Studiile arată că peste 80% din populație a suferit de acnee la un moment dat în viață. Deși este mai des întâlnită în rândul adolescenților, înaintarea în vârstă nu exclude posibilitatea dezvoltării acestei afecțiuni. Schimbările hormonale, bacteriile, stresul sau moștenirea genetică sunt doar câțiva dintre factorii care duc la un ten acneic. Tipul de acnee cu care te confrunți sau zona în care a apărut, pot dezvălui mai multe lucruri decât crezi. Pe lângă dezechilibrele hormonale, acneea poate trăda o serie de afecțiuni mai puțin cunoscute.
Acneea chistică poate indica faptul că suferi de o intoleranță alimentară
Acneea chistică este una dintre cele mai severe tipuri de acnee, caracterizându-se prin blocarea porilor, fapt care duce la infecție și inflamare. De cele mai multe ori, aceasta este cauzată de schimbările hormonale care apar la pubertate, însă asta nu înseamnă că adulții nu pot fi afectați. În cazul adulților, cei mai mulți au observat o îmbunătățire a calității tenului atunci când au scos din alimentația lor produsele lactate. Renunță la iaurt sau brânză pentru trei săptămâni și, dacă observi o ameliorare, înseamnă că produsele lactate erau factorul declanșator.
Dacă te confrunți cu acnee chistică ar trebui să îți schimbi dieta
Cum spuneam, acneea chistică este una dintre cele mai severe forme, afectând persoanele în cauză nu numai la nivel fizic, dar și emoțional. Mulți dintre cei care se confruntă cu acest tip de acnee suferă de neîncredere în sine sau chiar de depresie. Dacă deja ai încercat să elimini din dieta ta produsele lactate și nu ai observat nicio schimbare, atunci e posibil ca alte alimente să fie responsabile pentru problemele cu care tenul tău se confruntă. Specialiștii spun că zahărul sau cofeina pot fi cele care favorizează acneea chistică. Așa că, fă acest experiment și renunță pentru câteva săptămâni la zahăr și la cafea.
Acneea chistică și ovarele polichistice
Dacă alimentația nu este factorul declanșator al acneei cu care te confrunți, atunci putem lua în calcul dezechilibrele hormonale. Sindromul ovarelor polichistice afectează una din 10 femei și se caracterizează prin menstruații neregulate, exces de androgeni (hormoni masculini), acnee, creștere în greutate, sau, în timp, infertilitate. Este foarte important să îți consulți medicul ginecolog pentru a stabili cu exactitate dacă suferi de această afecțiune. Deși nu poate fi tratată complet, simptomele pot fi ținute sub control cu ajutorul pilulelor contraceptive sau a comprimatelor de progesteron, dar și printr-o dietă sănătoasă, bogată în legume, fructe, cereale integrale și pește.
Efectele nocive ale soarelui și acneea
Toată lumea s-a confruntat măcar o dată în viață cu puncte negre, apărute mai ales în zona nasului. Însă, când acestea se extind către obraji, trebuie să îți ridici niște semne de întrebare. Medicii dermatologi afirmă că punctele negre din zona obrajilor pot indica faptul că te-ai expus prea mult la soare. Expunerea prelungită la soare și fumatul sunt principalii factori declanșatori. Așa că, pentru a le evita, aplică un strat generos de crema cu SPF și… lasă-te de fumat!
Acneea apărută în special în zona T poate sugera probleme digestive
Dacă ai un ten gras, în special în zona T (frunte, nas și bărbie) atunci e posibil să te confrunți cu probleme digestive. Alimentele grase, procesate, îți pot încetini procesul digestiv, ceea ce favorizează apariția acneei, mai ales în zona frunții. Așa că, fii atentă la semnele pe care corpul tău le transmite, și încearcă să ai o dietă echilibrată și variată.
Poate fi un semn că trebuie să îți schimbi rutina de îngrijire a părului
Cele mai citite articole
Oricât de straniu ar părea, calitatea tenului poate fi influențată de modul în care îți îngrijești părul. Dacă te confrunți cu acnee mai ales în jurul frunții, este foarte posibil ca produsele pentru păr pe care le folosești să fie de vină. Alege produse naturale, care nu conțin parabeni sau sulfați și clătește-ți întotdeauna părul extrem de bine.
Ești prea stresată
De câte ori nu ai observat că, atunci când treci printr-o perioadă stresantă, tenul tău ține să îți arate asta? Asta fiindcă stresul crește nivelul de sebum, ce poate declanșa apariția acneei. De asemenea, irită glandele adrenale, care secretă o cantitate mai mare de hormoni androgeni, ducând astfel la inflamarea pielii.
Acneea poate fi cauzată de lipsa somnului
Lipsa somnului poate declanșa în timp mai multe afecțiuni precum obezitate, boli cardiovasculare sau diabet. Un studiu recent arată însă că un număr insuficient de ore de odihnă, poate favoriza și apariția acneei. Așa că, asigură-te că dormi între șapte și opt ore în fiecare noapte pentru a avea un ten sănătos.
Poate fi o problemă de igienă
Dacă nu te confrunți cu o acnee severă, însă din când în când în jurul obrajilor observi câteva coșuri, e posibil să fie din cauza unei igiene necorespunzătoare. Gândește-te doar câți microbi ajung pe ecranul telefonului mobil. Iar dacă nu îl cureți în mod constant, la contactul cu pielea, aceste bacterii pot favoriza apariția coșurilor. Același lucru se întâmplă și dacă nu schimbi fețele de pernă suficient de des sau dacă obișnuiești să îți pui mâinile pe față.
Citește și:
Cea mai bună rutină de seară pentru îngrijirea pielii iarna
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Sursa: https://www.elle.ro/beauty/ce-probleme-de-sanatate-poate-trada-acneea-700567/