Mamoplastia de augmentare (mărirea sânilor sau endoprotezarea glandelor mamare) este una dintre cele mai frecvente operații plastice din lume. În 2016, în Statele Unite ale Americii au fost efectuate 290.467 de astfel de proceduri, potrivit statisticilor oferite de American Society of Plastic Surgeons. Și în Brazilia, dintre cele peste două milioane de operații estetice, cea mai frecvent efectuată este momoplastia de augmentare. Fenomenul a devenit tot mai des întâlnit și în țara noastră, tot mai multe femei apelând la implanturile mamare. Cu toate acestea, există o sumedenie de mituri, de preconcepții și de așteptări nerealiste în ceea ce privește intervenția. De multe ori viitoarele paciente nu primesc informațiile de care au nevoie, sau nu au parte de un prim consult detaliat, personalizat, în care să existe un dialog deschis cu medicul lor. De aceea, am vorbit cu Ovidiu Grecu (www.drgrecu.ro), chirurg estetician despre ce înseamnă un implant mamar, cum te pregătești pentru o astfel de procedură și care sunt complicațiile care pot apărea.
Astăzi există tot mai multe implanturi mamare, cu ser, cu silicon, rotunde, anatomice, ca să nu mai vorbim de multitudinea de brand-uri care sunt pe piață. Putem vorbi de un top al acestora? Există implanturi mamare mai bune sau mai puțin bune?
A vorbi despre existența celui mai bun implant mamar este destul de relativ și dificil în același timp. Evident că există, ca în orice domeniu, o piață în continuă dezvoltare a implanturilor mamare, important este ca aceste dispozitive medicale să aibă aprobările și certificările medicale în vigoare. În opinia mea, un implant mamar bun sau dintre cele mai bune este implantul cel mai des utilizat de către chirurgii plasticieni din întreaga lume, fără să pot da un nume de brand anume. De exemplu, în Europa se folosește cel mai mult implantul mamar cu suprafață siliconică microtexturată și conținut de gel siliconic coeziv. Clasificarea implanturilor variază în funcție și de experiență personală a fiecărui chirurg estetician. De aceea, cu cât chirurgul are mai multă experiență în sala de operații, cu atât recomandarea personalizată a acestuia devine mai pertinentă și mai argumentată.
Care sunt criteriile după care alegem un implant mamar?
Criteriile de alegere a unui implant mamar ar trebui să fie legate numai de caracteristicile anatomice ale sânului înainte de intervenție. În practică, de multe ori în opoziție cu caracteristicile anatomice, intervine și imaginea de sine a fiecărei paciente. Arta chirurgului estetician este aceea de a reuși să armonizeze limitele oferite de caracteristicile anatomice și dorințele subiective ale pacientelor, astfel încât, această operație să-i aducă o stare de bine și să evite la maxim orice neplăcere.
De multe ori femeile își doresc o anumită mărime, o anumită formă, chiar dacă nu sunt potrivite pentru ele. Cum decurge prima consultație? Reușiți să le faceți să înțeleagă că ceea ce își doresc nu este plauzibil? Dacă nu, realizați operația oricum?
De foarte multe ori pacientele îmi mulțumesc pentru că în urma consultației înțeleg diferența dintre limitele anatomice și dorințele lor subiective. Le fac să înțeleagă că trebuie să aleagă mărimea și forma de implant necesare în cazul lor. Operez în situații particulare, precum cele în care dorința subiectivă a pacientei nu depășește limita de securitate medicală sau măsurătorile permit încadrarea acestor dorințe subiective în limitele estetice previzionate pentru rezultatul vizat. De asemenea, dacă în timpul intervenției constat că țesuturile permit o oarecare abatere de la măsurătorile preoperatorii și pot întâmpina realizarea dorinței pacientei, evident că încerc să ii îndeplinesc cât mai mult din dorințele sale subiective, dorințe care depășesc predicția măsurătorilor preoperatorii. Însă, sănătatea și rezultatul estetic al unei intervenții sunt absolut prioritare în activitatea mea.
Cum trebuie să te pregătești pentru o astfel de intervenție?
- Este important ca pacienta să își rezerve timp suficient pentru o consultație fără grabă și fără presiune.
- Să vină însoțită la consultație de o persoană apropiată, a cărei părere contează pentru ea.
- După luarea deciziei de efectuare a intervenției de implant mamar, medicul va pregăti operația astfel: întocmește dosarul medical, se vor face alte consultații pentru anestezie, hematologie, după caz, după care se programează de comun acord intervenția chirurgicală.
- Postoperator, pentru cea mai bună recuperare fizică, va beneficia de consultații gratuite timp de 2 ani de zile.
Dintre toate cazurile pe care le-ați avut până acum, ce ați observat, femeile își doresc un implant mamar fiindcă există o problema reală sau mai degrabă din cauza presiunii societății pe care o resimt?
Clar pentru că au o problemă reală, indiferent de cauzele care au generat-o: genetice, modificări după sarcină, după cure de slăbit. Sunt și situații, dar rare, în care pacienta are sâni normali sau chiar mai mari decât media și își dorește sâni și mai mari, dar aceasta este excepția, nu regula.
Observați o creștere în ultimii ani a numărului de femei care recurg la această intervenție?
Da, este o creștere permanentă, dar ușoară, generată de creșterea nivelului de informare a pacientelor și de certitudinea statistică ce atestă faptul că operația de implant mamar este sigură și cu rezultate bune pe termen lung. Ce am observat însă, este că pacientele vin la consultația inițială cu o părere deja formată despre ce implanturi își doresc, lucru care nu le este întotdeauna benefic. Ceea ce este extraordinar pentru prietena ei sau pentru vedeta X mediatizată intensiv, nu reprezintă ceea ce este bine și pentru ea.
Care este durata de viață a unui implant mamar? Trebuie schimbat după o anumită perioadă?
Producătorii implanturilor mamare au diversificat și îmbunătățit permanent garanția oferită pentru protezele de implant mamar siliconic. Garanția este pe perioadă nelimitată în majoritatea cazurilor, iar în eventualitatea foarte rară de pierdere a integrității implanturilor mamare, producătorul oferă prin garanție implanturi noi, plus suport financiar pentru intervenția chirurgicală de schimbare a acestora. Prin urmare, schimbarea implanturilor este necesară doar dacă apar probleme particulare.
Care sunt complicațiile care pot apărea în urma acestei intervenții? O femeie însărcinată poate alăpta dacă are implant mamar?
Rata de succes a acestei intervenții este foarte mare. Există totuși anumite simptome la care trebuie să fiți atente după implantul mamar. De exemplu, o schimbare bruscă a formei sânului poate să sugereze o rotație a implantului. Mărirea rapidă a volumului poate semnifica apariția unui lichid în jurul implantului (serom). Schimbarea consistenței la palpare, creșterea fermității țesuturilor din jurul implantului, poate semnifica apariția unei contracturi capsulare. Dar, de cele mai multe ori, eventualele simptome nedorite la nivelul sânului cu implant mamar nu reprezintă apariția unei complicații. Pentru evitarea tuturor acestor situații, dar și pentru soluționarea lor în rarele cazuri când apar, le ofer tuturor pacientelor mele consultații gratuite repetate timp de 2 ani de la efectuarea intervenției. Chiar dacă nu consideră că au vreo problema, le încurajez să vină doar pentru a observa evoluția integrării implantului în raport cu țesuturile sânului.
Referitor la alăptare, menționez că implanturile mamare modifică modul în care sânii arată dar nu și modul în care aceștia funcționează. Majoritatea femeilor, fie că au implanturi siliconice sau saline, pot alăpta fără nicio problemă. Există însă cazuri în care alăptarea nu este posibilă. Menținerea capacității de a alăpta este în mare măsură dependentă de tehnica introducerii implanturilor. În concluzie, implanturile mamare nu împiedică alăptarea, însă pentru siguranță maximă în această direcție recomand introducerea implanturilor numai pe la nivelul șanțului inframamar.
Există anumite lucruri pe care nu le mai poți face odată ce ai implant mamar (exerciții fizice, dormit pe burtă, etc.)?
Nu, după o perioada firească de recuperare o purtătoare de implanturi mamare trebuie să fie aptă pentru orice fel de activitate. Totuși, recomandările mele sunt să evite traumatismele directe, dormitul pe burtă sau într-o parte, sporturile extreme, fără a le exclude însă în totalitate.
În această goană după perfecțiune, credeți că e posibil să cădem pradă obsesiei de a recurge la intervenții estetice? Să ne dorim întotdeauna o îmbunătățire?
Da, cu siguranță sunt multe astfel de situații. Aici intervine însă rolul unui chirurg plastician. De a decide și de a explica prin argumente clare până unde un tratament de chirurgie estetică va aduce beneficii și unde există riscul ca rezultatele obținute să fie în detrimentul pacientei.
Dacă după intervenție pacienta nu este mulțumită de rezultat, după cât timp poate face următoarea operație?
Dacă pacienta este corect informată de către medic, dacă anatomia ei are o bună indicație pentru operația de implant mamar și permite medicului să folosească implanturile pe care le recomandă, atunci cu siguranță pacienta va fi mulțumită de rezultat. Un rezultat care nu o mulțumește poate să fie determinat și de imaginea ei de sine, absolut subiectivă. În aceste situații, trebuie așteptată o perioada de vindecare de câteva luni de zile, minim 6 – 9 luni, timp în care se urmărește evoluția rezultatului și se reevaluează cazul în noua situație. Sunt extrem de rare situațiile în care se recurge la o nouă intervenție.
Există o vârstă minimă și maximă până la care se poate face operația?
Vârstă minimă este cea legală de 18 ani, iar în cazurile în care există malformații congenitale, cu acordul tutorelui legal înainte de 18 ani. Limita maximă nu există, exceptând anumite probleme de sănătate care pot contraindica operația.
Citește și:
Metode eficiente pentru estomparea vergeturilor
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/beauty/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-implanturile-mamare-665284/