Violatorul ești TU/O violatori san TU, flashmob-ul inspirat de imnul feminist care a debutat în timpul revoltelor din Chile și a ajuns apoi în întreaga lume, are loc în cele din urmă și în România, în fața Ministerului de Interne din Piața Revoluției, duminică, 1 martie, de la ora 15:00. Acțiunea este organizată de grupul informal #MulțumescPentruFlori, cel care a inițiat și mișcarea #CadeUnaCădemToate.
Această mișcare s-a născut în solidaritate cu mișcarea feministă intersecțională #NiUnaMenos și cu alte inițiative similare din toată lumea, care luptă pentru drepturile tuturor femeilor, indiferent de culoare, etnie, naționalitate sau orientare sexuală. Mișcarea #CadeUnaCădemToate a devenit cunoscută în spațiul românesc ca urmare a protestului cu același nume care a avut loc pe 28 iulie 2019, în solidaritate față de Alexandra Măceșanu, victima lui Gheorghe Dincă din Caracal, care a reușit să apeleze la autorități pentru ajutor, dar nu a fost salvată.
Încă de atunci femeile și-au manifestat furia față de un sistem de control și de pedeapsă care participă la umilirea și distrugerea vieților femeilor, utilizând sloganul „Poliția Ucide!”.
Cum în luna martie se celebrează solidaritatea feminină, grupul #MulțumescPentruFlori propune continuarea acestei tradiții, protestând în fața Ministerului de Interne împotriva oricărei forme de violență și agresiune împotriva femeilor.
Flashmob-ul Violatorul ești tu este un răspuns la amorțirea instituțiilor, care nu au arătat sprijin sau empatie față de situațiile de violență ce afectează femeile, nici măcar după drama din Caracal. De asemenea, flashmob-ul își propune să readucă în atenția publicului felul în care femeile devin victime, cu aprobarea tacită a autorităților – doar la începutul anului acesta cazul primarului PNL al unei comune din Iași care a violat două minore traficate a fost trecut cu vederea de autorități, dar și de propriul partid, care a întârziat să ia atitudine în fața unei fapte de asemenea gravitate.
Violenţa împotriva femeilor este în continuare un fapt acceptat tacit sau chiar explicit în societatea românească, dar și la nivel instituţional. Statisticile pentru România arată că 1 din 4 omoruri au loc în familie, în jur de jumătate dintre cetățeni cred că violul poate fi justificat în anumite circumstanțe, iar 30% dintre femei spun că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață după vârsta de 15 ani. 81% din cazurile de violenţă se petrec la domiciliu – atât în rural (53% din cazuri), cât şi în urban (47%). Tot în 81% dintre cazuri, victimele violenţei sunt femei pe când în 92% dintre cazuri bărbaţii sunt agresori, iar 1 din 4 românce a fost agresată fizic sau sexual de partener. Cu toate acestea, doar 4% din actele de violenţă ajung în instanţă. Iar în aceste cazuri, cum a relevat recent media, judecătorii țin de multe ori partea agresorilor, dând sentințe cu suspendare chiar și în cazuri de violuri ce implică minori. În plus, România este una dintre principalele țări de origine ale victimelor traficului de persoane din Europa, de multe ori traficul având loc cu complicitatea autorităților.
Flashmob-ul Violatorul ești TU este organizat de 1 martie în solidaritate cu femeile din toată lumea care trec prin astfel de situații, tocmai pentru a arăta că sexismul şi violenţa împotriva femeilor sunt normalizate în toate societățile patriarhale, atât din Est, cât și din Vest. Evenimentul se va desfășura inclusiv în limba Romani, pentru a atrage atenția asupra faptului că femeile rome din România se confruntă atât cu sexismul, cât și cu rasismul autorităților și ale societății.
Revendicările flashmob-ului Violatorul ești tu!
Conform paginii de Facebook a evenimentului, acestea sunt revendicările acțiunii de pe 1 martie.
„- Formarea obligatorie a polițiștilor, personalului juridic și medical în problematica violenței de gen. De cele mai multe ori, reprezentanții instituțiilor sunt misogini și nu au cunoștințe specifice despre nevoile victimelor.
– Simplificarea procedurilor instituționale de raportare a violurilor și a agresiunilor sexuale, cu respect pentru femei, fără a le obliga să retrăiască trauma.
– Debirocratizarea procesului de eliberare gratuită a certificatului medico-legal pentru cazurile de viol, violență domestică și alte forme de violență.
– Mai multe adăposturi în toată țara pentru persoane care se confruntă cu violență domestică și sexuală. Să funcționeze non-stop și să găzduiască toate femeile care au nevoie de ajutor, indiferent de statutul actului de identitate.
– Informații oficiale cu privire la câți abuzatori sunt printre polițiști și cine sunt aceștia.
– Simplificarea procedurii prin care persoane abuzate sau ignorate de către agenți ai Poliției să poată depună plângeri împotriva acestora.
– Întărirea și subvenționarea serviciilor de transport și locuire publice la nivel național. Transportul public în siguranță este o nevoie de bază pentru fete și femei. Accesul la locuire ajută femeile să iasă mai ușor din situația de violență.
– Introducerea în școli a unor programe accesibile dedicate educației pentru sănătatea reproducerii și egalitate de gen. E nevoie să învățăm să nu mai trăim într-o societate sexistă!
Organizatoarele au anunțat că la flashmob-ul Violatorul ești tu sunt invitate să participe doar persoanele care se identifică drept femei sau persoane non-binare. Persoanele care vor să participe la dans sunt invitate să respecte codul vestimentar – haine negre și o eșarfă mov – și să participe la cel puțin o repetiție în ziua respectivă sau cu o zi înainte.
Citește și:
Cade una, cădem toate: femeile protestează împotriva violenței sistemice (VIDEO)
Foto: Colectivo Registro Callejero via #MulțumescPentruFlori
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro