Niciun final de poveste de iubire nu e fericit, nici atunci când tu ești cea care inițiază ruptura, dar sunt unele despărțiri care e posibil să te traumatizeze. Există traume care au legătură cu evenimente care îți pot afecta viața sau integritatea corporală. Dar mai există și altele care țin de moartea unei persoane dragi, de despărțire, divorț sau pierderea locului de muncă.
Doare când te desparți de comun acord, doare când ai o discuție decentă în care el îți spune că s-a gândit și nu mai vrea să continuați relația. Însă cazurile de mai jos sunt absolut speciale, pentru că îți pot da viața peste cap.
1. Violența fizică și verbală duc la o despărțire traumatizantă
Respectul este o componentă esențială pentru buna funcționare a oricărui tip de relație. Respectul este o nevoie emoțională pe care o au toți oamenii, la fel și nevoia de siguranță. Dacă relația voastră se încheie prin violență fizică, printr-o tiradă de cuvinte urâte, despărțirea chiar e posibil să te traumatizeze. Injuriile rănesc, dezamăgesc, nu te așteptai la asta de la iubitul tău, și adaugi și tu suplimentar mai multă presiune.
Cum? Pai gândindu-te de ce nu ai observat mai devreme ce fel de om e, cum l-ai ales tocmai pe el, de ce ți-ai pierdut timpul cu el etc. Bătaia, România fiind din păcate fruntașă în ceea ce privește violența domestică, poate duce chiar la apariția sindromului de stres post-traumatic. Acesta se manifestă prin tulburări de somn, accese de furie sau iritabilitate, dificultăți de concentrare, amintiri ca niște flash-uri din momentul agresiunii, agitație etc.
2. L-ai prins că te înșeală!
Cele mai citite articole
Infidelitatea îți frânge inima. Capitalul de încredere acordat partenerului este acum distrus și ești convinsă că în veci nu îl mai primești înapoi. Mai există și alte cazuri mai delicate când el te părăsește pentru femeia cu care te-a înșelat. În ambele variante stima de sine este zguduită și apar diverse întrebări: ce am eu și nu are ea, e mai bună ca mine, e o amantă mai pricepută? Astfel este contestată nu doar valoarea umană, personală, dar și feminitatea, capacitatea de atracție, de seducție.
3. Dispare fără urmă! O despărțire care e posibil să te traumatizeze
Brusc nu îți mai răspunde la telefoane sau la mesaje, trebuia să vină la tine, să vă întâlniți undeva și nu a mai apărut. Inițial te gândești că a pățit ceva, te îngrijorezi, și, după o vreme, înțelegi că pur și simplu a dispărut din viața ta! Fără să te anunțe ori să îți dea cea mai mică explicație… El nu a fost în stare să își asume despărțirea și a ales calea cea mai simplă pentru el, dar plină de ruminații sau analiză pe text pentru tine. Și începi să derulezi mental filmul ultimelor întrevederi, discuții, să înțelegi unde ai greșit, ce s-a întâmplat, dacă nu au existat anumite semnale care să te pună în gardă.
4. S-a jucat cu mintea ta să crezi că tu ești de vină pentru tot
Un fenomen specific persoanelor narcisice, pe care l-ai mai întâlnit sub numele de gaslighting. Narcisicul își determină partenera de cuplu să se pună constant la îndoială, să se întrebe dacă nu e ceva în neregulă cu ea și nu e prea sensibilă. Aceasta este foarte confuză, ia decizii extrem de greu și de cele mai multe ori își cere scuze din orice. Ea crede că nu este suficient de bună, că tot ceea ce face este greșit, că merită să fie și să rămână singură. Încrederea în sine este zero, iar pentru partener a inventat toate scuzele. Chiar dacă a ajuns la această relație dar și despărțirea care e posibil să o traumatizeze…
Citește și:
Iubitul te enervează des? Ce e de făcut ca să nu ajungi la despărțire
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/4-tipuri-de-despartiri-care-e-posibil-sa-te-traumatizeze-694835/