută cu pacienții despre mediul în care trăiesc, despre persoanele pe care le au în jur, pentru a determina dacă anxietatea extremă este rezultatul unei relații toxice.
Probleme digestive și schimbări hormonale
Persoanele care au o relație nesănătoasă își dau seama că nu mai pot mânca anumite alimente pe care înainte le consumau fără probleme, iar explicația ar fi aceea că în organism se acumulează stres, cortizol și adrenalină. Hormonii ne ajută să scăpăm de pericol sau chiar să-l înfruntăm, dar dacă acești hormoni nu sunt folosiți, înseamnă că organismul începe să se atace singur.
Memorie slabă și comunicare ineficientă
Atunci când mintea este în alertă, gândind mereu fiecare cuvânt înainte de a fi spus, ca nu cumva să stârnească un conflict, nu îi mai rămâne mult spațiu pentru altceva. Mintea încearcă să înțeleagă ce se întâmplă în cuplu, de ce partenerul are un comportament manipulator și cum poate acționa pentru a îmbunătăți situația. Terapeuții susțin că au întâlnit pacienți care aveau probleme în a se concentra asupra unei cărți, a ține minte sau a procesa anumite informații, funcții regăsite la persoanele aflate în relații abuzive.
Încordarea mușchilor
Atunci când ai mușchii încordați, ar trebui să te întrebi de ce simți acest lucru în preajma unei persoane. Subconștientul tău observă și reacționează la stimuli chiar dacă nu le acorzi atenție și încerci să găsești orice altă explicație care-ți pare plauzibilă.
Dacă te identifici cu situațiile prezentate mai sus, primul pas pe care trebuie să-l faci este să cauți ajutorul unui prieten, membru al familiei sau terapeut și să vorbești despre ceea ce ți se întâmplă.
Citește și:
Întrebările care te pot ajuta să îți dai seama cât de loial este partenerul tău
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/5-semne-fizice-care-iti-arata-ca-te-afli-intr-o-relatie-toxica-653447/