O relație sănătoasă cu mama este un deziderat pentru toți. De ce? Este prima formă de atașament, de iubire! Pentru femei mama este un model de feminitate, de abordare a relației cu sexul opus, de gestionare a conflictelor, ne sfătuiește și are o influență semnificativă asupra noastră.
Cum din păcate lucrurile nu sunt deloc roz, se întâmplă ca mama să nu fie persoana cea mai hrănitoare emoțional, care nu te face să te simți acceptată, importantă, ori pe care mereu ai senzația că trebuie să o salvezi.
O relație sănătoasă cu mama nu înseamnă prietenie
Din dragoste pentru tine, pentru că de cele mai multe ori chiar ea a avut o mama rigidă, autoritară, închisă, mama ta își dorește foarte mult rolul de prietenă. Ea îți povestește tot ce se întâmplă în viața ei și are pretenția ca și tu să faci la fel. Practic te transformi într-un confesor pentru mama, care îți spune și de ce s-a certat cu verișoara sau sora ei, dar și cum a supărat-o tatăl tău sau a înșelat-o în tinerețe. Evident, detalii pe care tu, chiar și adult, nu este necesar să le cunoști. Pentru că tu încerci să-ți pastrezi intimitatea pentru tine (de ce să știe mama de aventura de-o noapte de acum 2 săptămâni?!) ea se supără că nu stați de vorbă suficient, nu îi spui lucruri, ba chiar devine geloasă pe prietenele tale.
Te transformă în partenerul ei de viață
Părinții au divorțat sau tata a murit? Mama este singură și nici nu vrea să audă de un nou bărbat în viața ei? În aceste situații, de cele mai multe ori ea se refugiază în copil, indiferent ce vârstă are acesta. Discutăm despre o relație sănătoasă cu mama? Nu, ci de una în care mama se concentrează pe fiica ei și la nivel inconștient o transformă în companion. Nu de puține ori, dacă fiica se căsătorește, mama dorește să locuiască împreună cu noul cuplu sau apare o rivalitate între mamă și partenerul fiicei.
Autoritatea excesivă nu înseamnă o relație sănătoasă cu mama
O mamă autoritară în copilărie sau adolescență se va păstra la fel și la maturitate. Cel mai probabil va încerca să îți dicteze alegerile, să îți controleze viața de la iubit, prieteni, până la parcursul profesional. Din păcate acest comportament, care invariabil vine la pachet alături de critică, îți subminează stima de sine și încrederea în sine.
Mama care intră în competiție cu fiica sa
Ai spune că asta nu se încadrează într-o relație sănătoasă cu mama și ai perfectă dreptate. Această competiție poate debuta în adolescență, când fiica ușor-ușor începe să devină o tânără femeie. Mama se simte amenințată cu atât mai mult cu cât la ea procesul de îmbătrânire începe să devină vizibil. Competiția uneori apare chiar și mai devreme, când observă că împarte atenția și afecțiunea soțului. Rivalitatea aceasta cu note narcisice face ca mama să evidențieze mereu că ea este cea mai frumoasă, inteligentă, pricepută, iar fiica pe un loc cel puțin secund.
Citește și:
4 moduri în care frica de singurătate îți distruge viața
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro