Era în timpul sângeroșilor ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial. În cei șase ani de război, românii au luptat de la Stalingrad până în Munții Tatra. Zilnic, zeci, chiar sute dintre ei, erau răniți. Cineva trebuia să-i aducă pe acești oameni de pe front în spitalele unde medicii puteau să le salveze viața. Așa a apărut o unitate sanitară de aviație cum nu a mai existat nicăieri în acele vremuri, Escadrila Albă. Un echipaj de avioane sanitare conduse doar de către femei.
Marina Știrbey, ea însăși aviatoare, a venit cu ideea înființării acestei escadrile. Și, astfel, Nadia Russo, Virginia Duțescu, Mariana Drăgescu, Virginia Thomas, Victoria Pokol, Maria Nicolae, Stela Huțan Palade, Eliza Vulcu au ajuns să zboare spre și dinspre front. Niciuna nu a ezitat să plece la război.
Avioanele, vopsite în alb, n-ar fi trebuit să fie ținta tirurilor inamice. Dar, la război, nimeni nu respectă regulile. Așa că fiecare zbor a devenit o aventură periculoasă și un joc al aviatoarelor cu moartea. În scurt timp avioanele și-au lepădat hainele albe și au îmbrăcat culorile de camuflaj ale războiului.
Fiecare misiune era dificilă și orice zi putea fi ultima pentru oricare dintre aviatoarele Escadrilei Albe. Au îndurat frigul, foamea, bombardamentele, au dormit sub cerul liber sau în corturi mizerabile de campanie. Nu s-au văitat niciodată. Fiindcă de ele depindea viața atâtor oameni.
Uneori pericolul venea chiar de la cei cărora încercau să le salveze viața. Răniții erau oameni simpli. Unii nu văzuseră în viața lor un avion. De multe ori erau inconștienți atunci când erau urcați de medici la bord și, adesea, se trezeau în aer. Urlau și se agitau înspăimântați. Așa că aviatoarele aveau, pe lângă misiunea și așa dificilă de a pilota avionul pe deasupra teritoriilor inamice, și pe aceea de a-i ține imobilizați pe bolnavi pe targă. Nu de puține ori avioanele s-au defectat și au aterizat forțat. Și nu o dată, pe furtună, aviatoarele au reușit în ultima clipă să evite crestele ascuțite ale munților.
Datorită misiunilor Escadrilei Albe, mii de vieți au fost salvate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Aviatoarele care au făcut parte din această formație au fost, după război, uitate.
Cuvânt-cheie: devotament
Cele mai citite articole
Escadrila Albă a fost înființată la inițiativa Marinei Știrbey, după modelul organizației finlandeze Lotta Sward. Numele i-a fost dat de către scriitorul Curzio Malaparte, jurnalist acreditat pe frontul din România. În actele Armatei Române a rămas sub numele de Escadrila Sanitară.
O parte dintre aviatoarele care au făcut parte din Escadrila Albă au rămas, după război, instructoare de zbor. După instaurarea regimului comunist nu au mai avut parte de niciun fel de recunoaștere și au fost excluse din aviația română.
NESUPUSELE este un proiect al De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine (individuale sau colective), care sunt prea puțin sau chiar deloc cunoscute de către tânăra generaţie.
Recuperarea este inedită din mai multe puncte de vedere. Proiectul debutează cu o platformă online, www.nesupusele.ro, cu primul volum al cărții 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă și cu Atelierele Nesupuselor, o serie de workshopuri pentru copii și adolescenți, susținute de autoarele cărții în toată țara.
Autoare: Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grünberg, Cristina Andone
Ilustratoare: Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosc, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudașcă, Criss Barsony
Graphic Design: Faber Studio
Ne puteți urmări în social media, pe Facebook și Instagram, @Nesupusele, folosind hashtagurile #nesupusele, #suntonesupusă, #nesupuselemăinspiră.
NESUPUSELE este un proiect De Basm finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul manifestărilor dedicare celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Text: Victoria Pătrașcu
Ilustrație: Livia Coloji
Citește și:
10 filme excepționale adaptate după 10 cărți fabuloase
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/aripi-salvatoare-escadrila-alba-630492/