Prima pagină » 8 semne că ești nevoiașă din punct de vedere emoțional (și cum poți depăși asta)

8 semne că ești nevoiașă din punct de vedere emoțional (și cum poți depăși asta)

Autor: admin
0 comentarii

8 semne că ești nevoiașă din punct de vedere emoțional (și cum poți depăși asta)

Și nu vorbim aici de cazurile firești, când e normal să ceri ajutorul partenerului tău și să te bazezi pe sprijinul lui. Ci de situațiile în care ești atât de nevoiașă emoțional, încât asta devine o povară pentru relația voastră și pentru partenerul tău. Pentru că, atunci când ești prea solicitantă, prea ușor iritabilă, prea fragilă, prea agitată, te poți îndrepta cu pași siguri spre un dezastru.

O persoană matură emoțional trebuie să fie în stare să-și gestioneze singură stările de anxietate, să-și tolereze momentele de singurătate, și în general să solicite ajutorul partenerului în momentele cu adevărat importante, ca să poată menține cu acesta o relație sănătoasă. Modul în care ne exprimăm nevoile emoționale are foarte mult de-a face cu personalitatea noastră și cu stilul nostru de atașament (care este bazat pe modul în care am învățat să relaționăm cu părinții noștri în copilărie și cât de disponibili sau indisponibili emoțional au fost ei în raport cu noi). Există trei tipuri de atașament care îți pot indica cât de sigură sau nesigură te simți într-o relație: sigur, anxios, evitant.

E destul de ușor să identifici persoanele cu un stil de atașament sigur: sunt oameni calzi și iubitori, care e foarte posibil să fi fost crescuți într-un mediu în care adulții erau constant grijulii și receptivi la nevoile lor. Persoanele evitante minimalizează rolul apropierii, fiind crescute într-un mediu lipsit de afecțiune și efuziuni sentimentale, și în care nesiguranța și nevoile nu erau tolerate.

Totuși, persoanele cu un stil de atașament anxios sunt cele care sunt percepute ca fiind nevoiașe emoțional. Unele dintre trăsăturile de personalitate ale acestora includ comportamente de tipul:

– își minimalizează sau își neagă nevoile și caută ca ceilalți să le umple golurile emoționale într-un mod care poate deveni manipulator;
– se tem să nu piardă dragostea partenerului lor și caută în permanență indicii și semne că acesta nu le mai iubește;
– sunt copleșite emoțional, prin urmare au nevoie de partener pentru a le face să se simtă în siguranță din punct de vedere emoțional sau ca să le asigure constant că sunt iubite;
– sunt nesigure și reacționează disproporționat la cel mai mic indiciu de tensiune și conflict;
– au avut părinți care le-au arătat afecțiune inconstant sau deloc, iar asta le-a creat stări de angoasă și agitație, contribuind la anxietatea lor, mai ales în ceea ce privește relațiile.

Din păcate, persoanele cu un stil de atașament anxios, care nu reușesc să se controleze, își copleșesc partenerul cu această nevoie constantă de atenție și validare, iar rezultatul este exact acela de care se tem cel mai mult: se auto-sabotează și, în final, reușesc să-l îndepărteze. Comportamentul lor este total contra-productiv, dar nu se pot abține. Pentru că celălat nu poate face mare lucru: niciodată nu pare suficient, oricâte încurajări, complimente sau reasigurări ar oferi: nevoia pare insațiabilă și epuizantă, și foarte aproape de a determina apariția unui cerc vicios.

Așadar, crezi că ești nevoiașă din punct de vedere emoțional? Răspunde la următoarele întrebări:

1. Crezi că partenerul tău ar trebui să fie o sursă de fericire pentru tine?

2. Crezi că partenerul tău ar trebui să-ți împlinească toate nevoile romantice, sexuale și să te sprijine necondiționat?

3. Crezi că partenerul tău ar trebui să te valideze constant și să-ți ofere reasigurări? Cauți în permanență ca ceilalți să te facă să te simți bine în legătură cu propria persoană? Cauți validare în exterior? Depinzi în totalitate de această validare? Te simți abandonată dacă partenerul tău nu este disponibil? Te temi că partenerul tău nu va fi acolo pentru tine, ca să te sprijine?

4. Te superi dacă partenerul tău nu reacționează așa cum ți-ai dori tu sau dacă nu vine în întâmpinarea unei nevoi, formulată sau nu?

5. Atunci când ești singură, te implici în fel și fel de acțiuni doar ca să-ți umpli timpul și să-ți distragi atenția? Sau parcurgi conversații mai vechi cu partenerul tău, căutând în permanență indicii că ar putea sau ar vrea să te părăsească? Ți se pare dificil să petreci timp doar tu cu tine însăți?

6. Relația ta romantică reprezintă centrul universului tău? Ce reprezintă pentru tine celelalte relații: cele cu prietenii, membrii familiei, copiii tăi?

Cele mai citite articole

7. Te deranjează dacă partenerul tău nu te include în planurile lui?

8. Devii geloasă când partenerul tău face lucruri fără tine sau care nu te implică și pe tine?

Vestea bună este că poți lucra cu tine și poți gestiona mai bine acest mod de relaționare cu ceilalți și, mai ales, cu partenerul tău. Iată cum:

1. Devenind conștientă

Conștientizarea este primul pas prin care recunoști că există o problemă în felul în care te raportezi la ceilalți și a efectelor pe care le au stările de anxietate în relațiile tale. Explorându-ți stilul de atașament și devenind conștientă de el, poți învăța să-ți gestionezi mai bine modul de a reacționa și, mai ales, de a reacunoaște tiparele nesănătoase de relaționare.

2. Devenind mai preocupată

Învață să trăiești cu anxietatea și nesiguranțele vieții. Acceptă că viața este colorată în multe nuanțe de gri și întrebări fără răspuns. Nesiguranța poate fi uneori un factor declanșator pentru schimbare.

3. Ai răbdare!

Dacă i-ai trimis cuiva un mesaj (pe e-mail, pe o aplicație sau un sms), dă-i timp să răspundă! Nu e nevoie să insiști și nici n-ai de ce să intri în panică! Cu siguranță are un motiv pentru care nu poate răspunde. Motivul nu are neapărat legătură cu tine și nu trebuie să iei întârzierea personal sau ca pe un semn de neglijență sau abandon!

4. Nu-ți sufoca partenerul!

Indiferent de cât de apropiată ești de o persoană, este nesănătos să petreci tot timpul cu ea, pentru că se va simți copleșită de prezența ta și va începe să facă lucruri pe ascuns, doar ca să ia un pic de distanță. Dacă ți-e dificil să petreci timp de una singură, inevitabil vei ajunge să-ți sabotezi singură relația. Forțează-te să iei distanță din când în când, ca să-i oferi partenerului tău spațiu și, implicit, și ție. Acest spațiu este cheia succesului într-o relație pe termen lung.

5. Lucrează la respectul față de propria persoană

Această tendință de a fi nevoiașă emoțional vine, de obicei, la pachet cu lipsa respectului față de propria persoană. Așa că învață să faci lucruri pe cont propriu, să te bucuri de propria companie, să fii singură (din când în când), să te concentrezi pe tine însăți și pe realizările tale, implică-te în activități care sunt sănătoase pentru tine și învață să fii mai încrezătoare în forțele proprii și mai sigură pe tine. Ține minte că o persoană (în cazul de față partenerul tău) te poate ajuta să te simți mai bine, dar nu e treaba ei pe termen lung să facă asta. Partenerul tău nu poate fi singura ta sursă de fericire: dacă îl consideri așa, pui foarte multă presiune asupra lui și asupra relației voastre.

6. Învață să ai încredere

Dacă începi să pui la îndoială sentimentele cuiva, de teama că vei fi abandonată, practic începi să pui în mișcare un mecanism toxic, care va provoca în partenerul tău dorința de pune distanță între voi și, în final, de a părăsi relația. Te simți abandonată? Ți-e teamă că partenerul tău nu va fi acolo, pentru tine? Ți se pare că ceilalți ar trebui să te facă să te simți mai bine în legătură cu propria persoană? Ai nevoie constantă de validare? Este absolut în regulă să nu oferi credit total unei persoane, dar în același timp poate că ar fi bine să te întrebi de ce nu poți avea încredere în celălalt.

7. Încearcă să fii mai independentă

Poți spune că ai reușit să faci un progres abia atunci când nu mai cauți validare în exterior și când nu-i mai împovărezi pe ceilalți cu grija ta. Așa că pune-ți următoarele întrebări: de ce am nevoie pentru a fi mai încrezătoare și mai independentă? Ce schimbări trebuie să fac în viața mea ca să mă simt într-un loc mai sigur, mai bun, mai sănătos? Să te bucuri de mai multă independență în cadrul relației este cheia succesului pe termen lung. Poți începe să faci aceste schimbări chiar acum și vei vedea că, la un moment dat, vei avea parte de o relație mai sănătoasă. Cheia este la tine.

Citește și:
8 motive pentru care femeile puternice rămân adesea singure

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/8-semne-ca-esti-nevoiasa-din-punct-de-vedere-emotional-si-cum-poti-depasi-asta-676231/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si