Prosperitate financiară, carieră răsunătoare, posesiuni materiale însemnate, admirația celor din jur. Acestea sunt beneficiile pentru ceea ce înseamnă succesul în mod clasic. Dar până la vârful piramidei sunt multe obstacole de depășit, foarte multe sacrificii, de regulă pe plan personal, enorm de multă muncă. Și poate șansa aceea fără de care n-ai putea să realizezi nimic, indiferent cât de mult te-ai lupta. Iar, cel mai important, calitățile unei persoane de succes nu includ comportamentele toxice promovate de societatea de azi.
Competitivitatea exagerată
Competitivitatea are latura ei pozitivă. Te determină să crești, să evoluezi, iar persoana la care te reportezi trebuie să fii întotdeauna tu, nu altcineva. Problema apare când ne mistuie dorința acută de a câștiga, de a fi cel mai bun și căutăm inconștient persoane cu care să concurăm. Se strică relații intrând în competiție cu cei cu care ar trebui să facem echipă la birou, ori competitivitatea nu permite legarea de noi prietenii. Competitivitatea poate apărea chiar și în cuplu, pe care în timp îl va distruge lent și sigur. Calitățile unei persoane de succes nu ar trebui să ducă la însingurare sau relaționări superficiale, la o neliniște permanentă asociată cu nevoia constantă de mai mult succes.
Ești legată de laptop? Nu-ți imagina că ai una dintre calitățile unei persoane de succes
Tehnologia are o mulțime de avantaje, chiar ne ajută în mod real să fim mai eficienți, însă ea duce și la dependență. Să ai în permanență laptopul cu tine, telefonul să fie o extensie a ta, să răspunzi la mailuri indiferent de oră și în weekend… Nu înseamnă că ești prietenă cu tehnologia și productivitatea, ci pe drumul cel bun către adicția de muncă și epuizare. Oamenii care câștigă cu adevărat în viață știu că au nevoie de relaxare, de timp personal, de moduri sănătoase să-și încarce bateriile.
Încăpățânarea nu este una dintre calitățile unei persoane de succes
Ești încăpățânată și ții cu dinții de planurile și ideile tale? A nu se confunda încăpățânarea cu perseverența! Încăpățânarea te face inflexibilă și slab adaptabilă, condiție esențială având în vedere schimbările care pot apărea oricând în viață. Mai ales în lucrul cu oamenii sau orice interacțiune personală, încăpățânarea este foarte toxică, te autosabotează. Chiar dacă să spunem că pe plan strict profesional încă se aliniază cu direcția în care merg lucrurile.
Perfecționismul ascunde foarte multă durere
Perfecționismul poate fi văzut drept una dintre calitățile unei persoane de succes. Evident în mod fals. Atunci când faci ceva foarte bine te specializezi pe lucrul respectiv, iar în timp efectul este cumulativ la nivel de rezultat. Dar e o mare diferență între a te pricepe la ceva, a fi bun în domeniu, și a fi perfecționist. Perfecționismul are ca sursă extrem de multă critică primită din partea părinților, nevoia de a dovedi ceva pentru a fi acceptat, văzut. Perfecționismul este strigătul de ajutor al unui copil care își dorește să fie iubit. Iar ca adult, când ajungi să te valorizezi prin acest perfecționism, te lovești de multă frustrare, dezamăgire și senzația permanentă că nu este suficient. Așa că faci mai mult, și mai mult, ajungând chiar la succes, dar cu niște costuri și răni emoționale foarte mari.
Citește și:
Lectura e un bun psiholog! Lecții de viață pe care le înveți dintr-un simplu roman
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro