Prima pagină » O relație nefericită și izolarea socială cauzează boli fizice sau chiar decesul. Statistici care te fac să-ți schimbi viața

O relație nefericită și izolarea socială cauzează boli fizice sau chiar decesul. Statistici care te fac să-ți schimbi viața

Autor: admin
0 comentarii

O relație nefericită și izolarea socială cauzează boli fizice sau chiar decesul. Statistici care te fac să-ți schimbi viața

Așa cum am mai subliniat și altădată există o diferență majoră între distanțarea socială și izolarea socială. Pe cea din urmă putem să o numim singurătate. Dacă până acum ne alinam singurătatea cu mersul la birou, starea de urgență ne-a consemnat acasă, între patru pereți. Unde, de altfel, alte persoane sunt împreună cu partenerul de viață. Dar cât de bună este relația de cuplu? După gestionarea coronavirus, în China au început divorțurile. Oare așa va fi și la noi? Ori tocmai teama de singurătate sau o situație economică precară ne va ține în relații toxice? Cartea Evitant, de Jeb Kinnison, publicată la editura Curtea Veche, conține statistici foarte interesante despre impactul relațiilor nefericite și izolării sociale asupra sănătății noastre. În mod cert ne dau de gândit…

Căsătoriți vs divorțați sau văduvi

Studiul citat în carte a fost publicat inițial în Science Daily. Și se referă la beneficiile pentru sănătatea inimii pentru perechi căsătorite, în special după vârsta de 50 de ani. Iar rezultatele sună cam așa: „În special oamenii căsătoriți aveau cu 5% mai puține boli vasculare în comparație cu cei singuri. De asemenea, aveau șanse mai mici cu 8%, cu 9% și, respectiv 19% să sufere de anevrism aortic abdominal, de boli cerebrovasculare și de afecțiuni arteriale periferice.

În plus, bolile coronariene erau mai rare în cazul subiecților însurați în comparație cu cei care erau văduvi sau divorțați, dar acest fapt nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic când comparația a fost făcută cu partenerii singuri, care au fost folosiți ca grup de referință. Pe de altă parte, cei divorțați sau văduvi prezintă un risc mai mare de a avea o boală vasculară în comparație cu cei singuri și cu cei căsătoriți. După ajustarea mai multor variabile, văduvii aveau șanse cu 3% mai mari de a suferi de vreo afecțiune vasculară și cu 7% mai mari de a fi diagnosticați cu o boală arterială coronariană. Divorțul s-a dovedit a fi legat de probabilitatea apariției unei boli vasculare, a anevrismului aortic abdominal, a unei afecțiuni arteriale coronariene și a tulburărilor cerebrovasculare.”

Căsătoriți și nefericiți

Însă conflictele din căsătoriile nefericite ne fragilizează până la deces. „Frecvența ridicată a cererilor/grijilor partenerilor și ale copiilor era asociată cu o creștere a riscului mortalității de 50-100%. Conflictele frecvente din orice relație socială erau corelate cu un risc de mortalitate de două-trei ori mai mare”. Concluzia, pe de altă parte, arată că bărbații sunt cei mai expuși. „Relațiile sociale stresante sunt asociate cu un risc crescut de mortalitate printre bărbații și femeile de vârstă medie, indiferent de rolurile sociale implicate. Cei care sunt șomeri și bărbații par a fi în mod special vulnerabili”.

Cele mai citite articole

Un alt studiu menționat în volumul Evitant este realizat la Universitatea din Copenhaga. Acesta indică faptul că. pentru persoane sănătoase, conflictele cu apropiații (mai ales maritale) au crescut riscul de deces. Deces care a survenit prin cancer, boli de inimă, afecțiuni ale ficatului datorate consumului de alcool. În plus, orice psihoterapeut poate mărturisi că în multe dintre cazurile de depresie tratate există și un istoric de conflict în cuplu. Iar această legătură a fost dovedită de numeroase studii. Așadar conflictul conjugal ne afectează nu doar sănătatea fizică ci și sănătatea psihică. Dar cum stăm cu izolarea socială?

Izolarea socială este periculoasă

Ultimul studiu preluat de noi, și la care Jeb Kinnson face referire în cartea sa, a fost realizat în 1979 în California. Studiul epidemiologic a arătat că riscul mortalității pentru cei singuri (cu puține legături sociale) era de două ori mai mare decât al oamenilor cu multe conexiuni sociale. Izolarea socială pune probleme de sănătate la fel de serioase ca obezitatea și este la fel de dăunătoare sau cauzatoare de moarte ca fumatul. Mai mult, cei cu boli de inimă au riscul de 2,4 ori mai mare să moară din cauza acestor afecțiuni, dacă se încadrează în categoria izolării sociale.

Citește și:
3 reacții diferite pe care le avem în fața coronavirus. Tu în ce etapă psihologică te situezi?

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/o-relatie-nefericita-si-izolarea-sociala-cauzeaza-boli-fizice-sau-chiar-decesul-statistici-care-te-fac-sa-ti-schimbi-viata-718748/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si