Prima pagină » Ce presupune o evaluare imobiliara

Ce presupune o evaluare imobiliara

Autor: admin
0 comentarii

Un expert evaluator este o persoana juridica sau fizica care este membru al unei asociatii nationale profesionale de evaluare recunoscute ca fiind de utilitate publica sau avand calitatea de evaluatori independenti. Acesta poseda experienta, competenta si cunoaste si pune in practica in mod corect tehnicile legale pentru realizarea unei evaluari.

Evaluatorii imobiliari autorizati se ocupa de crearea de rapoarte de evaluare pentru orice tip de proprietate imobiliara, cum ar fi terenuri, cladiri civile si industriale sau constructii speciale.

Cel mai frecvent, o evaluare imobiliara poate fi solicitata de proprietarul unui imobil pentru a cunoaste valoarea acesteia in urma mai multor investitii, de exemplu, sau sa fie ceruta de un creditor, o banca, inaintea unui imprumut imobiliar.  In acest caz, un evaluator imobiliar ar trebui sa fie o terta parte, obiectiva; cineva care nu are nici o legatura financiara sau de alta natura cu orice persoana implicata in tranzactie.

Exista doua metode comune de evaluare utilizate pentru proprietati rezidentiale:

1.Metoda de comparare a vanzarilor

Evaluatorul estimeaza valoarea de piata a proprietatii prin compararea cu proprietati similare care au fost vandute in zona. Niciodata doua proprietati nu vor fi identice, astfel incat evaluatorul trebuie sa faca comparatii, facand ajustari comparative.

2.Abordarea costurilor

Evaluarea bazata pe costuri este cea mai utila pentru constructiile noi. Evaluatorul estimeaza cat ar costa inlocuirea structurii constructiei daca ar fi fost distrusa. De asemenea, evaluatorul estimeaza valoarea terenului si o adauga la costul de constructie, tinand cont de depreciere. Deprecierea este pierderea valorii proprietatii in functie de factorii fizici, functionali si externi.

Ce veti vedea in raportul de evaluare a locuintelor? Rapoarte foarte detaliate care includ:

• Detalii despre proprietate si comparatii cu trei proprietati similare.

• O evaluare a pietei imobiliare globale din zona.

• Declaratiile despre problemele pe care evaluatorul considera ca diminueaza valoarea proprietatii, cum ar fi accesul scazut la proprietate.

• Amanunte referitoare la caracteristici grave, cum ar fi o fundatie care cedeaza.

• Descrierea vecinatatii proprietatii (un mall, un cartier rezidential etc.).

S-ar putea sa te intereseze si