Prima pagină » Făină, mălai, ulei… Ce fenomen psihologic se ascunde în spatele cumpărăturilor în exces și cum îl corectăm

Făină, mălai, ulei… Ce fenomen psihologic se ascunde în spatele cumpărăturilor în exces și cum îl corectăm

Autor: admin
0 comentarii

Făină, mălai, ulei… Ce fenomen psihologic se ascunde în spatele cumpărăturilor în exces și cum îl corectăm

Vorbeam recent cu un prieten care este exasperat de cumpărăturile în exces. Ce fac oamenii cu kilograme și kilograme de făină? Că pe stradă nu miroase a pâine abia scoasă din cuptor sau a cozonac! Și pe internet circulau video-uri cu bucătării în care abia ai loc să te miști de bax-urile de ulei sau mălai, conserve de tot felul așezate deasupra dulapurilor. Este un comportament responsabil să îți faci piața pentru o săptămână, 10-14 zile, tocmai pentru a nu ieși din casă prea mult, mai ales că acum avem izolare totală. Dar în acest context de ce unii au cumpărat bulion, paste, orez (și lista poate continua), stoc lejer cât pentru 1 an de acum înainte?

Și animalele își fac provizii

Să ne uităm puțin la regnul animal. Chiar și fabula Greierele și furnica este extrem de sugestivă în contextul actual. Fabulă pentru copii, pe care îi învață de mici să fie responsabili, muncitori, să gândească în perspectivă. Să își facă un plan și să se pună la adăpost în situațiile delicate. Este cunoscut faptul că animalele își fac provizii pentru anotimpul rece, când hrana este puțină și greu de găsit. Un comportament care are la bază tocmai supraviețuirea. Vizuina, ca și propria noastră casă, este transformată într-un sanctuar cât mai confortabil. Ferită de posibilii de invadatori, chiar izolată termic cu mușchi și frunze, săpată cât mai adânc în pământ.

Cârtița, de exemplu, își depozitează hrana doar într-un singur loc din galeriile sale, un fel de cămară sau frigider. Veverițele își ascund mâncarea în scorburi, cuiburi goale ale păsărilor, ori o îngroapă. Sigur, de multe ori veverițele uită unde și-au ascuns ghindele și involuntar ajută pădurea să se dezvolte. Spre deosebire de noi, animalele sunt obligate să se supraalimenteze pe timpul iernii, tocmai pentru a face față condițiilor aspre. Dar în propriul bârlog oamenii au căldură, apă curentă, deci condiții care nu pun organismul la încercare și supraalimentarea nu este necesară. Mâncatul pe fond emoțional sau de stres este cu totul altă poveste.

De unde vine nevoia de cumpărături în exces

Raportându-ne la animale este mai ușor să înțelegem frenezia cumpărăturilor în exces. Până la urmă și noi avem această nevoie de a fi în siguranță, de a fi pregătiți în caz de pericol, calamitate. Și făcând asta cu simțul responsabilității, evident că ne punem la adăpost. Excesul pe de altă parte ne fragilizează sănătatea fizică – mâncăm mult și nu neapărat adecvat nutrițional. Ne afectează stabilitatea financiară, întrucât prea multe cumpărături înseamnă și mai mulți bani cheltuiți, deci mai puține economii pentru zile negre. Iar acumularea irațională reduce resursele pentru alte persoane care au și ele nevoie de alimente, dar găsesc rafturile goale. Chiar dacă magazinele se aprovizionează adecvat și nu există acest pericol real să rămânem fără mâncare.

Cele mai citite articole

Cumpărăturile în exces le putem numi un fel de hoarding alimentar. Hoarding fiind tulburarea psihologică prin care oamenii depozitează frenetic obiecte chiar și fără valoare sau pe care nu le mai folosesc, dar la care pur și simplu nu pot să renunțe. De ce? Pentru că se gândesc că vor avea nevoie de ele în viitor sau sunt legați emoțional de obiectele respective. Evident că depozitarea compulsivă are diferite grade. Sunt persoane care își umplu casele, la propriu, cu diverse nimicuri – haine, cutii, sticle, reviste, ziare etc., ceea ce nu permite igiena și în timp căminul devine adevărat focar de infecție. Alții păstrează doar anumite tipuri de obiecte, să zicem toate sticlele de parfum (acum goale) folosite de-a lungul anilor, așezate elegant într-un coș.

Controlează-ți tendința de a face cumpărături în exces

Care este gândul care te macină? Că nu vor mai exista pe piață alimente și vei muri de foame. De aceea cumperi cantități impresionante. Acesta este un gând irațional. Întreabă-te cât este el de corect, de logic. Apoi ce dovezi ai în acest sens? Sunt dovezile consistente cu realitatea? Ce efect are asupra ta această convingere irațională? Te ajută cu ceva? Ce îți propui să faci pentru a testa și modifica acest gând irațional?

Organizează-ți o rutină, ca și cum te duci și ești la serviciu (doar că biroul tău este acum acasă) sau umple-ți timpul cu diverse activități care nu presupun ronțăitul fără oprire în fața televizorului la filme și seriale. Când mergi la cumpărături fă-ți de acasă o listă cu produsele necesare (sănătoase) și în raioane caută-le numai pe acestea. Cu câte te plimbi prin magazin, cu atât ți se par atrăgătoare și alte produse. Și, cel mai important, nu te duce la cumpărături pe stomacul gol! Senzația de foame ne poluează alegerile și fără să vrem ajungem să facem cumpărături în exces!

Citește și:
Confesiunea unei românce stabilite în Italia: „Familia mea a fost afectată de coronavirus. Stați în casă!’

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro

Sursa: https://www.elle.ro/lifestyle/faina-malai-ulei-ce-fenomen-psihologic-se-ascunde-in-spatele-cumparaturilor-in-exces-si-cum-il-corectam-716235/

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si