Hormonii au un rol important în dragoste, atracție și stabilirea de legături. Atunci când există un dezechilibru în nivelurile de hormoni, ne este mult mai dificil să stabilim o legătură sau să creăm conexiuni semnificative. Nivelurile scăzute de estrogen și testosteron scad libidoul, un factor ce-ți va influența în sens negativ relația.
Din păcate, nu ne putem schimba ADN-ul, însă specialiștii spun că adoptarea unei vieți sănătoase poate influența genele să acționeze diferit. În concluzie, dacă genele tale nu reacționează așa cum îți dorești, nu înseamnă că trebuie să-ți accepți soarta. Întotdeauna există lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți starea. Iată cum îți poate afecta ADN-ul viața amoroasă:
Poate determina dacă ești în căutarea unei relații sau îți place să fii singură
Există mulți factori care pot determina dacă o persoană se va îndrăgosti sau nu, însă un studiu din 2014 publicat în Scientific Reports a vrut să afle dacă ADN-ul influențează aceste aspecte. Când un om se îndrăgostește, nivelul de serotonină din creier crește pentru a influența crearea unei conexiuni. Însă o anumită genă, 5-HT1A, scade nivelul de serotonină și influențează în sens negativ legăturile interpersonale, făcându-le inconfortabile. Pentru studiu, cercetătorii au testat fire de păr de la 500 de studenți și i-a întrebat dacă sunt implicați într-o relație. Aceștia au descoperit că persoanele care aveau în gene alele G, rezultatul genei 5-HT1A, erau singuri.
Îți alegi parteneri care îți seamănă
Se pare că părțile opuse nu se chiar atrag. Un studiu din 2017 publicat în Nature Human Behaviour a arătat că, de obicei, căutăm parteneri care să ne semene. Cercetătorii au desfășurat studiul pe un eșantion de 24.000 de cupluri, găsind o legătură puternică în indicatorii genetici ai înălțimii individului și înălțimea efectivă a partenerului lor.
Poate determina dacă vei fi fericită în căsnicie, pe termen lung
Un studiu din 2019 al Universității Yale publicat în PLOS ONE a vrut să vadă cum genele influențează durata de relație a unui cuplu. Cercetătorii au evaluat 200 de cupluri căsătorite, intervievându-i despre sentimentele lor în legătură cu relația. De asemenea, li s-a cerut o mostră de salivă. Când cel puțin unul dintre parteneri înregistra genotipul GG, cuplul era mult mai predispus să aibă o satisfacție mare în relație, decât cei cu alte genotipuri. Așa cum cercetătorii au concluzionat, anumiți oameni sunt predispuși din punct de vedere genetic să aibă căsnicii de lungă durată.
Poate determina cât de predispusă ești să-ți înșeli partenerul
Cele mai citite articole
Cercetătorii nu au găsit încă o genă specifică persoanelor infidele, încă există factori care le pot influența să facă acest pas. Un studiu din 2010 publicat în PLOS One a demonstrat legătura dintre receptorii dopaminei și infidelitate. Dopamina determină plăcerea, ne îndeamnă să fim atrași și entuziasmați în legătură cu persoana de care suntem interesați. Așa cum studiul a concluzionat, persoanele care au o deficiență de dopamină sunt mai predispuse să-și asume comportamente riscante, precum jocuri de noroc sau infidelitate.
Poate determina cu ce tip de persoană ți-ai dori să ieși la întâlnire
Un studiu din 2016 publicat în Human Nature a descoperit că genele persoanei de care ești interesată ar putea determina dacă merită sau nu o a doua întâlnire. Cercetătorii au demarat un studiu pe întâlniri rapide (speed dating) pe un eșantion de 300 de persoane singure. După fiecare întâlnire, participanții erau rugați să aprecieze cum a decurs și dacă sunt interesați de o altă întâlnire. Cercetătorii au examinat și ADN-ul fiecărei persoane și au aflat că bărbații care au indicatori înclinați către dominanță socială și femeile care au indicatori înclinați către sensibilitate sunt mult mai atractivi.
Este fascinant cât de mult ADN-ul ne influențează viețile, iar acestea doar câteva dintre efectele pe care le produce.
Citește și:
De ce nu trebuie să mai crezi în existența unei relații perfecte
Foto: PR
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro