Prima pagină » Balerina, în regia lui Lukas Dhont se lansează în cinematografe din 15 februarie

Balerina, în regia lui Lukas Dhont se lansează în cinematografe din 15 februarie

Autor: admin
0 comentarii

Balerina, în regia lui Lukas Dhont se lansează în cinematografe din 15 februarie

După debutul din mai, anul trecut, de la Festivalul de la Cannes, filmul Dhont a devenit o senzație pentru vestul Europei și un hit internațional, fiind foarte bine primit de critica de specialitate. BBC îi oferă cinci stele, considerându-l „important și plin de umanitate’, „subtil, fără întorsături de situație șocante sau discursuri mărețe și cu un protagonist blând, interpretat magistral de Victor Polster’. Aceste calități au transformat povestea Larei, născută în corp de băiat, care-și dorește cu ardoare să devină balerină, „ într-un coming-of-age trans dramatic, empatic și puternic’ (Indiewire) și i-au adus regizorului patru trofee importante pe croazetă: Premiul Caméra dOr, Premiul FIPRESCI și Premiul pentru Cea mai bună interpretare Un Certain Regard și Premiul Queer Palme.

Lukas Dhont și-a inspirat povestea din cazul real al dansatoarei Nora Monsecour, iar proiectul inițiat ca un documentar, a devenit o ficțiune, pornită din „nevoia de a spune ceva despre felul în care noi percepem genul, despre feminin și masculin; dar cel mai important, despre (…) cineva, care alege să-și asume cu adevărat destinul la vârsta de 15 ani, o căutare care pentru unii durează o viață,’ afirmă regizorul.

La începutul lunii ianuarie, filmul își începea călătoria peste ocean, către două dintre cele mai importante premii ale industriei cinematografice, fiind propus la Oscar și nominalizat la Globurile de Aur în categoria Cel mai bun film străin alături de Cold War (Pawel Pawlikowski), Capharnaüm (Nadine Labaki) și Shoplifters (Hirokazu Kore-eda). Balerina se află și printre nominalizații Academiei Franceze la Premiile César la categoria Cel mai bun film străin. Ceremonia de decernare a premiilor franceze va avea loc pe 22 februarie.

Filmul a adunat nu mai puțin de 9 nominalizări la Premiile Magritte prezentate de Academia André Delvaux din Belgia. Premiile sunt considerate a fi versiunea belgiană a Oscarurilor și vor fi anunțate pe 2 februarie.

Cele mai citite articole

Sinopsis: Lara este o tânără de 15 ani cu o voință puternică și complet dedicată visului de a deveni balerină. Cu sprijinul tatălui ei, se aruncă într-o căutare a absolutului la o școală nouă. Frustrările de adolescent ale Larei și nerăbdarea ei sunt amplificate pe măsură ce realizează că trupul ei nu se mulează atât de ușor pe disciplina strictă a baletului deoarece a fost născută băiat. N15

Filmul Balerina este distribuit în România de Voodoo Films, cofinanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Partener: Grimbergen.
Partener Media Principal: Radio Guerrilla.
Parteneri Media: Radio România Cultural, ELLE, Vice, AARC, Cinefan, FilmSi, Sub25.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/balerina-regia-lui-lukas-dhont-se-lanseaza-cinematografe-din-15-februarie-645226/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si