Nu este nimic mai supărător decât să mergi la salon pentru a te coafa, iar a doua zi să trebuiască să-ți speli părul din cauza scalpului uleios. Din fericire, zeii părului au creat șamponul uscat, astfel încât podoaba noastră capilară să arate proaspăt spălată zile la rând. Nu doar că acest produs ne salvează părul coafat de la o spălare, dar ne și scutește de la a ne petrece primele orele ale zilei spălându-ne părul.
Trebuie doar să îl aplici în zona rădăcinilor, iar părul tău va arăta instantaneu mai proaspăt și mai voluminos. Dacă pleci în călătorii sau cu cortul la un festival de muzică, atunci șamponul uscat devine cel mai bun prieten al tău. Dar ce este un șampon uscat, cum funcționează și cum îl folosim pentru a ne bucura de efectele sale pe deplin?
1. Ce este șamponul uscat?
Cu toate că majoritatea persoanelor au descoperit puterile șamponului uscat recent, acesta există de ani buni, însă s-a bucurat de o popularitate imensă întrucât numeroși experți recomandă un număr minim de spălări pe săptămână pentru a menține părul sănătos. Șamponul uscat poate fi folosit între spălări. Cu alte cuvinte, în momentele în care nu ai nici timp și nici răbdare pentru a-ți spăla părul – cu toate că podoaba ta capilară arată oricum, dar numai curată nu.
Deci, ce este șamponul uscat de fapt? În esența sa, șamponul uscat este similar șamponului normal, doar că este varianta uscată care nu necesită nici apă, nici energie și nici ore întregi. Produsul îți reîmprospătează podoaba capilară prin absorbția uleiului de pe scalp și păr, făcându-l să pară recent spălat.
Ingredientele din șamponul uscat sunt deseori propulsori de aerosoli, agenți de absorbție, solvenți și parfum. Nu este menit să înlocuiască total șamponul lichid, ci doar să te salveze de la situațiile limită, în care trebuie să ajungi la o întâlnire importantă și ești presată de timp.
Șampoanele uscate au, de obicei, una dintre cele trei forme – pudră, spray lichid sau spray cu aerosoli. Indiferent de cel pe care îl alegi, optează pentru produsul care se potrivește culorii părului tău – numeroase persoane se plâng de faptul că după aplicarea șamponului uscat rămân cu urme albe.
2. Cum folosești șamponul uscat?
Produsul devine salvatorul tău când e vorba de scalpul uleios sau de lipsa volumului părului. Dacă folosești șamponul uscat sub forma unui spray cu aerosoli, trebuie să-ți împarți părul în secțiuni, aplicând produsul la 30-40 de cm distanță de păr. Distanța este unul dintre cele mai importante elemente ale procesului, deoarece șamponul are nevoie de câteva secunde pentru a se transforma în pudră, înainte de a-ți atinge părul.
Zona pe care trebuie să vă concentrați este cea a rădăcinilor – apoi, puteți să continuați pe lungimea părului și vârfurile. Lasă produsul să-și facă efectul între cinci și zece minute, astfel încât să absoarbă excesul de ulei de la nivelul scalpului. În cele din urmă, periați șamponul uscat prin păr, folosind peria sau pieptenele, pentru a elimina excesul.
Cel mai important pas – și cel mai neglijat de iubitoarele șamponului uscat – este să-i acorzi produsului câteva minute pentru a funcționa. De asemenea, asigură-te că nu folosești prea mult șampon uscat și nici foarte des, deoarece îți va lasă părul aspru.
3. Când îl utilizăm?
Produsul minune – șamponul uscat – este unul dintre cele mai folositoare și avantajoase daruri pe care ni le-a oferit industria frumuseții. Ne salvează de la rădăcinile uleioase, oferă textură podoabei capilare și ne permite să avem ne bucurăm de aceeași coafură zile la rând. Acesta reprezintă o alegere pentru zilele leneșe în care nu vrem să ne spălăm părul și oferă volum părului fin și rar.
În cazul în care îl utilizați în special pentru abilitatea sa de a absorbi uleiul în exces, folosiți-l de fiecare dată când observați că părul are nevoie. Dacă ai crezut că acest produs este folosit în exclusivitate pentru părul murdar, gândește-te din nou – șamponul uscat ajută părul subțire și fin, oferindu-i mai mult volum. Îl poți utiliza chiar și pe părul umed, întrucât va acționa ca o spumă texturizantă.
4. Cum funcționează șamponul uscat?
Felul în care acționează șamponul uscat este mai simplu decât sună: alcoolul sau amidonul din produs absoarbe excesul de ulei și grăsime de la nivelul scalpului, oferindu-i un aspect mai curat și mai proaspăt. În mod tradițional, aplicarea amidonului de porumb în păr are același efect, dar majoritatea șampoanelor uscate de pe piață conțin agenți de uscare.
Cu alte cuvinte, șamponul uscat înmoaie uleiurile din păr și prin urmare, „aspiră” grăsimea și neutralizează mirosurile. Totuși, amintiți-vă că deși inițial părul tău o să pară proaspăt spălat, amidonul încă se află în podoaba ta capilară, și s-ar putea să nu fie la fel de curată pe cât arată.
5. Cât de des pot să îl folosesc?
Probabil întrebarea „când folosim prea mult șampon uscat?” este prezentă în mintea noastră frecvent, mai ales când acea zi leneșă în care am evitat să ne spălăm părul s-a transformat în trei. Sănătatea părului este legată de prezența sebumului la nivelul scalpului. Sebumul reprezintă un amestec de ceară și grăsimi, produs de glandele sebacee, situate în foliculii de păr.
Misiunea sebumului este să împiedice atât părul, cât și scalpul din a deveni uscat, respectiv fragil. Cu alte cuvinte, prezența sebumului este crucială – cu toate că atunci când acesta este secretat, scalpul și părul încep să aibă un aspect gras. Șamponul uscat ne scapă de sebum și, deși reprezintă o variantă mai rapidă a spălatului pe cap, nu trebuie să fie utilizat în exces.
Poți utiliza produsul de câte ori ai nevoie, atât timp cât ții cont de faptul că nu poate să înlocuiască în totalitate șamponul normal. Pulberea lăsată în urmă de șamponul uscat se va acumula în timp, ceea ce va cauza un păr aspru și uscat – așadar, încearcă să nu folosești șamponul uscat în fiecare zi.
6. Cum să faci un șampon uscat acasă?
Dacă ești fana șamponului uscat, dar nu vrei să achiziționezi unul din comerț din cauza listelor de ingrediente discutabile – ce conțin deseori ingrediente precum butanul și propanul – există moduri în care îți poți face propriul șampon uscat. Există câteva alternative naturale pe care le poți cumpăra din farmacii, dar să îți faci propriul șampon uscat durează câteva minute și este mai ieftin.
Așadar, ai nevoie de un ingredient fundamental care să absoarbă sebumul și să ofere volum părului rar și subțire. Produsele naturale care absorb uleiul sunt amidonul de porumb și bicarbonatul de sodiu. Puteți să mixați amidonul de porumb cu cacao pudră pentru a-i da un miros plăcut.
Citește și:
Ai tenul gras? Iată 7 lucruri de care trebuie să ții cont
Text: Ioana Oblu
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro