Conform teoriei, există trei tipuri de atașament: sigur, anxios și evitant. Stabilind în ce categorie tu și partenerul tău vă încadrați, te poate ajuta să înțelegi cum faptele din trecut vă influențează comportamentul.
Iată care sunt stilurile de atașament și ce înseamnă fiecare pentru tine:
Atașamentul sigur
Se estimează că jumătate din populație se încadrează în această categorie, ceea ce înseamnă că un număr considerabil de persoane este confortabil în ceea ce privește intimitatea. Cei care au un atașament sigur au beneficiat, în trecut, de relații foarte bune cu partenerii lor.
Ce înseamnă pentru tine: Persoanele sigure au tendința de a se adapta mai repede comportamentului celuilalt. De asemenea, ei sunt rezervați în conflicte și au o stimă de sine foarte mare.
Atașamentul anxios
Acest tip de atașament este specific persoanelor care se așteaptă ca relația lor să-i completeze, un fapt care duce la crearea unor probleme în cuplu. Când sunt nesiguri de sentimentele partenerului și de relația în sine, aceste persoane devin adesea dependente și posesive față de partener.
Cele mai citite articole
Ce înseamnă pentru tine: Cei care se identifică în descriere caută validare din partea celorlalți și suferă din cauza anxietății în relație. Dacă ești gelos sau nu ai încredere în partener, încearcă să cauți sfaturi care să te ajute să depășești aceste concepții. Psihologii cred că persoanele care se regăsesc în atașamentul anxios pot avea tendința de a adopta și cel de-al treilea atașament, cel evitant.
Atașamentul evitant
Așa cum și numele sugerează, persoanele care au un atașament evitant sunt înclinate spre a se feri de relații, de obicei, aceasta fiind o consecință a unei traume din trecut. Asta este o încercare inconștientă prin care se asigură că nu vor mai trece prin ceva similar experienței care i-au marcat.
Ce înseamnă pentru tine: Puțini sunt cei care își schimbă modul în care se atașează de ceilalți, dar este recomandat ca, dacă vă aflați în postura acestui ultim stil de atașament, să luați serios în considerare terapia.
Citește și:
10 lucruri despre relații pe care nimeni nu ți le spune, deși ar trebui
Text: Denisa Coman
Foto: Imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro