Oboseala de tip burnout este cea mai cunoscută, însă poți fi și epuizată emoțional. Asta înseamnă că oferi din plin, dar nu primești. Desigur ne referim la împlinirea nevoilor emoționale, de a primi afecțiune, iubire, atenție, de a te simți în siguranță. Există un concept cu nume distractiv – paharul emoțional. Iată ce se întâmplă când se golește și care sunt soluțiile.
Ce se întâmplă când nu primești ce ai nevoie la nivel emoțional
Această noțiune de pahar emoțional se folosește mult în lucrul cu copiii. Cum se comportă un copil care are bateriile emoționale descărcate? Face tot felul de năzbâtii, întrucât și certurile, atenția negativă, tot atenție înseamnă. Pare că nu-l mai satisface nimic și indiferent câtă iubire primește parcă nu e de ajuns. Intră în competiție cu frații sau adulții, devine furios. Când ești epuizată emoțional ai tendința să adopți comportamente similare, întrucât are nevoie să fie hrănit copilul tău interior, care este vulnerabil.
Ce te face să ajungi epuizată emoțional
Lista e lungă și complexă. Oboseala mentală, suprasolicitarea când ai grijă de nevoile emoționale ale tuturor, mai puțin de ale tale – prieteni aflați în crize existențiale, părinți bolnavi, poate ești chiar o mamă singură care duce în spate tot. Stresul, sentimentul că ești respinsă, izolarea și singurătatea, conflictele dese cu partenerul de viață te fac să ajungi epuizată emoțional. La fel eșecurile repetate, ori când faci lucruri care nu îți plac, dar trebuie să le duci la bun sfârșit.
Ia atitudine când ești epuizată emoțional!
La începutul materialului spuneam că este în regulă să te inspiri de la cei mici, să împrumuți de la ei diverse soluții de a intra în modul de copil fericit, chiar și când ai 30, 40, 50 de ani. Așadar ce trucuri magice au copiii?
În primul rând se joacă! Petrec timp cu prietenii lor, aleg să facă lucruri care le fac plăcere și le resping pe cele indezirabile. Se conectează emoțional cu persoanele semnificative pentru ei (mai ales familia) prin gesturi de afecțiune și timp de calitate petrecut împreună. Își celebrează reușitele și sunt foarte prezenți în aici și acum, adică sunt cel mai bun exemplu de mindfulness pe care-l poți întâlni. Evident nu este necesar să ajungi epuizată emoțional pentru a pune în practică toate aceste instrumente de igienă emoțională. Ca de obicei prevenția este cea mai bună, cui nu i-ar placea să experimenteze mai des bucuria și o stare de bine?!
Citește și:
Vrei să-i rănești pe alții, dar îți faci singură rău. 5 comportamente toxice la care trebuie să renunți
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro