Omul modern s-a obisnuit de mult cu un confort care sa ii ofere tot felul de beneficii care tin de civilizatie. Acest lucru este simtit mai ales atunci cand mergeti intr-o casa la tara, in care nu exista apa curenta, in locul ei gasind o fantana in mijlocul curtii.
Chiar si asa tehnologia de astazi ne ajuta sa transformam putul din curtea de la tara in sursa de apa care sa alimenteze cu apa intreaga casa, astfel incat sa poti avea baie in plina pustietate. Pentru asta, vei avea nevoie de o pompa submersibila si hidrofoare la pret bun. Un hidrofor este un aparat mecanic cu ajutorul caruia se poate ridica apa din conducte, pana la o anumita inaltime, prin expansiunea aerului dintr-un rezervor in care se introduce apa cu o pompa. Un hidrofor cu tot sistemul integrat se ocupa de doua procese: aspiratia (face aspiratia de apa din subteran, put forat in pamant) si refularea (face legatura dintre hidrofor si fiecare robinet al casei).
In realitate hidroforul poate fi format si dintr-un ansamblu compus de urmatoarele componente: vas de hidrofor (vas de expansiune), pompa submersibila, manometru si presostat. In concluzie, termenul de „hidrofor” inseamna practic un sistem automatizat ce face alimentarea cu apa a casei.
Mai trebuie sa stiti ca pe piata sunt disponibile diferite tipuri de hidrofoare. In functie de modul de operare, hidrofoarele se clasifica in modele de suprafata si modele de adancime. Hidrofoarele de suprafata extrag apa de la adancimi reduse, pana la nivelul de 7-8 m. Sunt mai avantajoase ca pret decat hidrofoarele de adancime. Motorul este foarte economic, datorita faptului ca pompa nu lucreaza cu presiuni foarte mari. Dezavantajul unei astfel de moto-unelte este reprezentat de limitarea de care da dovada. Nu il veti putea utiliza pentru pomparea apei din puturi foarte adanci.
Hidrofoarele de adancime sunt echipate cu componente mult mai performante. Motoarele sunt de mare putere, optim alese pentru a putea aduce apa de la adancimi mari, de peste 7-8 metri. Sunt mai costisitoare si din punct de vedere al pretului de achizitie, dar si al consumului energetic realizat.
De asemenea, din punct de vedere al metodei de aspirare, hidrofoarele se impart in hidrofoare cu pompa submersibila si hidrofoare cu pompe de suprafata. Cele cu pompe submersibile se scufunda in sursa de apa. Si ele la randul lor se deosebesc intre doua variante: mono-jetate si multi-jetate. Cele mono-jetate sunt utilizate pentru acele ape murdare care au nevoie sa fie filtrate. Hidrofoarele cu pompe submersibile multi-jetate sunt potrivite pentru apa curata.