Igiena orala trebuie sa fie introdusa in viata celor mici chiar inainte de aparitia primilor dinti de lapte, iar la momentul respectiv, ea consta in curatarea gingiilor cu ajutorul degetului invelit in tifon. De spalatul pe dinti propriu-zis se poate vorbi in jurul varstei de 6 luni, cand parintii ii spala pe cei mici cu apa si cu pasta de dinti fara fluor, de dimensiunea unui bob de mazare.
Atunci cand este mic, un copil nu poate comunica precum o face un adult, asa ca este responsabilitatea parintilor sa vada daca ceva nu este in regula in legatura cu ei. De aceea, ei trebuie sa fie atenti de fiecare data cand il hranesc pe cel mic.
Ce poate reprezenta un semn de ingrijorare cu privire la sanatatea celui mic?
In situatia in care bebelusului ii este greu sa-si scoata limba din gura, nu reuseste sa-si tina suzeta in gura, intampina disconfort la inghitire sau nu poate sa se ataseze asa cum trebuie la sanul mamei, atunci se va apela la interventia de frenectomie.
Cele mai citite articole
Frenul este un tesut format din membrana si fibre musculare si are rolul de a asigura mobilitatea unui organ. El este un subiect de o importanta deosebita, mai ales atunci cand vine vorba de stomatologie la copii. Exista mai multe tipuri de fren, in functie de pozitie: anterior, posterior, lingual si labial.
Ce va presupune perioada de dupa operatie?
Bineinteles, in urma interventiei, parintii celui mic trebuie sa tina cont de mai multe aspecte, cel mai important fiind mentinerea aspectului curat al cavitatii bucale. In cazul bebelusilor de pana la 9 luni, recuperarea consta in doar cateva ore, iar pe urma va putea fi alaptat din nou, fara ca mama sa intampine dificultati.
Prin urmare, igiena orala trebuie sa faca parte din viata celui mic inca de la o varsta frageda. Pe masura ce creste, responsabilitatea spalatului pe dinti va cadea pe umerii sai. Chiar daca i se va parea plictisitor la inceput, va constientiza dupa un timp cat de important este spalatul pe dinti, nu doar in copilarie, ci in viata de adult.