Pentru a putea vedea cum percem noi relațiile de prietenie, oamenii de știință au făcut un experiment cu studenți între 23 și 38 de ani pentru revista științifică PLOS One. Participanții au fost rugați să completeze un chestionar de la 0 la 5 legat de persoanele din clasă. 0 înseamna „nu știu aceasta persoană’, 3 „prieten’, 5„unul dintre cei mai buni prieteni’. Majoritatea studenților se așteptau ca ceilalți colegi pe care îi considerau prieteni să aibă aceeași părere despre ei. Însă se pare că jumătatea prieteniilor nu sunt reciproce. Studiile anterioare confirmă acest fapt. În 2005, 34% dintre prietenii erau mutuale pentru ca în 2005 numărul lor să crească până la 45%. „Oamnenilor nu le place să audă că cei pe care îi condiră prieteni nu le împărtășesc sentimentul ‘, susține cercetătorul Alex Pentland, în New York Times. El consideră că mulți dintre noi avem această problemă pentru că ne este greu să definim prietenia.
Însă nu este cazul să te îngrijorezi. Conform psihologului Robin I.M Dunbar, prietenia are mai multe straturi și este normal să nu avem un număr așa de mare de prieteni în același timp căci, spune Dunbar, „Nu putem distribui investirea emoțională’.
Calitatea primează cantitatea. Prin urmare nu trebuie să ai un număr debordant de prieteni, ci doar câțiva care îți sunt loiali. Așa că bucurăte de persoanele apropiate cu care ai o conexiune specială fără să iei în cont numărul lor.
Citește și:
Motivele pentru care nativii Balanta vor aduce echilibru in orice prietenie
Text: Smaranda Olariu
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro