Camelia Roiu este una dintre eroinele pe care le arată unui public larg Colectiv, documentarul necesar care ne arată impactul tragediei din 2015 asupra întregului sistem de sănătate din România.
Chiar dacă documentarul lui Alexander Nanau ne pune față în față cu echipa de jurnaliști (Mirela Neag, Cătălin Tolontan și Răzvan Luțac) care a făcut cunoscute multiplele nereguli pe care le-a scos la iveală incendiul, de la scandalul dezinfectanților diluați la uriașul risc de infecții nosocomiale din spitale; dar și cu felul în care Ministerul Sănătății, prin intermediul lui Vlad Voiculescu și al echipei sale de la vremea respectivă, au gestionat criza; figura Cameliei Roiu se conturează din film discretă, dar eroică.
Fără să apară prea mult timp pe ecran, doctorița Roiu e cunoscută chiar de după incendiu drept sursa jurnaliștilor, cea care a demascat modul în care sistemul de sănătate funcționa atunci. Și mai funcționează încă, pentru că mărturisirile doctoriței Camelia Roiu, cutremurătoare cum au fost la vremea respectivă, nu fac altceva decât să ne dea și mai mult de gândit în fața unei crize de sănătate care se apropie cu pași repezi de noi, cum se întâmplă azi.
Cum ar putea gestiona acest sistem o criză astăzi? Și ce încredere putem avea în autorități, în condițiile în care știm că ne-au mințit în mai multe rânduri. Azi, ca și în 2015, auzim deseori îndemnuri la calm, vorbe care ne spun că avem de toate și că totul este sub control. Dar este?
Citește în continuare povestea Cameliei Roiu – avertizor de integritate sau, pe scurt, whistleblower – o femeie care a avut curajul să spună adevărul atunci când toți ceilalți au tăcut.
Camelia Roiu, medicul incomod
„Bună ziua! Sunt medic la Spitalul de Arși și asist neputincioasă la mascarada care e vândută oamenilor pe toate canalele și prin toate mijloacele. Dacă vreți să știți adevărul, dați-mi un semn, doar dacă sunteți într-adevăr interesați, deoarece rezervele mele de încredere sunt aproape epuizate. Așa suna mesajul pe care l-au primit jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor de la Camelia Roiu la aproximativ o lună după tragedia de la Colectiv. După cei 27 de morți declarați inițial, bilanțul s-a dublat în scurt timp, ajungând în final la 64. După cum aveam să aflăm ulterior, aceștia nu au avut nici o șansă să supraviețuiască. RISE Project publicase deja fișele unor pacienți care, la câteva zile după internarea la Spitalul de Arși, fuseseră contaminați cu bacterii mortale pentru oricine aflat într-o stare atât de gravă. Dintr-o dată, declarațiile oficialilor care spuneau că situația din spitale e sub control începeau să scârțâie. Tot Roiu oferise un interviu Gazetei Sporturilor, spunând că situația e foarte gravă, și nu în ultimul timp, ci de foarte mulți ani. Deși ambele materiale protejau identitatea sursei, pentru mulți din spitalul respectiv era clar că cea care a vorbit cu presa era doctorița Camelia Roiu. Nu era prima dată când atrăgea atenția asupra neregulilor sau făcea referate, încercând să schimbe ceva, dar de fiecare dată a realizat că este singură. După Colectiv și-a dat seama că nu mai poate trăi așa.
„A fost greu, dar eram sufocată, simțeam că, dacă nu vorbesc, înnebunesc. Era mult prea mult, nu mai suportam să îi aud cum spun că au de toate, că infecții sunt peste tot în lume, că au murit fiindcă erau de murit, ne povestește doctorița Roiu despre momentul în care a decis că trebuie să facă cunoscute lucrurile la care era martoră. Cu doi ani înainte de Colectiv, avea loc un alt scandal în Spitalul de Arși. Mai mulți medici care aveau cabinete particulare de chirurgie estetică primeau bani de la paciente pentru a realiza implanturi cu silicon, dar operațiile se făceau în spital, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, nimeni nu mai avea timp pentru pacienții arși – mulți dintre ei aparținând unor categorii sociale dezavantajate –, iar aceștia mureau masiv. Camelia Roiu își aduce aminte de acea perioadă: „Eu, cumva, mă identificam cu mulți pacienți de-ai mei. Mă gândeam că, dacă aș fi în locul lor, aș vrea să fiu salvată sau că cineva care mă îngrijește să facă tot ce se poate ca eu să trăiesc. Și atunci, era o luptă cu toată lumea și foarte multă tristețe când pierdeam un pacient. Și îl pierdeam nu din cauza mea, ci pentru că erau lucruri care nu depindeau de mine – infecțiile, oamenii din jur, indolența, lipsa de profesionalism, de empatie.
Cele mai citite articole
Dintre toate lucrurile la care a fost martoră, un anume moment nu îl poate uita. Se afla în sala de operație, făcând o anestezie. O fostă asistentă din spital era internată la secția de reanimare, în timp ce șeful de secție își sărbătorea ziua de naștere într-o cameră alăturată. „După aceea am aflat că doamna asistentă murea exact în momentul în care asistentele îi cântau domnului șef de secție «La mulți ani». Despre asta e vorba.
Camelia Roiu a avut mai multe conflicte cu managerul, după ce l-a întrebat dacă știe de existența infecțiilor nosocomiale și că 90% din arși mor. Răspunsul lui a fost că aceste treburi nu o privesc și a trimis un secretar de stat din Ministerul Sănătății să o intimideze. În aceeași zi de vineri a avut loc și incendiul din Colectiv. Deși tot mai mulți pacienți arși ajungeau în spital, șeful de secție nu a vrut atunci ca doctorița Roiu să fie chemată de acasă, din cauza conflictului dintre ei.
Camelia Roiu nu s-a uitat la televizor atunci, așa că a aflat de tragedie abia a doua zi, când era de gardă. Deși discursul oficial spunea că totul este sub control, din spital lipseau chiar și aparatele de bază. În acea seară au fost aduse ventilatoare de la spitalele Colentina și Fundeni. „Ei susțineau în continuare, ca pe vremea comuniștilor, că avem de toate. Atunci mi-am dat seama că vor muri toți, știam ce microbi sunt, știam că sunt rezistenți la absolut orice, ne povestește Camelia Roiu. Când și-a dat seama că situația se va mușamaliza, a încercat să adune cât mai multe probe, din fișe, antibiograme, secrețiile din culturi. Le-a explicat de multe ori aparținătorilor că, dacă pacienții mai stau în spital, vor muri, iar prima care a părăsit țara a fost Teodora Maftei, fotografa de la PRO TV care a murit în Israel pentru că era deja infectată cu piocianic, o bacterie foarte agresivă și rezistentă la antibiotice. Camelia Roiu nu a făcut publică situația atunci, pentru că s-a gândit la părinții victimelor: „Dacă ar fi aflat în momentul ăla că de fapt sunt mințiți și că le mor copiii din cauza unor golani, unor criminali, i-aș fi omorât și pe ei. Mai bine rămâneau cu ideea că pentru copiii lor s-a făcut tot, ca să nu sufere în plus. Mi s-a părut copleșitor. Și atunci n-am ieșit, pentru că mi-era clar că nu mă va crede nimeni.
Când s-a dus să vorbească cu cei de la RISE Project, prima reacție, șocată, a jurnalistului Victor Ilie a fost: „Doamnă, da ce vreți să-mi spuneți, ăștia sunt niște golani care au făcut medicina doar pentru bani?. Nu-i venea să creadă, cum nici publicul nu credea când RISE a publicat documentele. Pentru ca problema să capete și mai multă vizibilitate, Camelia Roiu l-a contactat și pe Cătălin Tolontan, iar articolul semnat de el și de Mirela Neag pe baza dezvăluirilor ei a revoltat publicului. Adevărul nu mai putea fi ascuns, așa încât Adrian Stănculea, șef de secție la terapie intensivă și purtător de cuvânt al Spitalului de Arși, confirma că trei dintre răniții de la Colectiv spitalizați acolo au murit din cauza bacteriilor.
Câteva luni mai târziu, în iulie 2016, tot GSP făcea publică o filmare cu un pacient ars pe rănile căruia colcăiau viermii. Sursa era și de această dată Camelia Roiu. Își amintește și acum de vizita lui Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, la Spitalul de Arși, și de cuvintele lui, când spunea că este în total dezacord cu „aceste metode și că își imaginează cum este să muncești ca doctor și să stea cineva la „popoul tău și să filmeze. „Or eu nu filmasem pe nimeni făcând operații. Eu filmasem ceva ce era de neimaginat.
Camelia Roiu nu a putut rămâne o sursă anonimă prea mult timp, și odată ce numele și figura ei au devenit publice, lumea o recunoștea pe stradă și o felicita. În același timp, colegii o priveau suspicios și o numeau ironic „eroina. Un chirurg i-a zis la un moment dat, mai în glumă, mai în serios, că spitalul nu o să fie bine decât atunci când va pleca ea de acolo. Ar pleca, doar că nimeni nu vrea să o primească din cauza „reputației sale: „Dacă aș ști să fac orice altceva, să trăiesc din orice altceva, mâine aș renunța. Notorietatea nu i-a adus Cameliei Roiu protecție, ci dimpotrivă, a făcut-o și mai vulnerabilă. Dar cea mai mare dezamăgire, spune ea, este că nu a reușit să schimbe ceva prin gestul ei de a spune adevărul. Schimbarea la care a sperat și pentru care și-a sacrificat atât viața profesională, cât și pe cea personală. Dacă îi pare rău că a vorbit? „Ei, nu. Că altfel nu aș mai fi fost eu.
Citește și:
Detaliile cutremurătoare pe care le-am aflat din filmul despre Colectiv difuzat de Libertatea
Foto: Ștefan Dani pentru ELLE România
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro