Se estimează că aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 sunt asimptomatice, dar pot răspândi boala. În consecință, strategia de combatere a pandemiei Covid-19 care agită tot mapamondul necesită în mod necesar o intensificare a testelor pentru a detecta infecția, inclusiv să se efectueze și o testare pcr. Zeci de milioane de oameni vor trebui încă testați pentru a controla epidemia.
Pentru a atinge aceste obiective, va fi probabil necesar să fie combinate două tipuri de teste. Teste pentru identificarea persoanelor care au virusul și teste pentru identificarea persoanelor care au dezvoltat un răspuns imun împotriva virusului. Combinate, aceste teste permit identificarea a trei categorii de indivizi. Persoane neinfectate, care nu prezintă niciun virus sau răspuns imun și care, prin urmare, sunt susceptibile de a fi infectate în viitor. Persoanele infectate, pozitive pentru virus, care pot răspândi infecția și, prin urmare, ar trebui izolate. Și, în cele din urmă, indivizii care nu mai sunt infectați și au anticorpi împotriva virusului. Acestea din urmă ar trebui să fie, în teorie, rezistente la infecții și, prin urmare, ar putea circula și merge la serviciu fără riscuri pentru ei înșiși sau cei apropiați. Reține că în această etapă, calitatea și durata acestei protecții nu sunt cunoscute.
Structura virusului SARS-CoV-2
Materialul genetic al coronavirusului SARS-CoV-2 este ARN monocatenar pozitiv (ssRNA). Acest ARN codifică patru proteine structurale: coloana vertebrală ( vârf, S), înveliș ( înveliș, E), membrană ( membrană, M) și nucleocapsidă ( nucleocapsidă, N).
Detectarea materialului genetic al virusului
Cele mai citite articole
Reacția RT-PCR, cunoscută în mod obișnuit în mediu sub numele de test PCR, test nucleotidic sau test molecular, face posibilă detectarea cu o specificitate și o sensibilitate inegalabile a prezenței într-o probă biologică a ARN-ului virusului. Acest test a fost primul disponibil pentru diagnosticarea SARS-CoV-2, deoarece poate fi dezvoltat rapid pe baza secvenței virusului.
Detectarea proteinelor virale
Testele rapide de coronavirus care pot fi efectuate fără a trece printr-un laborator, direct pe teren (așa – numitele teste la punct de îngrijire), au fost, de asemenea, dezvoltate pentru a detecta prezența virusului.
Testele rapide de coronavirus permit detectarea proteinelor virale la un individ în câteva minute. Se prelevează o probă din cavitățile nazale, ca și pentru testul RT-PCR. Prezența proteinelor virale este demonstrată folosind anticorpi specifici pentru aceste proteine cuplate la o enzimă care permite o reacție colorimetrică pe o filă, ca și pentru un test de sarcină disponibil în farmacii.
Spre deosebire de testele RT-PCR, testele rapide de coronavirus nu au o fază de amplificare a semnalului și detectează virusul doar atunci când acesta este prezent la un nivel ridicat. Prin urmare, acestea sunt mai puțin sensibile și fiabile decât testul RT-PCR pentru a identifica o persoană infectată. Aceste teste sunt considerate teste de orientare diagnostice rapide.