În ultima vreme am tot citit articole și am ascultat păreri ale specialiștilor legate de retinol. Curiozitatea mi-a fost stârnită de numărul mare de promotori ai acestui ingredient, care îl considerau drept unul magic. Și la o prima vedere, pe bună dreptate.
Retinolul este un derivat al vitaminei A, fiind considerat un nutrient esențial pentru menținerea sănătății tenului, și de aceea îl regăsim tot mai des în produsele de îngrijire. Beneficiile sale sunt multiple, ajutând de la diminuarea liniilor fine, a ridurilor și până la tratarea acneei sau a petelor pigmentare. Nu numai că ajută la regenerarea pielii, dar oferă și luminozitatea chipului tău, micșorând porii. Așa că, cum să nu îl folosești?
Ei bine, zicala e prea frumos că să fie adevărat se aplică din păcate și în cazul retinolului. Înainte însă de a-l include în rutina ta de îngrijire, sunt câteva efecte secundare pe care trebuie să le cunoști.
Îți usucă pielea
Retinolul îți poate usca pielea excesiv, mai ales în timpul iernii. De aceea, este esențial să folosești produse care îți oferă o hidratare intensă și care să conțină ingrediente ca acidul hialuronic.
Poate cauza acnee
Deși poate părea paradoxal, fiindcă de multe ori este folosit tocmai pentru a trata acneea, uneori efectul poate fi exact opus. Multe persoane care suferă de acnee au sesizat nu numai că nu a avut loc o îmbunătățire, ci că starea pielii lor s-a înrăutățit. Medicii dermatologi recomandă însă să nu renunți la retinol după primele aplicări. Continuă timp de două-trei săptămâni să îl folosești, iar dacă lucrurile nu se ameliorează discută posibilitatea schimbării tratamentului cu dermatologul tău .
Mărește sensibilitatea la soare
Dacă te-ai decis să folosești retinol, atunci trebui să știi că e musai să folosești și o cremă cu protecție solară. De ce? Una dintre proprietățile retinolul este de regenerare a pielii, iar asta vine la pachet cu îndepărtarea stratului protector al pielii. De aceea, expus la soare, tenul tău va deveni mult mai sensibil și mai predispus la roșeață sau iritare. Așa că, aplică retinolul sears, în cantități reduse, și asigură-te că dimineața nu uiți să folosești o cremă cu SPF ridicat.
Poate provoca roșeață
Acesta este unul dintre efectele adverse cele mai întâlnite ale retinolului. Faptul că pielea se înroșește, este un semn că te confunți cu o inflamație. Iar femeile cu tenul sensibil sunt mai predispuse la asta. Așa că, dacă totuși nu vrei să renunți la folosirea retinolului, alege o formulă mai lejeră și aplică-l doar o dată pe săptămâna.
Creează senzația de piele întinsă
Este foarte probabil ca după folosirea retinolului să îți simți pielea mai întinsă, având sentimentul că te ține. Din păcate asta nu înseamnă că ridurile dispar, ci doar că pielea ta este este extrem de uscată.
Provoacă iritație, mâncărimi și senzație de arsură
Acestea sunt doar alte câteva efecte cu care retinolul poate veni la pachet. Dacă te confrunți cu ele, nu ezita să îndepărtezi produsul folosit și să îți cureți bine tenul. Anumite tipuri de piele nu pot tolera retinolul, așa că cel mai bine este să îți consulți medical dermatolog pentru un consult amănunțit.
Citește și:
7 moduri prin care să ai grijă de pielea din jurul ochilor
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/beauty/efectele-secundare-ale-retinolului-677116/