După ani de căsnicie, îți dai seama seama că ești prinsă într-un mariaj nefericit cu un partener pe care încă îl mai iubești (sau nu). Ai vrea să știi cum să-ți salvezi relația și cum să vă întoarceți la zilele fericite de odinioară. Dar uneori e greu să-ți dai seama dacă perioada pe care o traversați este doar „o perioadă’ sau este un indiciu serios că lucrurile se deteriorează, îndreptându-se într-o direcție de unde nu mai există cale de întoarcere.
Evident, nu există mariaj scutit de perioade mai dificile. Dar, dacă înțelegi diferitele etape prin care trece un mariaj, atunci îți va fi mai ușor să răspunzi la întrebarea: „Poți salva o căsnicie nefericită?’
Cunoașterea celor cinci etape pe care le traversează un mariaj te va ajuta să înțelegi de ce uneori simți că lucrurile scârțâie între voi, de ce te simți prinsă ca într-o capcană în acest mariaj și la ce te-ai putea aștepta în viitor. Așa că, dacă te întrebi: „Căsnicia mea e pe ducă?’, răspunsul este „Nu neapărat: poți învăța cum să salvezi un mariaj!’.
Iată cele 5 etape prin care trece un mariaj, și pe care e nevoie să le cunoști, ca să știi cum să navighezi mai ușor printre ele:
1. „Luna de miere’
Această etapă poate dura până la doi ani, moment în care începeți să simțiți că sentimentele de dragoste și fericire au îmceput să se estompeze. În timpul acestei etape, totul este proaspăt, nou, incitant. Treci ușor cu vederea defectele partenerului tău sau le tolerezi pentru că ești îndrăgostită de el. Dar fără efort investit în relație, pentru a o menține vie și autentică, sentimentele încep să se estompeze. În societatea noastră, dragostea este considerată o condiție absolut necesară pentru existența unui mariaj. Iar cu ajutorul ei, cuplurile pot depăși orice provocare. Totuși, asta presupune și un fel de „mentenanță a relației’ pentru a o menține în viață (și plină de viață). Ca să poți naviga în această etapă, ai nevoie de următoarele instrumente:
– Admite că, dacă entuziasmul din relația voastră scade, asta nu înseamnă automat că se estompează (și) iubirea dintre voi.
– Petrece mai puțin timp cu soțul tău! Petrecând prea mult timp împreună, ajungeți să aveți o interacțiune extrem de predictibilă: știi exact cum va reacționa într-o anumită situație, folosiți aceleași cuvinte și expresii în conversație, pe scurt nu vă mai luați prin surprindere deloc, iar asta duce la monotonie și, ulterior, la plictiseală. Petrecând mai puțin timp împreună, vă mențineți viu interesul față de partener.
– Încercați să descoperiți împreună un hobby nou pentru amândoi, în care să investiți timp și energie. Acceptarea unor provocări în cuplu sporește nivelul de entuziasm din relație și poate schimba dinamica dintre voi.
2. Lupta pentru putere
Atunci când se termină etapa lunii de meiere, începe o nouă etapă: lupta pentru putere. În paralel, începe să se instaleze monotonia, cu efectele ei neplăcute. În această etapă, vă dați seama că visurile voastre romantice nu au ieșit așa cum v-ați imaginat. Așteptările voastre de la relație (adică acea fericire permanentă, fără nici un efort) sunt percepute așa cum sunt, de fapt: nerealiste. În această etapă, simți că între voi se instalează distanța și că partenerul tău este un alt om față de cel cu care te-ai căsătorit. De fapt, încă învățați fiecare despre nevoile emoționale ale celuilalt.
Mulți cred că se cunosc atunci când se căsătoresc, dar de fapt în această etapă sunt încă în mijlocul procesului de cunoaștere reciprocă. Etapa luptei pentru putere este o perioadă dificilă și greu de gestionat, putând dura luni sau chiar ani. În această etapă, mulți aleg o relație în afara cuplului sau încearcă să-și schimbe partenerul ca să se potrivească cu așteptările lor. Asta vă poate face pe amândoi să vă simțiți greșit înțeleși sau că trăiți pe un teren minat. Eu vă pot asigura că este o etapă absolut normală într-o relație. Dacă tu și partenerul tău puteți depăși această etapă, veți ajunge să aveți o relație matură și sănătoasă. Veți fi mai conectați unul cu celălalt și vă veți dezvolta împreună ca cuplu.
Gestionarea înțeleaptă a acestei etape asigură bazele unui mariaj fericit, iar instrumentele pentru a face asta sunt:
– Învață să-ți comunici eficient nevoile, fără să-ți provoci emoțional partenerul, folosind instrumente de comunicare contra-intuitive. Comunicarea eficientă vă ajută să înțelegeți ce are fiecare de comunicat, fără să te lupți pentru a te asigura că și perspectiva ta este auzită.
– Străduiți-vă să vă conectați în moduri care vă fac amândurora plăcere și care vă fac, în același timp, să vă simțiți în siguranță.
Cele mai citite articole
– Găsiți soluții de compromis pentru a pune capăt conflictelor recurente, soluții din care să aveți fiecare de câștigat. Armonia finală include etape de negociere între parteneri. De îndață ce veți înțelege asta, viața voastră de cuplu va fi mult mai ușoară.
– Regândiți modul în care comunicați, astfel încât vechile răni să poată fi vindecate și restabilită încrederea reciprocă.
– Apelați la terapie de cuplu, care vă poate ajuta să schimbați tiparele toxice de comunicare dintre voi. Studiile spun că multe cupluri au tendința de a aștepta prea mult (chiar și șase ani de nefericire totală) înainte de a căuta și cere ajutor. Sfatul nostru: decât să așteptați declanșarea unei crize în mariajul vostru, apelați la ajutor de specialitate de la primele semnale. Deși este un demers curajos, apelarea la ajutorul de specialitate poate face cu adevărat o diferență pentru viitorul relației voastre.
3. Stabilitatea
În această etapă, îți accepți partenerul ca pe un individ unic, așa cum este, de fapt. Nu-ți mai dorești să-l schimbi, pentru că acum ai învățat să-l respecți pentru ceea ce este. Împreună ați găsit căi pentru a vă rezolva diferendele și fiecare dintre voi și-a asumat un rol în cuplu. Această etapă aduce pace și stabilitate, dar asta înseamnă și instalarea rutinei și asumarea unor roluri. Pentru unii, asta poate echivala cu plictiseala. Evoluția implică asumarea unor riscuri și învățare permanentă. Dacă vă simțiți prea confortabil în această etapă sunt șanse ca mariajul vostru să nu evolueze.
Iată și instrumentele care te vor ajuta să navighezi prin această etapă:
– Luați în considerare posibilitatea de a schimba rolurile și dinamica din relația voastră. Asta vă va ajuta să vă apreciați mai mult partenerul și să evoluați ca persoane.
– Încercați să aduceți variații în rutina voastră pentru a da un suflu proaspăt relației voastre. Atunci când tu și partenerul tău încercați lucruri noi, folosiți instrumentele de comunicare pe care le-ați învățat în etapele anterioare. Se presupune că ceea ce veți încerca vă va apropia și nu va construi un zid între voi.
4. Angajamentul
În această etapă fiecare dintre voi și-a dat seama că nu există nici partenerul ideal, și nici relația ideală și ați ales conștient să vă angajați față de persoana cu care v-ați căsătorit. Amândoi ați învățat să comunicați și continuați să faceți asta. Amândoi împărtășiți cu celălalt și bune, și rele, având mereu încredere că vă veți bucura de susținere. Este o etapă în care știți că vă iubiți partenerul, chiar dacă nu vă place tot timpul de el. Cu toții suntem oameni, prin urmare imperfecți. Iar dragostea poate privi dincolo de imperfecțiuni. Instrumentele de care aveți nevoie pentru a naviga prin această etapă includ:
– Dacă vă frustrează imperfecțiunile din relația voastră, atunci luați în considerare posibilitatea de a apela la un terapeut.
– Evadările de weekend pot fi benefice relației de cuplu, oferindu-vă ocazia să vă reconectați unul cu celălalt.
– Mențineți viu interesul față de partener: ce-și dorește în momentul de față, la ce (mai) speră, ce-l animă, de ce se teme, cum vede viitorul (deși suntem căsătoriți, evoluăm în permanență ca indivizi).
5. Parteneriatul creativ
În această etapă, alegeți conștient parteneriatul pentru a construi lucruri pe care le puteți realiza doar în echipă. Folosind puterea parteneriatului vostru, creați împreună ceva valoros pentru voi amândoi (ca cuplu). Este etapa în care puteți decide să aveți un copil, sau să achizionați o casă împreună sau să puneți bazele unei afaceri. Efectul nedorit poate fi că pierdeți un pic din vedere relația voastră. De aceea, instrumentele cu care puteți naviga în această etapă sunt:
– Prioritizați acea rutină care vă ajută relația să evolueze.
– Alegeți să vă implicați în actvități care vă stimulează creativ pe amândoi.
– Analizați-vă periodic relația ca să stabiliți dacă sunteți în contnuare pe aceeași pagină.
Citește și:
5 calități specifice bărbaților care au o căsnicie fericită
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/cum-sa-supravietuiesti-celor-5-etape-ale-unui-mariaj-667637/