Casa Invicta, un centru operat de Asociația Anais și singurul centru din țară care primește în regim de urgență, nonstop, victimele violenței domestice, își va înceta activitatea de la 1 mai, din cauza opririi finanțării din partea Primăriei Municipiului București.
„Primăria Municipiului București e complice cu agresorii și lasă femeile fără singurul adăpost non-stop pentru victimele violenței domestice!, spunea apelul publicat pe rețelele de socializare de trei organizații care susțin drepturile femeilor, Centrul Filia, Feminism România și E-Romnja.
Casa Invicta a funcționat vreme de doi ani, timp în care peste 350 de femei au primit găzduire și/sau consiliere acolo. Dintre acestea, arătă comunicatul evenimentului, 104 femei și 128 de copii au ajuns la adăpost după ora 16.30, când programul adăposturilor din Capitală destinate victimelor violenței domestice se oprește. Tocmai de aceea este importantă existența unui centru care primește oamenii nonstop, în condițiile în care violența nu se întâmplă după programul adăposturilor controlate de Primărie.
Victimele violenței domestice, lăsate fără adăpost
În primă fază, Primăria a declarat că nu mai există buget pentru acest adăpost, însă, în urma declarațiilor Asociației Anais și ale organizațiilor care sprijină femeile și victimele violenței domestice, atitudinea Primăriei s-a transformat într-o campanie de denigrare la adresa asociației care operează centrul, spun activiștii.
Primăria susține astăzi că a încetat colaborarea cu Asociația Anais, și nu finanțarea acesteia, dar și că nu continuă finanțarea pentru că centrul nu mai are licență. De partea cealaltă, activiștii susțin că centrul a funcționat vreme de doi ani prin acorduri de finanțare și colaborare reînnoite la fiecare 6 luni, și că anunțul încetării colaborării a venit pe 1 martie, când centrul avea încă licență (pe care o reînnoiește atunci când există un serviciu pentru care să îl reînnoiască).
De asemenea, Primăria susține că va acorda șanse egale tuturor organizațiilor neguvernamentale, prin concurs, însă ONG-iștii subliniază faptul că până acum nu a fost organizat nici un fel de concurs care să asigure funcționarea continuă măcar a unui astfel de centru. Mai mult, comunicarea Primăriei București a subliniat și faptul că mare parte din finanțarea oferită mergea către salarii – lucru firesc, spun activiștii, în condițiile în care adăpostul pentru victimele violenței domestice funcționează în trei ture pentru a acorda servicii nonstop.
În România o femeie este agresată la fiecare 30 de secunde, spun statisticile. Conform Poliției, în 2017 au fost raportate 20.531 de fapte de lovire și alte violențe (față de 18.531 în 2016), majoritatea agresorilor fiind adulți de sex masculin, și majoritatea victimelor violenței domestice fiind adulți de sex feminin, dar și copii. În aceste condiții, atât Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, cât și partidul aflat la guvernare, PSD, și-au asumat ca prioritate combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
De altfel, Grupul de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei recomandă un loc într-un astfel de adăpost pentru femei la fiecare 10 mii de locuitori, un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei și un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei. Ceea ce s-ar traduce, pentru un oraș de dimensiunile Bucureștiului, în 184 de locuri în adăposturi, 5 centre de criză pentru victimele violului și 19 centre de consiliere pentru victimele femei. Bucureștiul se află departe de a îndeplini acest minimum necesar, asta cu toate că Primăria Municipiului București a acordat bugete generoase feluritelor târguri, concerte și festivaluri în anul care a trecut.
Citește și:
Monica Bârlădeanu sau curajul de a spune #nicieunutac
Foto: ELLE