Prima pagină » (P) O maternitate în care Anele nu mor: redirecționează 2% din impozitul pe venit pentru copiii născuți prematur

(P) O maternitate în care Anele nu mor: redirecționează 2% din impozitul pe venit pentru copiii născuți prematur

Autor: admin
0 comentarii

(P) O maternitate în care Anele nu mor: redirecționează 2% din impozitul pe venit pentru copiii născuți prematur

Se uită îndelung pe fereastră. I se pare că ar fi trebuit să se adune norii. Dacă în lume ar exista o balanță dreaptă, ori de câte ori moare un nou-născut, ar trebui că lumea să se frângă câte puțin. Dar lumea își vede de treburi.  Poate lumea nu știe că în maternitatea asta mică, uitată de guvernări succesive decenii la rând, o fetiță născută prematur a murit, pentru că nu există un incubator.

Ana. Își amintește că i-a ales acest nume, scurt, simplu, dar potrivit ochilor verzi pe care știa că fetița îi va avea.  Ana a murit, înainte că ochii să își fi limpezit culoarea.

În ziua în care a simțit că e ceva în neregulă cu sarcina, ninsese mult și au ajuns greu la maternitate.  Avea încredere în medic, o prevenise că s-ar putea să apară complicații, dar ce nu știa, ce nu citise în nicio revistă de parenting  era că maternitățile mici din România nu sunt dotate corespunzător, încât să îi poată îngriji pe copiii prematuri. Așa cum era Ana: un trup fragil, venit pe lume la 26 de săptămâni.

Ana nu a avut șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu incubator. În rama unde ar fi trebuit să fie fotografia Anei, a așezat câteva frunze presate. Verzi ca ochii pe care e sigură că fetiță ei i-ar fi avut.

Mama Anei este unul dintre susținătorii programului de combatere a mortalității infantile derulat de Salvați Copiii România. Și-a convertit suferința într-o luptă pentru ca toți copiii prematuri să aibă o șansă la viață, în maternitatea unde se nasc.

Pentru că Anele au dreptul să trăiască, să crească mari și să devină adolescente rebele, nu-i așa?

Pentru Salvați Copiii, dotarea maternităților este o prioritate, fiecare dintre noi poate ajuta prin redirecționarea celor 2% din impozitul pe venit. Formularele 230 și 200 precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei se pot descărca de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Cele mai citite articole

 În România, contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon).

În România, este cazul unuia din 10 copii, care  se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Salvați Copiii România a dotat prima maternitatea în februarie 2012 și de atunci am ajuns în 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, la unele dintre acestea de câteva ori deja. În total am achiziționat și donat  393 de echipamente performanțe necesare supraviețuirii bebelușilor născuți prematur: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare de suport respirator, lămpi de fototerapie și multe altele, în valoare de peste 3.120.000 euro. Din datele pe care le avem, peste 34.000 de nou-născuți au venit pe lume și au fost îngrijiți în condiții mai bune, datorită aparaturii donate de noi în ultimii ani.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/ . Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/stiri-si-recomandari/p-o-maternitate-care-anele-nu-mor-redirectioneaza-2-din-impozitul-pe-venit-pentru-copiii-nascuti-prematur-602820/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si