România este o țară atipică. Din multe puncte de vedere, dar în special dintr-unul: este a doua țară din lume (prima este Siria, o țară aflată în război de zece ani) la numărul de cetățeni care trăiesc în afara granițelor ei, în cazul nostru peste 3 milioane.
Din acest motiv, în aceste zile dramatice e normal să ne confruntăm cu o avalanșă de oameni care se întorc „acasă”. Și nu trebuie să-i blamăm. Unde să te duci când ești dat afară de la serviciul care tocmai și-a închis activitatea, sau când s-a închis facultatea și nu mai ai unde să locuiești? Te întorci acasă.
În ultimele săptămâni și în zilele care vor urma România a primit și va primi acasă un număr de aproximativ 1 milion de oameni veniți în majoritatea lor din două țări puternic afectate de COVID-19: Italia și Spania. Nu există țară din lume care să se confrunte la ora actuală cu un număr atât de mare de oameni care intră pe teritoriul ei.
Conform declarațiilor doctorului Adrian Streinu-Cercel (managerul Institutului Matei Balș din Capitală) aseară la Antena 3, în cadrul emisiunii Sinteza zilei, România are o capacitate de testare pentru COVID-19 de maximum 2.000 de teste pe zi (și nu cred că în lume se pot face și se fac mai multe). Cu toate acestea, o sursă din Ministerul Sănătății a declarat pentru Libertatea că nu se pot face mai mult de 700 de teste pe zi, date fiind dificultățile întâmpinate în obținerea materialului genetic, care se realizează manual în 99% din cazuri, inclusiv la Institutul Balș.
Tot incapacitați (doar în privința acestui număr colosal) suntem și la locurile de carantină pe care statul le poate pune la dispoziția acestui aflux. Și cine și cu ce resurse ar putea să facă altfel??
Deci, practic, singura noastră soluție este să fim noi înșine conștienți de acest pericol și să ne autocarantinăm la domiciliu! Nu există altă șansă, și asta ne arată experiența vecinilor noștri care se află cu câteva zile, dar cu enorm de multe cazuri înaintea noastră.
Tot în aceeași emisiune, Dr. Streinu-Cercel, care compară evoluția COVID-19 cu un dromader (suntem într-o curbă ascendentă, ne așteptăm la una descendentă, după care ar urma un al doilea val, de Paște, când numărul infectărilor va urca din nou) mai are un singur sfat pentru noi: „dacă îți iubești părinții și bunicii nu-i vizita de Paște!… Dumnezeu e în noi și nu în masa de Paște”. „Cumpără-le mâncare și tot ceea ce au ei nevoie, le lași la ușă și pleci. Nu intra în casă, nu îi pupa, nu-i îmbrățișa…”, mai recomandă el. Iar toate aceste restricții nu ar trebui să dureze mai mult de 10 săptămâni. Dacă noi reușim să stăm 10 săptămâni în casă, atunci vom avea cu cine sa luăm, în familie, viitoarele mese de Crăciun și Paște.
Citește și:
Roxana Voloșeniuc: Stai în casă pentru cei care nu pot să stea în casă!
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro