Tristetea si dezamagirile fac parte din viata. Desi este normal sa te simti deprimat dupa un eveniment grav, cum ar fi doliu, uneori apare un disconfort real. Acesta ar putea fi un semn al depresiei, care necesita un tratament adecvat intr-un cabinet psihiatrie pentru a o depasi. Deci depresie sau doar tristete temporara?
Iata unele semne care nu dau gres niciodata.
Semn intens de tristete
Primul semn al depresiei este, desigur, o tristete profunda, este deosebit de dureroasa, de neinteleasa si invaziva.
Poate fi insotita de plansete inexplicabile si sentimente de lipsa de speranta, sentimentul ca totul nu este in regula, totul este intunecat si ca nimic bun nu ti se poate intampla.
Desigur, te simti in mod regulat trist: viata nu tine doar de bucurii. Dar starea de spirit proasta ajunge intotdeauna sa treaca… cu exceptia celor deprimati. El este inchis in tristetea sa care este aproape permanenta (la trezire).
Cele mai citite articole
Depresia si tristetea care rezulta din aceasta, nu pot fi rezolvate prin consolarea celor dragi. Depresia este atat de puternica, incat doar un tratament adaptat (medicamente si psihoterapie) permite persoanei sa iasa din ea si numai atunci poate apuca o mana de ajutor.
Pierderea interesului si a placerii
Intotdeauna ai o dorinta in necazurile tale, o dorinta de schimbare a peisajului. In schimb, persoana deprimata nu va dori nici macar altceva.
Aceasta pierdere de interes este caracteristica depresiei. Afecteaza toate domeniile vietii. Astfel, micile placeri ale vietii de zi cu zi, cum ar fi ascultarea muzicii, intalnirea cu prietenii, cititul, dispar.
Totul pare uniform, plictisitor, neinteresant. Viata si-a pierdut orice sens, orice gust. Acest simptom ii poate determina pe unii sa aiba ganduri suicidare.
Oboseala mare
Un alt semn care nu insala: oboseala intensa, care este prezenta chiar si fara a fi facut eforturi speciale. Persoana care sufera de depresie se confrunta in mod constant cu un sentiment de lipsa de energie si nici somnul, nici odihna nu pot imbunatati aceasta stare.
O viata incetinita de depresie
Depresia determina o incetinire generala. Deci, este nevoie de mai mult timp pentru a finaliza sarcinile obisnuite. Persoanele cu depresie sunt coplesite de oboseala, nu vorbesc, nu au curajul sa faca activitatile obisnuite sau sa se implice in munca lor sau in relatiile sociale (cu prietenii sau familia). Persoana simte ca nu mai este capabila sa reactioneze. Are impresia ca este in afara pasului cu ceilalti: de parca toata lumea ar merge intr-un alt ritm decat el, nu pe aceeasi frecventa.