Prima pagină » Domnica Mărgescu: ”Și gătitul poate deveni o pasiune”

Domnica Mărgescu: ”Și gătitul poate deveni o pasiune”

Autor: admin
0 comentarii

„Nu știu alții cum sunt…” dar eu nu am gătit niciodată mai mult de o omletă, un sandwich sau o salată, până la vârsta de 40 de ani!

Știu că pare bizar și că mulți dintre voi mă veți judeca pentru asta, dar asta este, m-am decis să dezvălui acest lucru. Da, am doi copii și un soț și nu mi-am petrecut nici un weekend acasă încercând rețete sau inventând noi meniuri, cu toate că micuții mei mi-o cereau. Nu o să uit momentul în care Ion, la 7 ani (acum are 12), a fost la primul său târg de carte cu școala și a venit foarte fericit, cu un cadou foarte valoros pentru el, o carte cu rețete în care ingredientul principal era Nutella, rugându-mă să facem orice de acolo. Iar eu… tot nimic! Găseam mereu explicații și scuze, numai să nu mă apuc de gătit. Pur și simplu priveam gătitul ca pe o „corvoadă”, fără să văd nimic relaxant în activitatea din bucătărie.

Seara, după ce ajungeam acasă, încărcată de adrenalină și energie după o zi de ședință foto, filmări de videoclip sau discuții cu diverși oameni de modă, nu mai intrau în vederile mele experimentele, precum prepararea diverselor feluri de mâncare. De-abia acum realizez că, de fapt, nu este vorba numai despre mâncarea în sine ci mai mult, despre a petrece timp acasă, cu familia.

Ei bine, de două săptămâni, nevoită fiind, iată cum gătesc zilnic câte ceva împreună cu Lia și Ion, copiii mei. Fără ei, nu aș fi reușit. Ba mai mult, a început să îmi placă. Mă întreb ce se va întampla cu mine când ieșim din izolare…

Colegul meu Maurice, cu care vorbesc zilnic de 15 ani la telefon, în fiecare dimineață la ora 9, mă întreba înainte: „Cum te îmbraci azi?” sau „Ce shooting ai?”. Acum, însă, prima întrebare este: „Ce gătești azi?”. Și, culmea, am și răspunsuri!

Sigur, multora dintre voi li se vor părea banale rețetele pe care vi le voi descrie mai jos, însă acum mă adresez celor care se află în situația mea și pentru care chiar și cea mai simplă pizza este o mare realizare. Dar cel mai important este că Lia (care este mâna mea dreaptă), Ion și Geo (soțul meu), adoră tot ce prepar!

Idei (nu le pot numi adevărate rețete) pentru începători în ale gătitului, nu neapărat dietetice:

1. Pizza (o rețetă simplă inventată împreună cu copiii)

Peste aluat (care poate fi realizat în casă, eu recunosc că o dată l-am făcut, dar a doua oară l-am cumpărat), adaugi sos de roșii din belșug, mozzarella, porumb și cașcaval ras. Pui totul la cuptorul preîncălzit la 200 grade și o lași până se rumenesc marginile blatului.

2. Pandișpan sau Pain D’Espagne, cum o numea Sanda Marin (rețetă luată din celebra carte a Sandei Marin, tatăl meu este expert în a interpreta rețetele ei, așa că îmi pozează pasaje din carte și mi le trimite)

Citez, deorece exprimarea Sandei Marin este extrem de simpatică: „Se bat 8 ouă întregi cu 8 linguri de zahăr și o jumătate baton de vanilie, bine de tot, până se face o cremă și a crescut de 2-3 ori volumul lor de la început. Se adaugă 8 linguri de făină, se mai amestecă puțin, se toarnă într-o formă unsă cu unt și tapetată cu hârtie și se coace la foc potrivit cam trei sferturi de oră.” A se remarca aproximația Sandei Marin, azi rețetele online sunt mult mai exacte.

3. Sufleu de dovlecei (când eram mică mama ne gătea foarte des sufleuri)

Se rad și se taie dovleceii în bucăți potrivite și se „undesc” (citez tot din Sanda Marin) cu apă clocotită și sare. Se scurg și se așază într-un gratin cu unt. Se țin puțin pe foc până iese toată umezeala din ei. Între timp, se face o compoziție care se va turna peste dovlecei: „se trag 2 linguri nu prea pline de făină, în 2 linguri de unt topit, fierbinte. Se amestecă, fără să se rumenească deloc, și se stinge cu lapte sau cu apă. Se lasă să fiarbă până se îngroașă bine și se desface de pe cratiță. Se dă deoparte. Când compoziția e puțin răcorită, se pun 2 linguri de șvaițer sau parmezan ras și 3 gălbenușuri puse pe rând. Se potrivește cu sare. La urmă se adaugă cele 3 albușuri spumă”, spunea tot Sanda Marin. Apoi se toarnă compoziția peste dovlecei și se presară puțin parmezan ras. Se ține la cuptorul încins la 230 grade, unde trebuie să stea aproximativ trei sferturi de oră.

4. Bezele umplute cu Nutella (din cartea primită de la Ion, „30 de rețete delicioase cu Nutella” de la editura Rao)

Ingrediente: 4 albușuri de ou, 200 gr zahăr pudră, 12 lingurițe de Nutella. Preparare: 20 minute, coacere: 40-60 minute.

Se preîncălzește cuptorul la 110 grade, se desenează ovaluri pe o foaie de hârtie de copt. Într-un bol, se bate spuma de albușuri, în care se adaugă treptat zahărul. Spuma trebuie să crească. Se pune o cantitate mică de spumă în centrul ovalelor desenate. Se adaugă o linguriță de Nutella, apoi se acoperă din nou cu spumă. Se coc 20 de minute la temperatura inițială, apoi se reduce cam la 70 de grade. După 30-40 de minte se scot bezelele din cuptor și se lasă o noapte întreagă să se usuce.

Citește și:
Stilul contează chiar și pentru cei care cred că nu contează!

Foto: Domnica Mărgescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/domnica-margescu-si-gatitul-poate-deveni-o-pasiune-716632/

S-ar putea sa te intereseze si