Ne dorim în jurul nostru oameni cu trăsături de caracter bune, mai mult ne selectăm prietenii și partenerul în funcție de ele și valorile pe care le au. Sau cel puțin așa ar trebui. În ceea ce ne privește pe noi, dorim să ne creștem părțile bune, iar în final asta este ceva normal dacă ne gândim la un proces de evoluție personală. Însă chiar și la nivel de trăsături de caracter pozitive, excesul dăunează grav sănătății emoționale.
Seriozitatea duce la burnout
Să fii serios, foarte punctual, muncitor, să îți faci treaba, să fii un om pe care ceilalți se bazează și în care au încredere. Până aici sună bine, nu? Seriozitatea poate fi o trăsătură de caracter care duce la rigiditate, iar oricine are nevoie și de relaxare, are voie să amâne lucruri atunci când nu mai poate. Dintr-un exces de seriozitate te poți supraîncărca la birou, poate mai lucrezi și de acasă, iei task-uri care nu sunt neapărat ale tale și, ușor-ușor, ajungi la epuizare. Sunt cazuri când seriozitatea sabotează socializarea, umorul, acea atitudine lejeră care te face plăcut și strânge oamenii în jurul tău.
Trăsături de caracter care îți fac ție rău? Prea multă bunătate
Te-ai gândit vreodată că din prea multă bunătate ajungi la autosacrificiu? Pe tine te pui pe ultimul loc, vrei să îi ajuți pe ceilalți, faci tot felul de lucruri pentru ei, încât nu mai ai resurse pentru tine. Aceste resurse însemnând timp, bani, energie, chiar și acea blândețe și înțelegere de care ai și tu atâta nevoie. Bunătatea este o trăsătură de caracter capcană, iar prima persoană cu care trebuie să fii bună ești chiar tu!
Corectitudinea la rang de artă
Cele mai citite articole
Ai luat niște bani cu împrumut, e corect să îi returnezi la data stabilită. E corect să îți asumi greșelile și să nu dai vina pe altcineva. Variantele de corectitudine sunt multiple, iar printre ele se ivește și o notă de spirit justițiar. Corectitudinea poate fi o trăsătură de caracter dăunătoare când rimează cu lipsa de flexibilitate și se duce în zona de control a celorlalți. Este corect numai cum gândesc eu, nu cum gândești tu, prin urmare trebuie să faci numai ca mine pentru că aceasta este singura variantă a lui corect.
Trăsături de caracter care produc durere: sinceritatea
Nu încurajăm minciuna, ascunderea adevărului, însă sinceritatea tăioasă poate lăsa răni adânci care se vindecă greu. Unele persoane încearcă să evite sentimentul de vinovăție printr-o sinceritate brută, lipsită de eleganță sau căldură. Iar aici nu este vorba despre respect, dorința lăudabilă de a fi sincer cu celălalt, plus un dram de corectitudine. Ci despre autoprotecție și pasarea responsabilității: eu ți-am zis sincer și direct cum stau lucrurile, acum mingea e la tine.
Citește și:
Te simți vinovată că l-ai înșelat? Ce se ascunde în spatele sentimentului că ești cea mai rea persoană din lume
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/4-trasaturi-de-caracter-care-in-exces-devin-toxice-697472/