Convertizoarele de frecventa sunt folosite pe scara larga la nivel mondial pentru actionarea motoarelor. Aceste convertizoare de frecventa ofera diferite avantaje ale utilizarii iar alegerea se face in principal in functie de puterea motorului ce urmeaza sa fie actionat, de numarul fazelor tensiunii de alimentare, de tensiunea de alimentare, de conditiile de mediu si de regimul de functionare, iar lista poate continua.
Principiul de functionare al convertizoarelor de frecventa
Convertizoarele de frecventa mai sunt denumite si invertoare de frecventa, variatoare de turatie, de viteza, regulatoare de turatie sau de viteza, care folosesc tehnologii moderne pentru indeplinirea misiunii pe care o au.
Aceste dispozitive ajuta la economisirea energiei si reducerea costurilor, iar in acest domeniu discutia se invarte in jurul temei surselor alternative a energiei si tehnicilor noi de economisire a energiei in timp ce solutiile tehnice deja exista si ofera posibilitati mari de economisire.
Utilizarea convertoarelor de frecventa reprezinta o solutie economica eficienta care s-a impus in practica, pentru reglarea turatiei motoarelor atat in aplicatii de pompare, de incalzire, de aerisire si de climatizare.
Convertizoarele de frecventa au un principiu de functionare simplu, care a suferit modificari pe parcursul anilor, cele mai importante dintre acestea datorandu-se elementelor constructive semiconductoare si microprocesoarelor.
Nevoia de control automat cu o precizie sporita si si eficienta tot mai mare este din ce in ce mai pregnanta datorita cresterii constante a nivelului de automatizare a proceselor industriale. Convertizoarele de frecventa comanda si controleaza viteza de rotatie a unui motor de curent alternativ prin reglarea marimii si frecventei tensiunii de alimentare a motorului.
Cele mai citite articole
Frecventa este direct proportionala cu viteza de rotatie a motorului. Pe masura ce frecventa creste, viteza motorului creste, si viceversa.
Convertizoarele de frecventa au diferite utilizari in industrie, motoarele fiind controlate pe iesire prin utilizarea de vane, de valve ce regleaza debitele fluidelor, actionate in timp ce turatia motorului ramane constanta. Acestea sunt metode ineficiente din punct de vedere energetic.
Avantajele utilizarii convertizoarelor de frecventa
Un prim avantaj al folosirii convertizoarelor de frecventa este reducerea consumului de energie si a costurilor cu energia. Prin utilizarea unui convertizor de frecventa, investitia initiala poate fi amortizata in mai putin de jumatate de an.
Intretinerea constituie o parte importanta a acestor costuri, iar majoritatea cheltuielilor de exploatare rezulta din consumul de energie. Economisirile de energie au efecte substantiale asupra costurilor pe ciclu de viata.
Un alt avantaj al utilizarii convertizoarelor de frecventa este optimizarea proceselor industriale, reducand timpii in care linia de productie este oprita. De asemenea, se poate vorbi si de extinderea duratei de exploatare a echipamentelor si mentenanta redusa.
Un convertizor de frecventa actioneaza ca si un tampon la intrarea in sarcina a unui motor, protejand astfel instalatia de socul electric ce reprezinta pornirea motorului.
Nu in ultimul rand, convertizoarele de frecventa asigura cel mai mic curent de pornire si ofera un factor de putere mare, eliminand necesitatea altor echipamente externe de crestere a puterii. Se pune accent si pe cresterea sigurantei in exploatare gratie acestor convertioare de frecventa.