Prima pagină » Dispozitivul de spionaj prin care URSS a surprins SUA

Dispozitivul de spionaj prin care URSS a surprins SUA

Autor: admin
0 comentarii

„The Thing” („Lucrul”) sau „Great Seal bug” (dispozitivul Marele Sigiliu) este una dintre dovezile ca razboiul rece dintre Rusia si America a inceput imediat dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial.

Chiar daca astazi dispozitivele de ascultare pot fi cumparate de oriunde de catre oricine, vezi microfoane spionaj ieftine, in acea perioada astfel de dispozitive erau un lux pe care si-l permiteau doar cele mai puternice servicii de spionaj. 

„Great Seal bug” a fost folosit de catre sovietici pentru a monitoriza discutiile din ambasada Statelor Unite la Moscova timp de 7 ani, fiind ascuns intr-o placa reprezentand sigiliul Statelor Unite care fusese oferita drept „cadou prietenesc” ambasadorului american in URSS, W. Averell Harriman, in anul 1945. Acest dispozitiv a fost unul dintre primele de ascultare care puteau transmite inregistrarile prin unde radio, fara a fi necesara recuparea sa. Inovatia absoluta consta in faptul ca putea fi oprit si pornit de la distanta, ceea ce insemna ca era aproape imposibil de detectat dispozitivile de cautare ale microfoanelor ascunse, ce puteau discerne undele radio emise de acestea in timpul functionarii.

„Thing” a fost proiectat de catre inventatorul rus sovietic Léon Theremin, cunoscut drept inventatorul Theremin-ului, un instrument muzical electronic.

Cele mai citite articole

Dispozitivul, incorporat intr-o placa sculptata din lemn sub forma Marelui Sigiliu al Statelor Unite, a fost folosit de sovietici pentru a spiona SUA. La 4 august 1945, cu cateva saptamani inainte de sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, o delegatie a organizatiei „Tinerii Pionieri” a Uniunii Sovietice a prezentat ambasadorului Harriman o sculptura in care se afla dispozitivul de spionaj, ca pe un „gest de prietenie” cu aliatul razboinic al URSS. Sigiliul a fost atarnat in locuinta rezidentiala a ambasadorului american la Moscova timp de sapte ani, pana cand a fost descoperit in 1952 in timpul mandatului ambasadorului George F. Kennan.

Existenta dispozitivului de ascultare a fost descoperita accidental de catre un operator radio britanic de la Ambasada Britanica care a auzit conversatii americane pe un canal radio deschis. Un angajat al Departamentului de Stat american a fost apoi capabil sa reproduca rezultatele folosind un receptor de banda larga fara fir cu un simplu detector.

Descoperirea dispozitivului in 1952 a provocat consternare si panica in randul structurilor de comanda ale Statelor Unite, deoarece a demonstrat avantajul tehnologic pe care il avea Uniunea Sovietica la acel moment in ceea ce priveste echipamentul de spionaj.

CIA-ul a avut nevoie de doi ani si de ajutor din partea serviciilor de informatii aliate pentru a deslusi misterul functionarii aparatului – iar una dintre aceste legaturi a dus la intelegerea recent dezvaluita cu Compania Olandeza de Cercetare a Radarelor(DRRC), care a produs primele copii dupa „The Thing” folosite impotriva sovieticilor.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si