Prima pagină » Beneficiile ceaiurilor pentru scăderea tensiunii arteriale

Beneficiile ceaiurilor pentru scăderea tensiunii arteriale

Autor: admin
0 comentarii

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii apelau la ceaiuri pentru a-și ameliora o gamă largă de probleme de sănătate. Asta deoarece plantele din care sunt preparate conțin substanțe active care le conferă proprietăți multiple și variate. Nu degeaba au fost numite „plante sau ceaiuri medicinale”. Ele ajută foarte mult și în hipertensiune arterială. Află din acest articol care sunt cele mai bune ceaiuri, cum acționează ele și cum trebuie administrate.

Hipertensiunea, în creștere la nivel global

În societatea modernă, tot mai mulți oameni suferă de hipertensiune. Spre exemplu, dacă în 1975, cercetările arătau că sunt 594 de milioane de persoane afectate la nivel global, numărul a crescut exponențial până în 2015, ajungând la peste 1,1 miliarde. În România, un studiu realizat în 2016 de Societatea Română de Hipertensiune arăta că 45,1% din populația adultă a țării noastre are hipertensiune. 80,9% dintre ei știau că au boala, iar 19,1% nu știau.

Schimbările în stilul de viață, alimentația mai procesată și mai nesănătoasă, sedentarismul, obezitatea, toate acestea favorizează apariția acestei boli numite „ucigașul tăcut”.

Înaintarea în vârstă este un factor favorizat, indiferent de generație. Asta deoarece arterele încep să-și piardă din elasticitate, devin mai rigide din cauză că se acumulează placă de aterom.

E periculoasă hipertensiunea? Știm cu toții că DA! Chiar dacă nu doare și aparent nu te chinuie, hipertensiunea este principalul factor de risc pentru infarct, accidentele vasculare cerebrale, bolile cardiace și decese. În același timp, crește riscul pentru alte boli, cum ar fi diabetul zaharat, dislipidemiile; poate afecta funcționarea rinichilor sau da probleme de vedere.

Ce beneficiile au ceaiurile pentru scăderea tensiunii

Pot ceaiurile medicinale să schimbe ceva, să te vindece sau să te ferească de hipertensiune? Evident că singure, ca „tratament” de sine stătător, nu. E nevoie să duci în ansamblu un stil de viață sănătos, să faci sport, să mai slăbești, să reduci consumul de sare și de alimente grase, prăjite, procesate. Totuși, ceaiurile medicinale pentru scăderea tensiunii ajută foarte mult.

Nu toate ceaiurile din plante au același efect. În hipertensiune, sunt recomandate plantele care au un conținut bogat în polifenoli și cele bogate în potasiu. Acestea au capacitatea de a regla tensiunea arterială și de a îmbunătăți funcțiile cardiace, prin efectul lor vasodilatator, cardiotonic, diuretic, antiinflamator. Un alt beneficiu major este că sunt o soluție naturală, ușor de asimilat de către organism, fără efecte secundare, comparativ cu unele medicamente de sinteză. Tot ce trebuie să faci este să le consumi conform indicațiilor din prospect.

Cele mai bune ceaiuri pentru scăderea tensiunii

Dacă ai tensiune mărită și vrei să alegi un ceai care să te ajute, orientează-te spre plantele de mai jos. Ele se regăsesc și în cadrul remediilor naturiste pentru scăderea tensiunii, folosite la rețetele de ceaiuri și capsule.

Păducelul

Cele mai citite articole

I se mai spune și „planta inimii”, pentru că are multe beneficii pentru sistemul cardiovascular. Este vasodilatator, sedativ, reglează circulația sângelui și îi reduce vâscozitatea, scade tensiunea.

Talpa gâștii

Flavonoidele din compoziția acestei plante au efect relaxant asupra mușchilor inimii, îmbunătățesc circulația sanguină și reglează ritmul cardiac. În același timp, anumite substanțe active pe care le conține dilată ușor vasele de sânge, ceea ce duce la scăderea tensiunii.

Frunzele de măslin

Contribuie la scăderea colesterolului și la menținerea unei tensiuni arteriale normale. Poți să bei 2-3 căni de ceai pe zi.

Vâscul

Este o altă plantă medicinală cu proprietăți calmante asupra sistemului nervos, scade stresul și anxietatea. Dar nu numai. Ceaiul de vâsc poate relaxa și vasele de sânge, reducând hipertensiunea.

Roinița

Această plantă medicinală are proprietăți calmante, relaxante, de reducere a stresului; normalizează bătăile inimii și scade tensiunea arterială.

Hibiscusul

Conține antioxidanți și polifenoli care au un efect antiinflamator, diuretic, hipotensiv. Ceaiul de hibiscus contribuie la combaterea stresului oxidativ și la reducerea colesterolului.

Lavanda, teiul, valeriana

Aceste plante sunt celebre pentru puterea lor de a induce calmul, relaxarea. Se folosesc în remedii antistres, în insomnii, dar și în hipertensiune, căci relaxează întregul corp, normalizează bătăile inimii și circulația sângelui. Ceaiul din aceste plante e bine să-l bei seara.

Reține că beneficiile ceaiurilor pentru scăderea tensiunii apar doar dacă sunt susținute de un stil de viață sănătos. Fă zilnic mișcare moderată, încearcă să scapi de stres, evită alcoolul, fumatul, ține-ți kilogramele sub control și ajustează-ți dieta. În continuare trebuie să mergi la medic pentru monitorizarea tensiunii, pentru analize periodice și sfaturi de specialitate.  

Cele mai citite articole

S-ar putea sa te intereseze si