Prima pagină » Câte ore dorm bebelușii?

Câte ore dorm bebelușii?

Autor: admin
0 comentarii

În timpul somnului copilul sugar crește, se spune din bătrâni. Și este foarte real acest lucru, confirmă și specialiștii actuali. Somnul permite creșterea și regenerarea celulelor organismului. Cât de mult ar trebui să doarmă un bebeluș? Răspunsul nu este simplu de dat. Depinde de vârsta lui, dar și de particularitățile sale interne.

Când este adus de la maternitate, bebelușul doarme câteva ore, apoi se trezește și vrea ca să mănânce, după care adoarme iar. Odată cu trecerea primelor luni, începe ca să aibă și anumite perioade când stă treaz și descoperă lumea, doar că este un efort pentru el, motiv pentru care după aceea trebuie ca să doarmă din nou.

Dacă bebelușul plânge seara, înainte de culcare, înseamnă că este stresat. Părinții care observă că a trecut de culcare, dar cel mic refuză să adoarmă,  trebuie să îl liniștească mai întâi. Contează inclusiv ca mobila pentru bebe să fie potrivită pentru el, în egală măsură confortabilă și funcțională.

Cum știu părinții că ora de somn a celui mic a sosit?

Pe lângă căscat, alte semne pot indica, de asemenea, că este timpul ca părinții să încerce ca să își adoarmă bebelușul: o agitație excesivă a brațelor și picioarelor, râsul excesiv, privirea fixă ​​asupra unui obiect din raza lui vizuală sau o privire neliniștită, mânuțele care își freacă fața, urechile și capul în întregime etc. 

Într-un articol publicat în “Journal Clinical Sleep Medicine”, cercetătorii arată că:

  • un nou-născut are nevoie zilnic de aproximativ 16-18 ore;
  • un bebeluș în vârstă de 4-12 luni ar trebui ca să doarmă între 12 și 16 ore pe zi, după un program bine stabilit;
  • un copil cu vârsta de 1-2 ani, ar trebui ca să doarmă între 11 și 14 ore pe zi la intervale regulate (inclusiv în timpul zilei).

Ce mai trebuie știut despre somnul sugarilor?

Somnul este totuși o chestiune individuală: unii bebeluși au nevoie de mai mult somn, alții dorm mai puțin, dar suficient pentru ca organismul lor să se dezvolte armonios. 

Părinții mai trebuie să știe că este foarte important ca să lase copilul să doarmă fără să fie deranjat. 

În timpul somnului, mușchii și inima bebelușului se dezvoltă, anumite celule se regenerează. Somnul este, de asemenea, important pentru sugari, nu doar pentru persoanele adulte, inclusiv în menținerea unei greutăți normale, deoarece cercetările ample efectuate pe plan mondial au arătat faptul că somnul acționează și asupra centrului foamei din creier, determinând persoanele (indiferent de vârstă!) care nu dorm suficient ca în multe cazuri să mănânce mai mult. În plus, somnul de calitate influențează și buna funcționare a sistemului imunitar.

Dacă cel mic are probleme cu somnul, imunitatea copilului poate scădea dramatic, făcându-l mai susceptibil la infecții de tot felul. Și, tocmai de aceea, părinții ar trebui ca să aleagă unul dintre modelele de pătuțuri bebe care să îi asigure odorului lor cel mai bun culcuș de dormit.

În timpul somnului, celulele din corpul omenesc se reînnoiesc, este perioada în care organismul tinde ca să se repare singur. Acesta este momentul când în corp se amplifică producția de hormoni de creștere. Aceștia sunt secretați de glanda pituitară într-un mod pulsatoriu, iar majoritatea dintre ei sunt eliberați chiar după ce copilașii au adormit, când somnul lor este foarte adânc.

De asemenea, este foarte important ca să se ventileze camerele sugarilor înainte de a-i pune la somn și să se scadă nivelul de lumină din cameră. 

Și, cel mai important sfat: nu uitați în calitate de părinți ca să aveți răbdare cu micuțul vostru, deoarece nimeni, indiferent de vârstă (nici măcar un bebeluș), nu poate adormi la comandă, precum un robot!

S-ar putea sa te intereseze si